Skip to content
Maleri af Claude Monet,  uddrag af 'Impression Soleil Levant. Kunst og musikforedrag ved FOF Aarhus.

Kunst- & musikweekend: Impressionismen i kunsten og musikken

Kunst- & musikweekend: Impressionismen i kunsten og musikken

Tag med til to spændende dage, hvor vi dykker ned i kunsten og musikken i impressionismen

Foredragsweekend med kunsthistoriker Ruth Christensen og musikhistoriker Leif V.S. Balthzersen

Impressionismen som kunstretning opstår i Frankrig i anden halvdel af 1800-tallet i forlængelse af industrialiseringen og fremvæksten af storbyerne i Europa. Impressionisterne lader essensen af det moderne liv komme til udtryk på lærredet og fremhæver flygtigheden, det bevægelige, det foranderlige i deres værker. De går ud i virkeligheden og maler det, de ser og oplever i øjeblikket, lysets flygtige påvirkning af motivet, det dynamiske samspil mellem lys og farve afhængigt af vejrforholdene, tidspunktet på dagen, tiden på året. Impressionisterne maler hurtigt og skitseagtigt med rene farver og løse penselstrøg. Ruth Christensen viser flere eksempler på impressionistiske værker, herunder Claude Monets naturskildringer med vandet som tilbagevendende motiv; ligesom hun trækker tråde tilbage til den engelske maler J. M. W. Turner, der med sit banebrydende og moderne landskabsmaleri i 1800-tallet foregriber impressionismen såvel som den abstrakte ekspressionisme i det 20. århundrede.

Disse impressionistiske træk i kunsten kan man også genfinde i musikken fra samme tid, ikke mindst i værker af de franske komponister Claude Debussy og Maurice Ravel, hvis værktitler som f.eks. La Mer (Havet), Une barque sur l'océan (En båd på oceanet) og Clair de lune (Måneskin) er billedskabende i sig selv. Med mange musikeksempler viser Leif Balthzersen impressionismen i både orkester- og klaverværker samt opera.

Weekenden afsluttes med en minikoncert med pianisten Heine Skov Jensen, der spiller impressionistisk musik af Debussy og Ravel, introduceret af Leif Balthzersen.

Praktisk oplysninger:
*Det er muligt at medbringe madpakke til frokost, da der er køkken og køleskab*
*Der vil være kaffe/te og lidt sødt*