Skip to content

Foredrag på Teaterbygningen

Foredrag på Teaterbygningen

Istedgade overgi´r sig aldrig!

Helt op til omkring år 1900 var der stadig meget landligt på Vesterbro med marker og kvæg. Syd for Vesterbrogade og ned til Kalvebod Strand skød de lange gader op fra midten af 1800-tallet, og i 1858 blev Istedgade anlagt som en parallelgade til Vesterbrogade. Med udgangspunkt i Gasværksvej kravlede Istedgade som et par lange arme ned mod Reventlowsgade, som den nåede i 1880-erne, og samtidig ud mod Enghave Plads, som den først ramte omkring 1900. Via gamle kort og massevis af billeder fortæller foredraget om udviklingen i og omkring Istedgade, som i starten havde den skønneste havudsigt kun afbrudt af banevolden, hvor lokomotivet Odinekspressen mellem 1847-1864 tøffede lystigt af sted mod Roskilde. 

 

I skal høre om de store boliger, små stiftelseslejligheder, arbejdernes lejekaserner og artistpensionaterne. Om den nu rørlagte, stinkende Rosenå, som var garvernes og slagternes affaldsrende. Om de fornemme Skydebrødre, der prøvede at stoppe Istedgades udvikling med en bro, men i stedet fik en fupmiddelalder borgmur i gotisk Robin Hood stil. Om de barske slagtere og værtshusene, som var tæt forbundne, fordi slagterne drak lidkøb. Om butikkerne, artisterne fra alverdens lande, Liva Weel, panserbasserne og Ellehammer, der byggede den første flyvemaskine i en baggård til Istedgade. Og om Folkestrejken i 1944, hvorfra det påstås, at sloganet Istedgade aldrig overgi´r sig stammer fra.

Onsdag den 29. september 2021

Hanne Fabricius

 

Onsdag den 27. oktober 2021

Richard Ragnvald

Giro 413

En eftermiddag med én af Danmarks mest populære dansktop solister gennem de sidste mange år, nemlig Richard Ragnvald. Siden sit store landsgennembrud i 1993 med sangen ” Tak fordi vi er venner ” har successen næsten ingen ende villet tage for den folkekære sanger fra Smilets by, Århus. Det skyldes ikke mindst en lang række, meget efterspurgte CD udgivelser op gennem 90´erne, som efterhånden har resulteret i hele 6 guldplader til Richard Ragnvald. De 6 guldtitler er ” Jeg har en drøm ”, ” Mine favoritter ”,  ” Mit Stjernetegn ”, ” Hits på dansktoppen 98 ” og senest, en dobbelt guldplade, ” Giro 413”, som er en udgivelse med diverse kunstnere.

Onsdag den 27. oktober 2021

Richard Ragnvald

 

I denne søde juletid

Festlig eftermiddag med Bente Kure. En eftermiddag i visen verden. Vi nærmer os julen og skal høre og synge med på nogle af de kende julesange og salmer. 

Onsdag den 24. november 2021

Bente Kure

 

Øl og kunst – Carl Jacobsen og hans Glyptotek

En af 1800-tallets store industrimagnater og den største danske kunstmæcen er brygger Carl Jacobsen. Han var en lidenskabelig kunstsamler og med indtjeningen fra sit bryggeri, Ny Carlsberg, skabte han en enestående samling af kunst- og kulturgenstande, som blev til Ny Carlsberg Glyptotek. Carl Jacobsen var overbevist om, at kunsten kan forskønne, røre og berige alle menneskers liv. Bryggeren troede fuldt og fast på kunstens pædagogiske betydning, menneskers liv, men modsat traditionelle museer mente han ikke, at hverken kunstværker eller museumsgæster skulle tynges for meget af videnskabelige og akademiske systemer. Kunsten skulle tale direkte til den enkelte gæst, hvorfor Carl Jacobsen satsede på værker med stor gennemslagskraft, helst mesterværker og værker med en vis monumentalitet. Glyptoteket rummer hovedsageligt kunst fra antikkens middelhavskulturer, samt dansk og fransk skulptur og maleri fra 1800-tallet.

Onsdag den 26. januar 2022

Tea Bark Mairy

 

Preben Kaas & Jørgen Ryg

Stig Ulrichsen fortæller om makkerparret Preben Kaas og Jørgen Ryg, der sammen gav danskerne meget at grine af. Han fortæller historien om deres opvækst, barndom, ungdomddet korte voksenliv, kvinderne, alkoholen, angsten og glæderne på deres vej igennem deres alt for korte liv. Historien om Preben Kaas og Jørgen Rygs første møde, der endte med at de stod for første gang på scenen sammen i 1960, hvor Stig Lommer bragte dem sammen. Kom tæt på den formidable komik, og de skrøbelige personer bag den. Og hør nogle af de sjove anekdoter som Stig har fået af vennerne. Få historien om deres glæder, deres succeser, nedture og deres alt for tidlige død.

Onsdag den 23. februar 2022

Stig Ulrichsen

 

Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje.

I kan glæde jer til dette foredrag, hvor vi blandt andet kommer ind på, hvordan man tackler sikkerhedslandinger i Papua Ny-Guinea, illegale frokoster under ramadanen i Iran, rejser til ande, som i realiteten ikke eksisterer, mødet med bjerggorillaer i Uganda, udmattelse i godt 7.000 meters højde i Andesbjergene, alvorlige bilulykker på Pamir Highway i Tadsjikistan, anholdelse i La Paz lufthavn, utilsigtet illegalt ophold i Sudan… og meget, meget mere.

Onsdag den 30. marts 2022

Jan Tvernø

 

Historien om John Mogensen

John Louis Mogensens sange og historierne og anekdoterne om ham.

John Mogensen er lyden af mange danskeres barndom og ungdom, og også Karsten Holms. ”Der er noget galt i Danmark”, ”Så længe jeg lever”, ”Fut i fejemøget” og alle de andre, – de står mejslet fast i knolden og i hjertet på de fleste af os. Efter ”Historien om Otto Brandenburg” – var det også naturligt for at kaste sig over hans musik, også da de jo begge var med i ”Four Jacks”.
Efter Otto mødte Poul Rudi Jensen ved en sangkonkurrence på Bornholm, fandt de John Mogensen på et værtshus (sjovt nok) i København, han var netop blevet smidt ud af ”Blue Boys” – på et andet værtshus fandt de Bent Werther, og så blev de til ”Four Jacks”. John blev hurtigt lederen af kvartetten. 

 

Gruppen blev opløst i 1963, og John Mogensen fortsatte som pianist på Oslo-bådene, til familiefester og på mindre værtshuse. “Der er noget galt i Danmark” (1971) blev startskuddet til hans store gennembrud som solist. Han blev en fast bestanddel af Dansktoppen og andre danske hitlister, og han havde helt sin egen stil. Han fik stribevis af hits frem til sin alt for tidlige død i 1977. John Mogensen havde problemer med alkohol, hvilket for alvor blev synligt hen mod slutningen af hans karriere, hvor han aflyste flere og flere koncerter. Dette skyldes også, at han havde problemer med præstationsangst. Hans sange var ofte selvoplevede, som f.eks. ”Sidder på et Værtshus”

Onsdag den 27. april 2022

Karsten Holm