Skip to content

Kaliffen kommer - ISIS flytter ind

Kaliffen kommer - ISIS flytter ind

Kontrasternes Syrien efter det arabiske forår

Syrien er kontrasternes land, og jeg blev meget overrasket under min rejse. Der er ekstrem forskel på de smarte caféer i Damaskus og ruinhobene i Homs og Palmyra.

Umiddelbart tænker man, at Syrien er et strengt muslimsk samfund, men 10% af befolkningen er praktiserende kristne. Du kan helt åbent købe og drikke alkohol. Du kan besøge svinefarme og vingårde samt møde bikiniklædte kvinder på stranden.

Forud for det arabiske forår besøgte adskillige millioner turister Syrien årligt og landet var særdeles velstående. Nu kommer der ca. 3.000 udlændinge om året, alt ligger i ruiner, elektricitet er rationeret og benzin købes kun på det sorte marked.

I kølvandet på det arabiske forår, som blev slået hårdt ned af Bashar Al-Assads regeringshær, så Islamisk Stat deres snit til at destabilisere landet i deres stræben efter et muslimsk kalifat i regionen, og situationen eskalerede hurtigt.

En blodig borgerkrig med indblanding fra adskillige internationale aktører med vidt forskellige interesser opstår i ørkensandet. Syrien bliver kraftigt sanktioneret af det internationale samfund og har siden været ét stort kaos – Som fungerer på trods.

Jeg talte med en frafalden ISIS-soldat i et område af landet som regeringen endnu ikke kontrollerer. Jeg fik helt eksklusiv adgang til en ISIS-bunker etableret i en gammel kongegrav i Palmyra. Jeg talte med en helt almindelig borger, som greb til våben og uden militær erfaring formåede at forsvare sig selv, sin familie og sit nabolag mod ISIS i Aleppo.

Det romerske tempel Palmyra var Syriens svar på Kongernes Dal eller Den Kinesiske Mur med adskillige tusinde daglige turister. Jeg var den eneste besøgende den dag jeg var der, og jeg havde direkte udsigt til en russisk fæstning fra det engang så stolte romerske tempel og UNESCO verdensarv.

Uanset tilstand så er Syrien et spændende historisk land med en gæstfri befolkning.