Skip to content
Oplev bondebyen i Lyngby med FOF Nordsjælland

Bondebyen i Lyngby

Bondebyen i Lyngby

Bondebyen er en af de bedst bevarede landsbyer på Sjælland, med stråtækte bindingsværkshuse og anekdoter tilhørende hvert et hus og hvert et gadehjørne.

Den første trækirke på bakken i Lyngby er muligvis opført så tidligt som år 1000. I middelalderen var kirken af sten fra Stevns og ved foden af bakken ved Mølleåens udspring fra Lyngby sø, udnyttede man vandets kraft til en alsidige produktion af varer. Som århundrederne gik voksede en landsby med livlig handel frem og blev til Lyngby.

Det er dog først ved landboreformerne i slutningen af 1700-taller, at den bondeby, som vi kender til i dag, opstår. I denne periode overgår de 13 gårde, der ligger placeret midt i byen, samt med en række husmands- og aftægtsboliger fra aktiv landbrugsdrift til stille byzone. Samtidig anlægger man Kongevejen hvorefter al handel langsomt flytter til hovedgaden i det nuværende Kgs. Lyngby.

Bondebyen går i stå og glemmes og ligger nu som en perle fra 1700-tallet på en bakke bag Lyngby Storcenter.

Kom med på en inspirerende rejse tilbage i tiden når kunsthistoriker Frederik Lindskov tager os med op igennem århundrederne fra Kirken på bakken forbi Lindegården og Den Gamle Købmand til Støvlet Katrines hus og alle de andre spændende steder i området.

Mødested: Lyngby Kirke, Lyngby Kirkestræde 1, 2800 Kgs. Lyngby, Foran Kirkens hovedindgang

Slutsted: Ved Den Gamle Købmand / Lindegården