Skip to content
Jan Larsen foredrag i Nakskov

Kina efter Corona – storhed eller fald

Kina er kommet ud over corona-krisen hurtigere end alle andre. Men ender det så med Kinas storhed – eller snubler kineserne i deres egen succes?
Efter en periode med et uforudsigeligt USA og et svækket EU, har Kina skaffet sig øget indflydelse i stribevis af lande fra Østeuropa til Afrika – og også i FN.
De har effektivt udnyttet ét-parti-systemet til at sikre kinesiske tech-giganters og firmaers globale fremmarch. Den kinesiske økonomi buldrer derud af, som hverken finanskriser, pandemi eller handelskrig har kunnet standse. Kineserne breder sig udover hele kloden med det omdiskuterede Silkevejsprojekt og opkøber havne, råvarer og virksomheder. Men ændringer er på vej i en verden, der i stigende grad betragter den kommende stormagt som en rival, snarere end en partner. Og langtfra alt går som planlagt i et Kina, hvor der er stigende udfordringer for partiet og præsident på livstid, Xi Jinping.
Befolkningen vokser helt skævt, de unge vil ikke havde flere børn og antallet af ældre eksploderer de kommende årtier. Og Kinas aggressive adfærd overfor mindretallet i Xinjiang, fjernelse af Hong Kong borgernes rettigheder eller trusler mod Taiwan har vakt vrede i udlandet. 
Med Jan Larsens lange indsigt i kinesisk familie- og arbejdsliv, handler det også om kinesernes dagligdag. Både som følge af den hastige teknologiske udvikling, et stressende arbejdsmarked og sociale og menneskelige udfordringer. Emner vi sjældent hører om, men fylder meget i hverdagen. Kineserne har fået større indkomster, men hverken mere åbenhed, politiske reformer, lighed eller bedre 
menneskerettigheder. Senest er der indført det Sociale Kredit System, der skal overvåge og kontrollere de
1,4 mia. indbyggere. Det giver borgerne points alt efter deres ”samfunds” opførsel. Med hjælp af en halv milliard overvågningskameraer, automatisk ansigtsgenkendelse og indsigt i hver enkelt kinesers mobil- og computeraktivitet, skal pointsystemetafgøre om kineserne kan rejse få lov til at rejse med fly, komme frem i boligkøen -eller blive nægtet at tegne en forsikring eller få et job.
Journalist Jan Larsen var i seks år bosat i Beijing som TV-avisens korrespondent i Kina. Han 
er tidligere erhvervsjournalist, redaktør og udlandsreporter på TV-A. Sluttede i DR i 2013 –
og er i dag foredragsholder og Kina-kommentator i radio og TV.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 13.10.2021 19:00-20:30 Biblioteket, Nakskov Jan Larsen

Jan Larsen