Skip to content

Vi oplever i øjeblikket problemer med indbetalinger med dankort. Indbetaling med girokort fungerer fortsat. Vi arbejder på at løse problemet.

Kulturhøjskolen Odense

Kulturhøjskolen Odense

Kulturhøjskolen i Odense

 

Velkommen til 8 fredage i Marienlystcentret, Windelsvej 138, 5000 Odense, hvor vi har flyttet vores Kulturhøjskole ud for at have ekstra albuerum og plads i disse tider. Der er gode parkeringsmuligheder ved Marienlystcentret.   

Dagene starter kl. 9.00 med kaffe samt et rundstykke med smør og ost. Kl. 9.30 giver vi ordet til dagens gæst, hvor der også vil være mulighed for spørgsmål/debat. Hvis corona-restriktionerne tillader det, vil vi også synge et par sange sammen før og efter dagens foredrag. 

Værter på Kulturhøjskolen er Helge Pasfall, Kirsten Eis-Hansen og Musse Olesen.


Kulturhøjskolen er en samlet pakke, og der kan ikke købes billet til de enkelte foredrag. Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Bemærk ændring i programmet den 12. november.

 


Fredag den 8. oktober

Kan Rigsfællesskabet holde til den nye udvikling i Arktis?

Sjúrður Skaale, færøsk medlem af folketinget for Javnaðarflokkurin (Lighedspartiet/Det Socialdemokratiske Parti) og

Grønland har i årtier haft en kæmpe strategisk betydning, der i disse år aktualiseres ved havisens afsmeltning. Trumps købstilbud var et wake-up call til Rigsfællesskabet, lige som selvstændighedspartiernes sejr ved det nylige valg til Grønlands selvstyre. På Færøerne gik der sidste år storpolitik i Færøernes valg af 5G-leverandør, og NATO vil nu gerne have en militær radar sat op på Færøerne, som vil være den første militære installation på øerne i mange år.

Grønland er et hovedland i Arktis. Færøerne er på tærsklen mellem Arktis og Europa. Og Danmark er, geografisk, helt udenfor. Hvad er grænserne for Rigsfællesskabet handlemuligheder – i fællesskab og enkeltvis? Hvordan adresserer vi bedst den nye situation? Hvordan drages Færøerne ind i det storpolitiske spil i Arktis, og hvordan udfordrer det Rigsfællesskabet. forfatter til bogen ‘Da Færøerne ville løsrive sig’

 


Fredag den 15. oktober
Vores børnebørn får det svært - om det bæredygtige velfærdssamfund
Steen Hildebrandt, professor og ekspert i FN's Verdensmål

Professor og ekspert i FN's Verdensmål Steen Hildebrandt sætter spot på verdens klimakrise, og hvordan vi får gang i at overdrage verden til de næste generationer.
Foredraget fokuserer på FN’s bæredygtighedsmål og sætter dem ind i en dansk kontekst. Danmarks udfordringer og muligheder i en verden, hvor bæredygtighed ikke er et spørgsmål, men en selvfølge. Hvordan udvikles Danmark til ikke bare at være et velfærdssamfund, men et bæredygtigt velfærdssamfund? Er det muligt, ønskeligt, nødvendigt? Og hvordan stiller det de yngre generationer i forhold til fremtidens muligheder?Fredag den 29. oktober
H.C. Andersens Hus – en verden, du tror, du kender
Henrik Lübker, museumsinspektør 

I H.C. Andersens eventyr har ting og planter gerne deres egen mening. Ja, ofte er de faktisk helt uenige i fortællerens udlægning af sagen, og gæsterne i det ny H.C. Andersens Hus skal nok heller ikke forvente, at de er enige med dem. H.C. Andersens fantastiske univers bryder nemlig med alle regler for god og ordentlig museumsformidling.

Men hvad sker der så, hvis vi tager H.C. Andersen og eventyrene for på ordet? Hvilket museum får vi så. Kom og få et indblik i tankerne bag det nye museum og måden, H.C. Andersens univers formidles på.

 

 

Fredag den 5. november
Glimt af Grønland – oplæsning og sang
Julie Berthelsen, dansk-grønlandsk sangerinde

I dette foredrag fortæller Julie hjerteligt og personligt om sine tidligste minder fra barndommen i Grønland. Foredraget tager afsæt i bogen “Min barndom i Grønland”, som Julie har været med til at skrive. Så glæd dig til en fortryllende formiddag, når Julie Berthelsen giver et indblik i sin barndom langt oppe i Nord med hjertevarme og autentiske fortællinger. Indimellem oplæsning synger Julie også cirka fire grønlandske sange, fra et land der knytter sig med poesi og fortælling til Julies egen historie.  Julie fortæller også med sangene om den grønlandske kultur, sproget og om et grønlandsk hjertes følelser og tanker.

Oplev en formiddag i absolut hygge og smil og en fortælling om et Grønland, der prægede Julie som barn men også hendes nuværende voksne liv og som ikke mindst kan mærkes i hendes sangkarriere.
Fredag den 12. november
Humor som medicin - om livsmod, livslyst og livsglæde
Erik Lindsø, forfatter, kulturjournalist og højskolemand

”Det handler om at ændre mismod til livsmod, og jeg gør det ved at tage fra de muntre og give til de skuffede,” siger Erik Lindsø, der kommer med et muntert og livsbekræftende foredrag, hvor lattermusklerne bliver rørt.

Erik Lindsø er en af landets mest efterspurgte foredragsholdere – kendt for med humorens bid at sætte tilværelsen under lup. Han har været forstander på Rønshoved Højskole og er i dag tilknyttet Rødding Højskole.      
19. november
Amerika er tilbage!
Niels Bjerre-Poulsen, ph.d. i amerikansk historie, lektor ved SDU


Niels Bjerre-Poulsen analyserer den politiske situation i USA efter valget i november 2020. Donald Trumps valgsejr ved præsidentvalget fire år tidligere var det største chok i USA’s politiske historie, og årene siden har været paradoksale: På den ene side har den amerikanske økonomi haft det godt indtil Covid-19 sendte den til tælling. På den anden side har normerne og bærende institutioner i det amerikanske demokrati været under et voldsomt pres, ligesom polariseringen mellem tilhængere og modstandere af præsident Trump har været voldsom. Millioner af amerikanere har haft en følelse af, at nationen befandt sig i et af sine mørkeste kapitler. Spørgsmålet er nu om USA under præsident Bidens ledelse kan sænke temperaturen i den politiske debat og enes om at tage fat på såvel de akutte, som de strukturelle problemer i det amerikanske samfund.

Også for USA's rolle i det internationale samfund venter store udfordringer. ”Amerika er tilbage” meddelte Joe Biden efter sin valgsejr til de internationale ledere, der lykønskede ham. Spørgsmålet er dog fortsat, hvad det så er for en rolle USA i de kommende år ønsker at indtage. Kan der skabes enighed om den i den hjemlige politiske kamp? Og kan omverdenens tillid til supermagten uden videre kan genoprettes?

 

 

 


Fredag den 26. november
Fortællinger fra skoletiden
Fortælleduoen Høvsgaard og Harboe

Med bred historisk indsigt og stor erfaring fra friskoleverdenen indbyder Høvsgaard & Harboe til en formiddag, hvor man både får smil på læben og stof til eftertanke.


Alle danskere har deres helt egne minder og fortællinger fra deres skoletid. Alligevel er der en række tilbagevendende tematikker og omdrejningspunkter, som alle kan nikke genkendende til –  og som er en del af det kit, der binder det danske velfærdssamfund sammen. Uanset, om man havde sin skolegang i 1950’erne, i 1980’erne eller på denne side af årtusindeskiftet, så synes disse fortællinger at gemme på de samme almengyldige sandheder. Hør blandt andet fortællingen om dén lærer, der gjorde hele forskellen, hør fortællingen om det første kys, fortællingen om den klassiske lejrskole eller fortællingen om frikvarteret. Og meget, meget mere.

 


Fredag den 3. december
Et liv i udkanten
Heidi Kølle Andersen, cand.mag. og forfatter

Hjemstavnen og provinsen er hot i litteraturen! Med udgangspunkt i sin roman "Døden kommer med ål" fortæller forfatteren Heidi Kølle Andersen om sin opvækst på Langeland – om børneliv, kvindeliv og mandeliv i 1970'erne og 80'ernes fiskermiljø i Bagenkop. Skildringerne er rå og ligefremme, så man kommer ind under huden på personerne.