Skip to content

Aftenskolen åbner igen fra mandag den 17. jan. 22 kl. 8.00. HUSK mundbind og gyldigt Coronapas. Vi glæder os til at ses igen.

Se mere om Corona

Litteraturhøjskole

Litteraturhøjskole

Litteratur sætter tanker i gang. Litteraturhøjskolen er et fællesskab, hvor vi læser noveller og romaner. Vi er sammen med andre - lytter, drøfter og fordyber os i aktuel og klassisk litteratur fra Danmark, Norden og verden.
Alle kan være med!
Efterårets og vinterens litteraturforløb er tilrettelagt, så vi mødes om et værk eller uddrag af et værk, vi har læst. Jeg har valgt en række spændende bøger, som alle giver indblik i menneskelivet og udblik til aktuelle og historiske forhold. Udgangspunkt er litteratur af høj kvalitet og den gode historie, hvor vi bliver klogere på samfundet, mennesker og os selv.
I denne sæson vil vi bl.a. fokusere på dystopiske fremstillinger af, hvor galt det kan gå, hvis civilisationen fejler. Det undersøger vi i George Orwells 1984, og senere læser vi Peter Adolphsens År 9 efter loopet, der er en finurlig fremstilling af en verden uden mennesker. Sådan næsten da…
Vi runder også en af dansk litteraturs stærke, men oversete, kvindestemmer, Tove Ditlevsen, der i disse år nyder stor international bevågenhed. Vi læser erindringsromanen, Gift, som giver et indblik i kærlighedens trange kår. Desuden bevæger vi os tilbage i tid og undersøger 1800-tallets kvindesyn, som det fremstår i Thomasine Gyllembourgs novelle, ”Den lille Karen”, og i Herman Bangs novelle, ”Den sidste balkjole” ”.
Årets tredje tema bliver religionens betydning for det moderne menneske. Vi læser først J.P. Jacobsens roman, Niels Lyhne, der viser det svære ved at være ateist i en brydningstid. Sidste gang undersøger vi forholdet mellem missionsfolk og grundtvigianere i Hans Kirks Fiskerne og undersøger dermed religion som trøst - og som social kontrol.

Program efterår 2021 og vinter 2022
Tirsdag d. 26/10: Vi starter med at læse George Orwells 1984. Romanen handler om et totalitært samfund, og menneskets ulige kamp mod systemet. Dermed er den også en aktuel kommentar til samfund til alle tider.
Tirsdag d. 16/11: Vi læser dernæst Peter Adolphsens År 9 efter loopet. Verden er blevet nulstillet, så at sige, og naturen har bredt sig uhindret i menneskets fravær. Kun ét eneste menneske findes tilbage, og romanen tematiserer, hvordan det påvirker normer og livskvalitet at være helt alene i verden. Og dog. Pludselig en dag hører han en helikopter…  
Tirsdag d. 7/12: Vi læser Tove Ditlevsens selvbiografiske roman Gift. I disse år er der fornyet opmærksomhed om hendes forfatterskab, så hvad er så mere oplagt end at læse hendes egne ord om længslen efter kærlighed og flugten ind i misbruget? Forlaget skriver, at ”Bogen er en usminket fortælling om ægteskabet og Ditlevsens omsiggribende misbrug af alkohol og piller. Den skabte både opmærksomhed og forargelse, da den udkom første gang”.
2022   
Tirsdag d.18/1: Vi forfølger kvindetemaet gennem et tilbageblik til 1800-tallets kvindeskildringer. Vi læser Thomasine Gyllembourgs Den lille Karen og Herman Bangs Den sidste balkjole. Begge noveller illustrerer kvinders begrænsede livsmuligheder, og at kvinder ikke kan realisere deres drømme på egen hånd.
Tirsdag d. 8/2: Årets tredje tema er religionens betydning for mennesket. Først læser vi J.P. Jacobsens roman, Niels Lyhne, der tematiserer det moderne menneskes kamp for at finde mening og retning i tilværelsen, især når Gud er fraværende.
Tirsdag 1/3: Vi slutter sæsonen med at læse Hans Kirks Fiskerne, der viser missionsfolks og grundtvigianeres vidt forskellige tolkninger af kristendommen, og hvordan det påvirker et lille samfund, at der er to så stærke grupperinger. Romanen illustrerer også, hvordan religion kan fungere som social kontrol.
Vi ses til efteråret!

Underviser: Leena Haastrup, gymnasielærer i dansk, religion, retorik og samfundsfag