Skip to content
Guidet tur i Nordhavn | FOF Københavns Omegn

Sabotage Nordhavn

Byvandring i det nye Nordhavn med historier 2. Verdenskrig

Københavns Frihavn rummede en del firmaer, der producerede for besættelsesmagten under 2. Verdenskrig. Derfor var modstandsbevægelsen særdeles aktiv i havnen. I området omkring Nordhavn foregik nogle af de mest bemærkelsesværdige sabotager. Den første rigtige industrisabotage, der udløste regeringens opfordring til at anmelde modstandsfolk, forgik nær Orientkajens Metrostation. Turen går også til Dansk Industrisyndikat – også kaldet Riffelsyndikatet – som producerede våben til Tyskland. Under en dramatisk aktion, ledet af BOPA, blev fabrikken sprunget i luften med 400 kg. sprængstof. Besættelsestidens største sabotageaktion.

Turen ender på konditaget Lüders, hvor vi kan se ud over havnen og hører om hvordan et tysk krigsskib bombede Østerbro den 5. maj 1945.

Mødested: Orientkajens Metrostation.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Søndag 08.05.2022 11:00-13:00 Orientkajens Metrostation Morten Lander Andersen
Morten Lander Andersen | FOF Københavns Omegn
Turleder

Morten Lander Andersen

Morten Lander Andersen er Cand.mag. i historie og religion og bor på Østerbro i København. Morten formidler sine fag gennem byvandringer, hvor store og små historier overrasker og giver eftertænksomhed på en velfortalt underholdende måde. Morten er også forfatter til guidebøgerne: "På tur i reformationens København" og ”På tur i Tordenskiolds København” og medforfatter til guidebogen: "22 ture i København du skal på", samt bidraget til "111 steder i København som du skal se". Morten er også redaktør på Østerbro lokalhistoriske blad: 2100 Ø, som udkommer fire gange årligt.