Skip to content

Vi genåbner! Fra den 17. januar kan du igen deltage i kurser og aktiviteter i FOF Aarhus. Se de aktuelle restriktioner under "Læs mere".

Læs mere

anmeldelse

Foredrag af Bente Klarlund - "Gå, så går det nok"

Der er meget at hente ved at sætte det ene ben foran det andet

Af FOF-anmelder Marie Bisgaard, cand.mag. i retorik, freelancer, interviewer og personundersøger

Mandagens mørke, blæst og regn havde ikke skræmt publikum væk, da professor Bente Klarlund indtog scenen med budskabet ”Gå, så går det nok” – en opfordring, der også er undertitlen på hendes bog Gå-bogen.

 

Sundt både fysisk, mentalt og eksistentielt

Men hvad er det, der sker, når vi bevæger os? I foredraget gennemgik Bente Klarlund en række effekter, der er dokumenteret i forskning. Og fordele er der nok af! Faktisk nedsætter aktivitet risikoen for hele 35 sygdomme. På det mentale plan er det især koncentration og hukommelse, der kan forbedres. Aktivitet får nemlig stoffet BDNF til at stige, hvilket får vores hukommelsescenter, hippocampus, til at vokse og være mere effektiv. ”Man skal huske at gå, mens man stadig kan huske det” var derfor Klarlunds velformulerede konklusion.

I et mindre helbredsmæssigt lys gjorde Klarlund også publikum opmærksom på de eksistentielle perspektiver ved en gåtur. Hvornår blev mennesket til et menneske? Dengang vi rejste os op og gik ud i verden på to ben!

 

Der er brug for en afsportificering af fysisk aktivitet

Hvordan får vi så alle i gang? Ifølge Klarlund er der mange muligheder - lige fra supervision fra læger, gåklubber til aktivitetsvenlig byindretning. Vigtigst af alt mener hun, at der er behov for en afsportificering af fysisk aktivitet. Vores samfund er meget inddelt i to lejre: marathonløberne på den ene side, og den famøse couch potato på den anden. ”I am not the sporty type” bliver let en undskyldning for at blive hjemme. Det er en skam, da selv lidt ekstra bevægelse har effekt. Som et af studierne, Klarlunds fremlagde, viste, er det faktisk især, når man går fra inaktivitet til blot at bevæge sig lidt mere, at der mest at hente.

 

Et godt foredrag at gå hjem på

Bente Klarlund er en dygtig formidler, og selvom foredraget indeholdt statistik, modeller og medicinske betegnelser, var det let at følge med og holde opmærksomheden. Fakta var også krydret med anekdoter, citater og sjove, rammende illustrationer, så der var også plads til grin og smil på læben.


Jeg var dog næppe den eneste, der efter foredraget sad med lidt dårlig samvittighed over at have siddet ned i to timer. For mig resulterede det i en frisk gåtur hjem – og et ønske om, at foråret snart kommer, så vejret indbyder til at få gang i de gode gå- eller løbesko.

 

 

Foredrag: Gå, så går det nok! – v. Bente Klarlund
Tid: Mandag d. 17. februar 2020 kl. 19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1

Billede af FOF Aarhus anmelder Marie Bisgaard

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Marie Bisgaard, og jeg er freelancer. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg elsker at gå på jagt efter gode aha-oplevelser, og jeg vil gerne inspirere folk til at gøre det samme. I min fritid hygger jeg med venner og familie, læser bøger, går ture, spiller Rabble, ser nyheder og leder efter ny viden.