Skip to content

Vi genåbner! Fra den 17. januar kan du igen deltage i kurser og aktiviteter i FOF Aarhus. Se de aktuelle restriktioner under "Læs mere".

Læs mere
Historie og arkitektur på Kulturhøjskolen ved FOF Aarhus

Historie og arkitektur - Kulturhøjskolen

I enevældens tid

Ved cand.mag., historiker Steen Ivan Hansen

Historieholdet fortsætter sin vandring op i tiden, og er nu nået til 1700-tallet, hvor Danmark er blevet underlagt enevælden, og hvor en lang fredsperiode gør livet lettere for befolkningen. Vi vil dels beskæftige os en del med enevældens konger og dronninger, dels tegne portrætter af flere af tidens fremtrædende personer.

Byerne er i vækst, og vi vil bl.a. se på nogle af de nye rådhuse, palæer og andre huse, der opføres i perioden. Borgerne er blevet en ny magtfaktor som udfordrer adelen – og selv i mange tilfælde bliver ny adel. Andre familier indvandrer fra Tyskland og får en vigtig position i datidens Danmark. Et eksempel er skatmester H.C. Schimmelmann, som blev greve og umådeligt rig – desværre klæber slavehandelen og slaveplantager også til hans navn.

Stilhistorisk er det barokkens tid, vi beskæftiger os med, og der bliver rig lejlighed til at nyde dens fuldendte arkitektur og de smukke interiører fra tiden. Vi vil se på slotte og herregårde samt nye bykvarterer – især i København. Her lod kongen opføre den nye prestigebydel, Frederiksstaden, hvor det nuværende Amalienborg udgjorde de fire fornemste palæer. Blandt herregårdsanlæggene kan Ledreborg tages som et godt eksempel på tidens store prestigebyggerier.

Man kan sagtens følge undervisningen uden at have fulgt de foregående sæsoner.

Mandage kl. 9.30-13.30 - Hold nr.: 6090

Undervisningen foregår i lokale 2.5 på Fjordsgades Skole

Bemærk: Grundet helligdag den 18. april, er sidste mødegang mandag den 25. april.

Billede af Steen Ivan Hansen, cand.mag. i historie og underviser på Kulturhøjskolen i FOF Aarhus

Om Steen Ivan Hansen
Steen Ivan Hansen er cand.mag. i Middelalderarkæologi og Historie. Steen holder foredrag over hele landet og har i mere end 30 år undervist og holdt foredrag hos FOF Aarhus i emnekredsene herregårde, slotte og kirker. Steen står desuden for kulturrejser i ind- og udland.

Historie og arkitektur er en del af Kulturhøjskolen.