Skip to content
Vinterhøjskole grangrene og julekugler FOF Køge Bugt

Vinterhøjskolen

Vinterhøjskolen

Naboer og dødsfjender

Kina holder vinter-OL i starten af 2022, efter at Japan lige har afholdt sommer-OL. Korea var vært for OL i 1988 og 2018. Hvad har de tilfælles, og hvad adskiller de tre østasiatiske giganter? Flere århundreder med mange konflikter og krige kaster lange skygger i de tre lande, der har filosoffen Konfucius tilfælles.

Flemming Ytzen

Lør. 29.01.22 kl. 10.00

 

Som sunket i jorden

Hvert år forsvinder hundredvis af danskere – langt de fleste dukker heldigvis op igen. Men hvordan finder man dem, som ikke vender hjem af sig selv og måske er væk i årevis? Hvordan er det for familierne, der sidder tilbage uden svar? I foredraget fortæller Kristian Bech om tilblivelsen af TV2-programmet ”Som sunket i jorden”. Han viser klip fra programmerne og fortæller om arbejdsmetoderne, udfordringerne og risikoen, der kan være ved at rejse verden rundt i jagten på svar. Samtidig fortæller han om de følelsesmæssige op- og nedture, der følger med, når man begiver sig ud på uvis grund både for de medvirkende og ham selv.

Kristian Bech

Lør. 29.01.22 kl 13.00

 

Karen Blixens liv og forfatterskab

Karen Blixen er en af de største danske kulturpersonligheder – men hvilke tråde løber der mellem barndommen på Rungstedlund og de livskloge fortællinger, der gjorde hende berømt langt ud over Danmarks grænser? Hør fortællingen om Blixens skæbnesyn, underfundighed og markante mottoer – om hendes 17 år i Afrika, tilgangen til de fremmede kulturer, kærligheden i Kenya og hjemkomsten til Danmark. 

Jørgen Stormgaard

Søn. 30.01.22 kl. 10.00

 

Augustopgøret 1943

Få historien om de dramatiske og blodige uger, der ledte op til bruddet med samarbejdspolitikken 29. august 1943 – fortalt gennem en række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne. Det er en fortælling om et folkeligt oprør, der bredte sig udefra fra provinsen og nedefra fra arbejderne, og som endte med at vælte de politiske skakbrikker i København og Berlin.

Simon Ankjærgaard

Søn. 30.01.22 kl. 13.00

 

Lena Tidemann – med rubler under skørterne

Sygeplejerske Lena Tidemands unge år var eventyrlige og voldsomme. Hun arbejdede under flere krige, borgerkrig i Rusland og hungersnød i Ukraine, hvor hun reddede tusinders liv ved hjælp af mod og snarrådighed. Hun fik den første Florence Nightingale-medalje i 1920 og var den første sundhedsplejerske i Danmark. Efter nogle år i Mongoliet, hvor hun gik på jagt mellem konsultationerne, skiftede hun pludseligt spor…

Barbara Zalewski

Lør. 26.02.22 kl. 10.00

 

Martin Andersen Nexø (1869-1954)

Martin Andersen Nexø (1859-1954) er en af vores største forfattere, og han er den danske forfatter der - næst efter H.C. Andersen - er oversat til flest sprog. Han er især kendt for hovedværkerne ´”Pelle Erobreren” (1906-10) og ”Ditte Menneskebarn” (1917-21). Nexøs forfatterskab strakte sig over 60 år, og han skrev indenfor alle genrer: Romaner, fortællinger, digte, rejsebøger, et utal af artikler – og et enkelt skuespil. Nexø blev en offentlig person, og han ytrede sig også politisk. Han blev erklæret kommunist og bosatte sig i alderdommen i den nye kommunistiske stat DDR. Vi ser nærmere på Nexøs livshistorie, på hans baggrund og på de valg, han gjorde sig. Det bliver en beretning i ord og billeder om en sammensat personlighed.

Anne Cornelius

Lør. 26.02.22 kl. 13.00

 

”Du kom med alt der var dig” 

Hør historien om, hvordan Jens Rosendal fik sangen ”Du kom med alt det der var dig” med i Højskolesangbogen og andre gode anekdoter om Danmarks mest populære kærligheds- og fællessang. Jens Rosendal er den danske nulevende forfatter, som har flest sange i Højskolesangbogen. Gennem hele sit liv har Jens Rosendal trådt frem og talt uretfærdighed og magtmisbrug imod. Ikke mindst har han kritiseret den fordømmelse af homoseksuelle, som han har mødt i både Folkekirken og uden for kirken. Jens Rosendal talte om mangfoldighed længe før det blev moderne. Vi hører om, hvordan Jens Rosendal som 50-årig kastede sig ud i et kærlighedsforhold til en langt yngre mand, hvordan han mistede sin elskede og er landet på ”Så godt skulle det være”.

Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt

Søn. 27.02.22 kl. 10.00

 

Højskolesangbogen 

Vi fortsætter i formiddagens spor, og sammen skal vi synge sange fra Højskolesangbogen. Bente Kure leder os igennem eftermiddagen med en blanding af sang og fortælling med udgangspunkt i Højskolesangbogen. Undervejs vil hun spille og synge nogle af sine egne sange.

Bente Kure

Søn. 27.02.22 kl. 13.00

 

Shubidua 

Oplev en forrygende time med Shubiduas originale trommeslager, Bosse Hall Christensen, der var med til at danne Shubidua og var manden bag Shubiduas gakkede tekstunivers og pladecovers på ”1-8”. Oplev de allerstørste hits fra de gyldne år med masser af sjove anekdoter, fællessang og det helt store grin.

Bosse Hall Christensen og Carsten Rønnest

Lør. 26.03.22 kl. 10.00

 

Dronning Margrete 1.

Foredraget skildrer dronningens dramatiske liv fra hun som 10-årig blev dronning af Norge, til hun samlede de tre nordiske riger i Kalmarunionen i 1397. Hun blev valgt som regent og indgår i den officielle danske ’kongerække’, men uden at have været gift med en dansk konge. Enkelte bevarede breve giver os mulighed for at skimte mennesket bag den officielle facade. Foredragsholder Vivian Etting har bl.a. skrevet bogen "Margrete 1." samt bogen "Fra fællesskab til blodbad - Kalmarunionen 1397-1520".

Vivian Etting

Lør. 26.03.22 kl. 13.00

 

Truxa

Entertaineren Truxa ryddede avisforsider i fem årtier. Han var en mester til PR, en pioner inden for TV-underholdning, afskaffede forlystelsesskatten, tryllede, forudsagde tipskuponen, kørte blindkørsel på Rådhuspladsen og lavede tankelæsning med sin kone. Foredragsholderen har optrådt med trylleri i 25 år og tryller med Truxas numre, og i foredraget tager han os gennem Truxas spændende liv og karriere.

Michael Frederiksen

Søn. 27.03.22 kl. 10.00

 

Amish-folket 

Amish-folket udvandrede fra Europa i slutningen af 1600-tallet til USA for at få lov til at udøve deres religion. Men hvem er de, og hvorfor har de valgt em livsstil, som er så anderledes fra det øvrige samfund? På trods af at de nægter at bruge moderne teknologi er Amish faktisk et trossamfund i vækst. Hvad kan de byde på, som kan tiltrække et moderne menneske?

Elisabeth Sandell

Søn. 27.03.22 kl. 13.00