Skip to content

Vi oplever i øjeblikket problemer med indbetalinger med dankort. Indbetaling med girokort fungerer fortsat. Vi arbejder på at løse problemet.

Kulturhøjskolen Fredericia

Kulturhøjskolen Fredericia

Kulturhøjskolen i Fredericia

 

Velkommen i FOF’s kulturhøjskole i Fredericia, hvor du kan opleve en række spændende foredragsholdere i Tøjhuset, Koncertsalen, Gothersgade 34, 7000 Fredericia.


Alle foredrag ligger på fredage kl. 09.30 - 12.00, og der er gratis kaffe, te og vand.  

Kulturhøjskolen ledes af Dagny Køster og Poul Storgaard Mikkelsen.

 

Kulturhøjskolen er en samlet pakke, så der kan altså ikke købes billetter til de enkelte foredrag. Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

 

Vær opmærksom på ændringer i programmet. Enkelte foredragsholdere har byttet datoer.

 

Fredag den 1. oktober
Fortællinger fra skoletiden

Fortælleduoen Høvsgaard og Harboe

Med bred historisk indsigt og stor erfaring fra friskoleverdenen indbyder Høvsgaard & Harboe til en formiddag, hvor man både får smil på læben og stof til eftertanke.

Alle danskere har deres helt egne minder og fortællinger fra deres skoletid. Alligevel er der en række tilbagevendende tematikker og omdrejningspunkter, som alle kan nikke genkendende til –  og som er en del af det kit, der binder det danske velfærdssamfund sammen. Uanset, om man havde sin skolegang i 1950’erne, i 1980’erne eller på denne side af årtusindeskiftet, så synes disse fortællinger at gemme på de samme almengyldige sandheder. Hør blandt andet fortællingen om dén lærer, der gjorde hele forskellen, hør fortællingen om det første kys, fortællingen om den klassiske lejrskole eller fortællingen om frikvarteret. Og meget, meget mere.

 


Fredag den 8. oktober
Vores børnebørn får det svært- om det bæredygtige velfærdssamfund
Steen Hildebrandt, professor og ekspert i FN's Verdensmål

Professor og ekspert i FN's Verdensmål Steen Hildebrandt sætter spot på verdens klimakrise, og hvordan vi får gang i at overdrage verden til de næste generationer.
Foredraget fokuserer på FN’s bæredygtighedsmål og sætter dem ind i en dansk kontekst. Danmarks udfordringer og muligheder i en verden, hvor bæredygtighed ikke er et spørgsmål, men en selvfølge. Hvordan udvikles Danmark til ikke bare at være et velfærdssamfund, men et bæredygtigt velfærdssamfund? Er det muligt, ønskeligt, nødvendigt? Og hvordan stiller det de yngre generationer i forhold til fremtidens muligheder?

 


Fredag den 15. oktober
Kan Rigsfællesskabet holde til den nye udvikling i Arktis?
Sjúrður Skaale, færøsk medlem af Folketinget

Grønland har i årtier haft en kæmpe strategisk betydning, der i disse år aktualiseres ved havisens afsmeltning. Trumps købstilbud var et wake-up call til Rigsfællesskabet, lige som selvstændighedspartiernes sejr ved det nylige valg til Grønlands selvstyre. På Færøerne gik der sidste år storpolitik i Færøernes valg af 5G-leverandør, og NATO vil nu gerne have en militær radar sat op på Færøerne, som vil være den første militære installation på øerne i mange år.

Grønland er et hovedland i Arktis. Færøerne er på tærsklen mellem Arktis og Europa. Og Danmark er, geografisk, helt udenfor. Hvad er grænserne for Rigsfællesskabet handlemuligheder – i fællesskab og enkeltvis? Hvordan adresserer vi bedst den nye situation? Hvordan drages Færøerne ind i det storpolitiske spil i Arktis, og hvordan udfordrer det Rigsfællesskabet. forfatter til bogen ‘Da Færøerne ville løsrive sig’.

 


Fredag den 29. oktober
Du kom med alt det der var dig
Psykolog Anne Knudsen og journalist Steen Valgreen-Voigt


Om digteren Jens Rosendals liv og forfatterskab. Jens Rosendal er den danske digter, der har flest sange med i Højskolesangbogen, bl.a. "Du kom med alt det der var dig". Om sangen siges det, at den er så populær, at hvis man taber en hvilken som helst højskolesangbog på gulvet, så vil den altid åbne sig på den side, hvor sangen står! Foredraget tager afsæt i bogen "Du kom med alt det der var dig" (Gyldendal), som er skrevet af dagens foredragsholdere. Vi synger flere af Jens Rosendals sange og hører de fortællinger, der knytter sig til sangene.

 

 

Fredag den 5. november
På sporet af vitus Bering
John Andersen, arkitekt, polarforsker, forfatter og eventyrer

John Andersen er både medlem af Eventyrernes Klub og De Berejstes Klub, og han har da også mere vovemod og eventyrlyst end de fleste – hans rejse-cv lyder bl.a. påbjergbestigning, arkæologiske ekspeditioner, isbjørnemærkninger samt kajakekspeditioner overalt langs Grønlands og Canadas kyster. I 2016 kørte John Andersen på motorcykel fra Skt. Petersborg til Stillehavet – i sporet på de historiske rejser, som Vitus Bering fra Horsens foretog i 1700-tallet. Tag med på den eventyrlige rejse!   Fredag den 12. november
Osse li’ på en studs – mit eventyrlige liv
Per Pallesen, skuespiller

Per Pallesen fortæller ærligt og humoristisk om et langt liv i dansk underholdning, hvor han altid har kunne vælge fra øverste hylde, og altid har valgt arbejdet til – også på bekostning af familien. Foredraget byder på masser af fortællinger fra et eventyrligt sceneliv og anekdoter om elskede (og ikke-elskede) skuespiller-kolleger. Der har været flest lyse stunder i Per Pallesens liv, men et langt liv har naturligvis også budt på svære perioder – også det fortæller Pallesen ærligt om.