Skip to content
sund mor fra starten kursus hos FOF Randers

Sund mor fra starten

Sund mor fra starten

Sund mor fra starten er et kursus til dig, der planlægger graviditet og samtidig kæmper med overvægt.
Kurset er et 12-ugers-forløb.

Formålet er at give dig og dit kommende barn bedre betingelser fra starten af. Sammen med andre kvinder får du nye redskaber til at opbygge lettere og sundere vaner. Der vil ikke være fokus på vægttab, men på bevægelse og sund madglæde. Målet er, at du får nye idéer til, hvordan du kan arbejde med din krop og mærke en positiv forandring.

Det er en fordel, jo før du begynder - både for dig og baby. Derfor er kurset især målrettet dig, der endnu ikke er gravid, men har et ønske om at blive det. Du er velkommen, uanset om du går efter en sund graviditet med dit første barn, nummer to eller tre osv.

Om forløbet

Kurset løber over 12 uger med 2-3 timers undervisning om ugen samt en række hjemmeopgaver. 

På holdet vil I arbejde med:

 • Fysisk træning, som kan fortsættes under og efter graviditeten
 • Viden om, hvad overvægt og motion gør i forhold til at kunne blive gravid og for selve graviditeten
 • Bevidsthed om spisemønstre, herunder vaner og ændring af vaner
 • Mindfulness og mindful spisning (sult og mæthed)
 • En sundere livsstil, herunder de officielle kostråd m.m.

I kurset indgår både træningsaktivitet, hvor alle kan være med og praktisk madlavning - eksempelvis laver I sammen sunde snacks og gode små måltider.

Målet er at fastholde dig i en livsstil med mere bevægelse og sundere kost. Du møder andre kvinder i samme situation som dig selv, så I kan støtte hinanden gennem forløbet. Det vil samtidig være et mål, at du i løbet af kurset bliver introduceret til andre tilbud i kommunen, sådan at dine nye aktiviteter med bevægelse, livsstil og fællesskab kan blive ved med at være en del af dit hverdagsliv.

Der vil blive evalueret på forløbet. Vi vil således sammen have løbende fokus på udbytte, tilfredshed og indhold.
  
Sund mor fra starten er skabt i samarbejde mellem FOF Randers, Randers Regionshospital og Randers Sundhedscenter.
Det er støttet af Folkeoplysningsudvalgets udviklingspulje. 

 • En deltager fortæller om kurset

  "Jeg synes, det har været vildt fedt. Det er meget motiverende at gå på hold med nogle kvinder i samme situation som én selv. Jeg har fået noget ud af at komme hver gang. Hvis du selv går i fitnesscenter eller søger på nettet efter sunde opskrifter, kan du meget hurtigt gå lidt død i det og falde tilbage i gamle vaner.

  Det er meget varieret, det vi laver på kurset. Nogle gange træner vi, og nogle gange har vi en ernæringsekspert eller kostvejleder på. Der kom også en fødselslæge fra Randers Sygehus, der forklarede betydningen af at være overvægtig og blive gravid. Så jeg synes, jeg har taget noget med hjem hver eneste uge.

  Det er sjovt at se, hvor stor forskel der er fra kvinde til kvinde. Vi er forskellige steder i livet, og alligevel kan vi snakke virkelig godt sammen, fordi vi har det fælles ønske at få et barn. Det har været meget intimt, for vi har delt ting med hinanden, som vi ikke deler med vores veninder.

  Desværre er det sådan i dag, at det er lidt et tabu, når man ikke kan blive gravid. Man holder det for sig selv, og det kan godt være hårdt. Så det har været rart at kunne snakke med hinanden.

  Det handler egentlig ikke så meget om at tabe sig på kurset, men om at ændre sin livsstil og tænke i nogle andre baner. Vores kursusleder har for eksempel ikke spurgt: “Nå, har I tabt jer i denne her uge?”. Det er slet ikke der fokus er, men det handler generelt om sundhed og om at få et fællesskab."

  (Interviewet er fra 2019)