Skip to content
Foredragsrække i Skovelunde om Amish folket | FOF Københavns Omegn

Mandagscafé forår 2022

Mandagscafé forår 2022

14/2 Amish-folket
Amish-folket udvandrerede fra Europa i slutningen af 1600-tallet til USA for at få lov til at udøve deres religion. Men hvem er de? Og hvorfor har de valgt en livsstil, som er så anderledes fra det øvrige samfund? På trods af, at de nægter at bruge moderne teknologi, er Amish faktisk som trossamfund i vækst. Hvad kan de byde på som kan tiltrække et moderne menneske?

Elisabeth Sandell, rejseleder, guide og foredragsholder

28/2 Lev med hjertesvigt – fra løb til gang
Bjarne deler ud af sine erfaringer om at få et godt liv efter 2 blodpropper i hjertet og en i hjernen.

Bjarne Jensen, forfatter og foredragsholder

14/3 København set fra oven
Tag med på en ”flyvetur” hen over København, mens Claus Hagen Petersen fortæller. Vi hører om byens historie, historiske bygninger og om nogle af de steder, hvor de allervigtigste begivenheder i Danmarks historie har fundet sted. Krydret med anekdoter fra nogle af de mange TV-udsendelser, han har kommenteret i København. Bl.a royale begivenheder i ”Kongens By”.

Claus Hagen Petersen, historiker og journalist

28/3 Latinske inskriptioner på Københavnske bygninger
”Coelestem adspicit lucem” står der over hovedindgangen til Københavns Universitet. Men hvad betyder det? Og hvorfor finder man stadig referencer til det latinske sprog, når man går rundt i København? Lad dig rive med, når Anders fortæller historierne bag de latinske mundheld og det latinske sprogs indflydelse på København.

Anders Fallentin, historiker og byvandrer

11/4 Jutlandia - Skibet var ladet med håb
“Det var i 1949 eller cirka deromkring…”. De fleste kan synge med på Kim Larsens hit fra 1986 om skibet, der blev Danmarks bidrag til FN under Koreakrigen. Historien er ofte præget af danske politikeres skåltaler om landet smukke, humanitære bidrag. Bag lukkede døre forsøgte de dog konstant at få ‘Jutlandia’ hjem. De syntes bidraget var for dyrt, og samtidig var de bange for at provokere Sovjetunionen. Samtidig er det en beretning om hundredvis af danske unge, der frivilligt rejste til den anden side af jorden for at hjælpe mennesker, de slet ikke kendte. Det blev en indsats, der kom til at præge dem for resten af livet. I foredraget om hospitalsskibet Jutlandia, møder man de frivillige, patienterne – og politikerne hjemme i København.

Søren Flott, journalist og forfatter

25/4 ”Med Sind og Sjæl flaaet og sprængt i Stumper og Stykker”
Små 30.000 dansksindede sønderjyder kæmpede på tysk side under 1. verdenskrig. 6.000 kom aldrig hjem igen. Og blandt dem, der gjorde, kom tusindvis hjem med ar på sjælen. Én af skæbnerne var Rasmus Christian Petersen. Han hængte sig 30 år efter krigens afslutning – som offer for et sind, der var blevet sønderrevet i de nordfranske skyttegrave og over tabet af sin bror, som også deltog i krigen. Jeg fortæller historien om min oldefar, der aldrig blev den samme efter mødet med krigens rædsler. Det er også fortællingen om de mange sønderjyder, der kæmpede på tysk side, om deres oplevelser, deres tab og deres kollektive krigstraume. Det er den lille historie i den store – og omvendt.

Simon Ankjærgaard, journalist, forfatter, historiker og formidler