Skip to content

Debat: Et oplyst folk er et fredeligt folk – også i dag

I 2025 markerer vi 80-året for Danmarks befrielse. Men folkeoplysning er lige så aktuelt i dag, som i årene lige efter 2. verdenskrig, skriver forstander hos FOF Herning, Kirsten Bjørn-Thygesen, i et debatindlæg.

I 2025 markerer vi 80-året for Danmarks befrielse. 

Søndag den 4. maj 2025 sætter mange af os lys i vinduet for at markere 80-året for Danmarks befrielse.

I årene efter 2. verdenskrig var freden og friheden ikke en selvfølge – og det er den desværre heller ikke i dag. Derfor er folkeoplysning vigtigere i dag, end den har været i min tid som forstander hos FOF i Herning. 

FOF blev grundlagt i 1947. En gruppe konservative ildsjæle ville bekæmpe ekstreme ideologiers fodfæste i Danmark. Midlet var at udvikle den demokratiske grundforståelse gennem folkeoplysning. Grundtanken var enkel: Et oplyst folk er et fredeligt folk. 
Det budskab er inden for den seneste tid kun blevet mere aktuelt. Verden er urolig. Demokratiet vakler. En undersøgelse viste for nyligt, at næsten en tredjedel af danskerne er utilfredse med, hvordan demokratiet fungerer i dag, og knap halvdelen har mistillid til politikerne i Folketinget. 

Og det stiller nye krav til os. Vi kan ikke tage vores demokratiske værdier for givet. De skal læres og leves – hver dag. Derfor har vi brug for folkeoplysningen og de fællesskaber, som bl.a.  FOF’s aftenskoler står for.

På landsplan tilbyder vi i FOF årligt over 16.000 udflugter, kurser og foredrag om alt fra keramik, strik og tegning til bevægelse, natur, samfund, sprog, madlavning og debat. I Herning alene har vi over 800 aktiviteter om året. Det er folkeoplysning, der løfter dig som menneske og styrker dig som medborger. 

I løbet af FOF’s levetid har vi givet millioner af danskere redskaberne til at forstå og begå sig i samfundet. Ikke kun på grund af vores faglige indhold, men på grund af vores fællesskaber. Hos os mødes mennesker på tværs af alder, køn, tro, politisk overbevisning og livssituation om en fælles interesse. Det skaber forståelse og sammenhængskraft. Og det styrker den demokratiske samtale, som er hele forudsætningen for et fredeligt samfund.

200.000 danskere deltager i aftenskoleaktiviteter hos FOF hvert år. I hverdagen møder jeg mange herningensere, der finder både livsglæde, sammenhold og nye kompetencer i aftenskolen. Og vi har plads til mange flere.

Derfor er 80-året for Danmarks befrielse en god anledning til at spørge sig selv: Hvordan værner jeg om de demokratiske værdier i min hverdag? Hvordan tager jeg min del af ansvaret for det samfund, vi alle er en del af?

Måske starter svaret i det lokale foreningsliv. Måske med et kursus på aftenskolen.

Indlægget er også bragt i Herning Folkeblad 3. maj 2025: Et oplyst folk er et fredeligt folk - også i dag | Herning Folkeblad