Skip to content
Foredrag med René Dahl Andersen hos FOF Nordsjælland

René Dahl Andersen - Gråzone

Han var en af politiets "Wonder Boys". Dygtig, anerkendt og respekteret – og specielt udvalgt til uddannelse hos FBI. Alt var godt, indtil én forkert beslutning ændrede alt…

Få et sjældent kig ind i en fascinerende og skræmmende underverden, når René Dahl Andersen fortæller om de 12 år som tidligere narkobetjent og senere undercover agent i ind- og udland for bl.a. PET. Et liv, der førte en talentfuld og ideologisk politimand fra Nordjylland ud i et moralsk ingenmandsland, hvor intet er sort og hvidt. 

Denne aften deler han sin historie fra en verden, de færreste kender til. Om infiltrering af de inderste cirkler i hårde kriminelle miljøer til at arbejde som undercover agent på ofte livsfarlige missioner. Og hvordan én fatal fejl får katastrofale følger for både person og karriere.

Om René Dahl Andersen:

Mere end 12 år i tjeneste som narkobetjent hos arvtagerne til Politiets berømte og berygtede Uropatrulje samt mere end seks år som undercover agent i ind- og udland for PET og andre landes efterretningstjenester satte deres spor og førte en talentfuld ung politimand ud i et moralsk ingenmandsland, hvor intet er sort og hvidt, men i stedet én stor grå zone, hvor ingen længere kan finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert.

Gråzone er historien om René Dahl Andersen, der som ung og ideologisk politibetjent fra Nordjylland kommer til København med en drøm om at komme ind i Københavns Politis Uropatrulje. Med talent, ambitioner, mod og en unik evne til at skabe relationer til kriminelle og kolleger og levere resultater gør han lynkarriere og bliver hurtigt én af Politiets bedste på sit felt og headhuntes senere direkte af PET med efterfølgende specialuddannelse hos FBI i USA – for siden igen at blive sendt på ekstremt farlige og tophemmelige missioner i udlandet som undercover agent.

Med en unik evne til at tilpasse sig og operere i ethvert miljø bliver René Dahl Andersen en “naturlig” del af den barske og kyniske kriminelle underverden – ikke kun i Danmark, men også i udlandet. Et ualmindeligt farligt liv, der flere gange kunne have kostet ham livet, men kun fordi han er skarp, snu og har mod og vilje til at tage chancer, overlever han.

Han har “arbejdet” og lavet aftaler med nogle af de mest hardcore kriminelle – nogle med politiledelsens velsignelse og rettens samtykke – andre kun med kollegaers opbakning og eget moralske kompas som rettesnor. En potentiel glidebane af format, der for René Dahl Andersen i en blanding af naivitet, magtesløshed og storhedsvanvid resulterer i sit livs dumhed – med uoverskuelige konsekvenser til følge.

Gråzone er en barsk historie fra en barsk verden, som kun meget få kender til. Om infiltrering af hårde kriminelle miljøer og arbejde som undercover agent på farlige missioner. True crime, når det er bedst eller værst.

Udover et spændende kig ind i en fascinerende underverden, stiller foredraget Gråzone også det fundamentale spørgsmål: Kan et samfund med dets politi tillade at bryde loven – for at opretholde selvsamme bedst muligt? Helliger målet midlet? 

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 08.11.2021 19:00-21:00 Kulturværftet

René Dahl Andersen