Skip to content
foredrag, kristian leth, en vej ud af tågen, fof aarhus, barndom, minder, biografi

anmeldelse

Foredrag med Kristian Leth

En vej ud af tågen

Af Stina Elsing, journaliststuderende

Bagom den svære bog, Leth ikke ville skrive

Kristian Leths historie er ikke noget specielt, hvis han selv skal sige det. Faktisk bryder han sig generelt ikke om selvbiografier og personlige anekdoter. De er kedelige, synes han.

Alligevel sidder han nu scenevant i en storblomstret brun skjorte, og fortæller om, hvordan han skrev den erindringsbog, han slet ikke ville skrive, og som endte med at blive helt vildt vigtig for ham at udgive.


Da Kristian Leth for 21 år siden mødte sin kone, gik det op for ham, hvor lidt han husker fra sin barndom. Det gjorde ham med tiden lidt nervøs, så han begyndte at skrive de ting ned, han kunne huske. Det var ikke til en bog. Det var bare spredte, løsrevne minder, der blev til en slags lister i hans notesbog. Men listerne blev til tanker, der pludselig blev til alt det, han ikke ville skrive.

 

Bogen der ikke skulle have været

 

Kristian Leth skifter mellem at læse op fra ”En vej ud af tågen” og fortælle om sit arbejde med bogen. Bogen er ikke magisk. Han tror ikke på, at det er terapi at skrive den. ”Jeg dealer med mit liv i mit liv,” siger han.

Han beskriver i stedet, hvordan sproget bevægede ham i retning af noget nyt. Først var det helt nedbarberet, nærmest nøgternt, men så begyndte det at udvikle sig.

”Når der er noget, man ikke vil skrive om, er der også noget sprog, man ikke bruger. Sproget kan ikke komme derhen. Men det begyndte at ske i processen med bogen,” fortæller han.

Det var det nye sprog, han skrev sig ind i, der til sidst gjorde det nødvendigt for ham at udgive bogen.

Tvivl


Det er mere end to år siden, Kristian Leth satte det sidste punktum; men bogen udkom først i foråret. Forud for udgivelsen gik både tvivl og nervøsitet. Da han endelig udgav den, var det som at hive et sværd ud af en sten, fortæller han.

Kristian Leth er ikke kommet for at fortælle om sit liv. For ham er det mest tilfredsstillende, når andre mennesker føler, at det han skriver, handler om dem.

At han er en blændende, prisbelønnet formidler fornægter sig ikke denne aften. Det er en fornøjelse at høre ham læse op i sit rolige, fortællende tempo med sine egne betoninger.

Han har ikke svar på alle spørgsmål fra salen. Bogen står i sig selv. ”Der står det, der står,” siger han. Og jeg glæder mig til selv at læse bogen.

 

 

Foredrag: En vej ud af tågen v/ Kristian Leth
Tid: mandag d. 17. oktober 2022, kl.19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1

 

 

 

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Stine Elsing

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Stina Elsing, og jeg læser til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg synes, det er en god idé med et menigt anmelderkorps. Professionelle anmeldere har bestemt deres berettigelse, men det kan også være interessant at få beskrevet oplevelsen fra en ganske almindelig tilhørers perspektiv, som måske går til opgaven med en større umiddelbarhed. I min fritid fylder kultur- og naturoplevelser en del, og de spænder fra at ro i kajak over musikfestivaler til biograf-, museums- og gåture. Jeg holder desuden af at læse bøger og se tv-serier.

 

Billede af detalje fra et maleri af den danske kunstmaler Anne Ancher

Kulturhøjskolen

Tag på kulturhøjskole

Bliv opslugt af musik, litteratur eller historie på en af vores spændende kulturhøjskoler