Skip to content

Vi er glade for at byde dig velkommen i FOF Aarhus igen! Husk mundbind og gyldigt coronapas.

Læs mere
Billedfrise med udsnit af værker af Frederik Nøblerød. Kredit Alice Folker Gallery.

Højskoledage: Kunst, kultur & arkitektur

Højskoledage: Kunst, kultur & arkitektur

Oplev fire ekskursioner til Midt- og Østjylland spredt ud over senforåret 

Tag afsted på højskoledage med FOF Aarhus og fordyb dig inden for Kunst, kultur & arkitektur med Marianne Dall, billedkunstner og cand.mag. i kunsthistorie.

Tilmeldingsfrist: fredag 4. marts 2022.

Over fire onsdage i senforåret har du nu mulighed for at tilmelde dig FOF Aarhus’ højskoledage inden for kunst, kultur & arkitektur, hvor vi over fire ekskursioner vil pleje vores fælles interesse for kunst og kultur gennem et bredt og indholdsrigt program med morgensamlinger og gruppeudflugter til kunstmuseer, kunstudstillinger og kulturhuse.

Der vil blive rig mulighed for at fordybe sig i udstillinger igennem omvisninger og indledende undervisning. Samtidig oplever du den frie højskolestemning under busturene og til de fælles frokoster, som vi vil nyde i de jyske byer, vi besøger.

Du får æstetiske oplevelser i smukke og stemningsfulde omgivelser med kunst, arkitektur og byrum på nye måder i godt selskab med din underviser – billedkunstner og kunsthistoriker Marianne Dall – og selvfølgelig dine højskolevenner.

Dagsprogram for Højskoledage 2022
Vi starter dagen på bedste højskolemanér med morgensang, kaffe og introduktion til dagens aktuelle emne indenfor kunst, arkitektur og kultur. Med en øget viden om kunst i det offentlige rum, museumsarkitektur, kunstsamlinger og udstillingsaktiviteter i Midt - og Østjylland er vi fagligt klædt godt på til at få et stort udbytte af de planlagte besøg.

På busturen mod nord, syd og vest vil vi tale mere om destinationernes kunst og kultur. Højskoledagenes fokus er på billedkunst og på de arkitektoniske rammer, som kunsten indgår i. Dette vedrører især kunstmuseer men også kulturhistoriske bygninger samt kulturhuse. Dertil kommer kunsten i de charmerende byrum, vi krydser på vores vej.

På museerne lukker lokale fageksperter os indenfor og giver os indsigtsfulde præsentationer af særudstillinger og konkrete værker samt af kunstsamlinger, vi normalt ikke har adgang til.

I den store billedskala ser vi figurative kalkmalerier i Viborg Domkirke formidle bibelfortællinger, mens museumsvægge med abstrakte oliemalerier vidner om andre kunstneriske processer og formål. Blandt de mindre billedformater er akvarel, tegning og grafik, som bringer os tæt på kunstneres mestring af teknik og evne til at omsætte motiver og sansning til billedsprog.

Program for de fire højskoledage

27. april: Viborg Domkirke og Viborg Kunsthal
Besøget i Viborg giver indblik i byens historiske position, når vi træder ind i Viborg Domkirkes imponerende kirkerum med total-udsmykning. Udenfor fornemmer vi byens stemning og går til den tidligere brænderigård. Her er brændevinsproduktion for længst erstattet af samtidskunst med internationalt format, som udfordrer os med nye udtryksformer og samfundsrelevante spørgsmål.
Særudstillinger Viborg Kunsthal: Fotoudstilling med Helene Schmitz og Marit Roland - Paper Drawing

11. maj: Horsens Kunstmuseum og Odder Museum

I Horsens skal vi se samtidskunst udtrykt i ekspressivt maleri, grafik og porcelæn. Efter frokost kører vi til Odder og oplever en del af Moesgaard Museum i det lokalhistoriske kulturmiljø Odder Vand- og Dampmølle. I den tilhørende moderne museumsbygning laves særudstillinger, men denne er endnu ikke offentliggjort, så det bliver en overraskelse.
Særudstilling Horsens Kunstmuseum: Frederik Næblerød, Anne Marie Ploug – MORI, MORI, Maria & Natalia Petschatnikov – Fragile
Særudstilling Odder Museum: Endnu ikke offentliggjort


25. maj: Museum Jorn og Kunstcentret Silkeborg Bad

I Museum Jorns smukke arkitektur skal vi fordybe os i de aktuelle udstillinger. En lille bustur fører os gennem Silkeborgs frodige omgivelser til endnu en kulturhistorisk bygning, Kunstcentret Silkeborg Bad. Vi nyder de charmerende udstillingsrammer, og omvisningen vil bringe os tæt på malerier med naturmotiver, som stiller spørgsmål ved vores forhold til naturen.
Særudstilling Museum Jorn: Jørgen Michaelsen – DRY-WET-COMFORT

8. juni: Kunsthal Aarhus, Godsbanen og New Aarch

Besøget i Kunsthal Aarhus vil give oplevelser i samtidskunst og udfordre vores traditionelle syn på kunst. Godsbanen - byens kulturproduktionshus - byder på stemningsfuld arkitektur som støtter fortællingen om stedets tidligere jernbaneaktiviteter. Vi besøger også den nye arkitektskole, New Arch og får en rundvisning i de studerendes udstilling. Højskoledagene afrundes med kaffe og kage i Godsbanens gårdhave.
Særudstilling Kunsthal Aarhus: Endnu ikke offentliggjort

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Praktiske oplysninger

Højskoledagene omfatter 4 dages ekskursion spredt over en periode.
Inkluderet i prisen: Undervisning, bustransport, entrébilletter, omvisninger og derudover serveres der kaffe/te til morgensamlingerne. Frokost alle fire dage er også inkluderet i prisen, som vi hhv. spiser på caféer og restauranter i Viborg, Horsens, Silkeborg og Aarhus. (Obs. Drikkevare på spisestederne er ikke inkluderet). Højskolen afsluttes med kaffe/te samt kage i Godsbanens gårdhave.

Mødested: Alle dage mødes vi på Søren Frichs Vej 36D, lokale 1D, hvor Højskoledagene har sin faste base. Herefter hentes vi med bus og tager på dagens ekskursion. Hjemkomst med bus ved FOF Aarhus, Søren Frichs Vej 36D.

Foto: Alice Folker Gallery