Af Isolde Hornung-Nissen
En mandag over middag møder jeg fem glade kursister og deres underviser, Louise, i spisestuen tilknyttet køkkenet i H. H. Seedorffs Stræde. De har lige sat sig til bords, og her dufter dejligt af mad. På bordet står tre fade med japansk omelet. En kursist forsøger at udtale retten: okonomiyaki, som oversat betyder, at man kan blande og stege lige de ingredienser, man har lyst til. Holdet her har i løbet af formiddagen lavet en udgave af omeletten med porrer, grønne bønner, æbler, rejer, cashewnødder og sorte sesamfrø, og med hoisin sauce og creme fraiche til. Ved siden af har de lavet bagte hokkaidogræskar. Lækkert ser det ud, og snakken blandt kursisterne går.
Jeg spørger ind til, hvorfor de har valgt at gå på sådan et hold, og hvad det betyder for dem.
Jeg havde ikke hørt om det før, men min nabo anbefalede mig det, og sagde at det da lige var noget for mig. For mig er det det med at komme ud og være sammen med andre. Det sociale og hyggen i det betyder meget, men jeg er også rigtig glad for at lave mad. Jeg tænker tit, at hvis jeg skulle starte forfra, skulle jeg enten være balletdanser eller kok. For madlavning er bare lige mig. Det er også skønt at prøve at lave noget andet mad, end det man plejer. Sund, hjemmelavet mad - det er bare godt. Grethe, kursist på Madglad 60+.
Det er tydeligt at mærke, at de fem kursister har hygget sig i løbet af denne formiddag, og de andre nikker med på Grethes udtalelse om det sociale. Men for kursisten Jens ligger også en anden motivation bag tilmeldingen til holdet:
"Jeg ville gerne søge ny inspiration til maden, så jeg søgte efter madlavningskurser på FOF’s hjemmeside. Der kom jo mange forskellige op, men det her lød godt og så godt ud. Jeg vil gerne lære at lave lækker, hjemmelavet mad, og få ny inspiration til anden mad end bare de færdigretter og salater, jeg plejer." Jens, kursist på Madglad 60+.
Da jeg forlader kursisterne igen, nævner flere at de har tilmeldt sig næste gang - og at de glæder sig! Har du også fået lyst til at deltage? Så læs mere herunder.
Kender du ikke Madglad 60+?
Det er projekt GENLYD, der står bag dette hyggelige madfællesskab for ældre over 60 år. I fokus er samværet med andre og det at lære nye retter i køkkenet.
Konceptet er meget simpelt:
Læs mere om GENLYD