Skip to content
Foredrag og koncerter i FOF

FOF kulturhøjskole

FOF kulturhøjskole

Klik på "Læs mere" for at se det fulde program.

Det er en fornøjelse igen at byde velkommen til en ny sæson med FOF's Kulturhøjskole.


7 foredrag, der byder på kultur, personlige fortællinger, musik og ikke mindst fællesskab. 

Kulturhøjskolen mødes ca. hver 3. fredag fra kl. 9:30 til ca. kl. 12:00 - alt efter foredragsholderen og deltagernes spørgelyst. Vi starter med fællessang med Jens Eric Strudsholm ved klaveret, hvorefter dagens foredragsholder tager over med sit oplæg. Husk, der er altid gratis kaffe og the.

Ønsker du hellere at mødes hver uge, så kunne det være, at vores FOF Højskoler var noget for dig - læs mere om dem ved at klikke her.

Det er også muligt at købe nogle af højskolernes foredrag enkeltvis - du finder dem ved at klikke her.

Nedenfor finder du programmet for sæsonen 2023/2024.

________________________________________


27. oktober 2023

Kaliffen kommer - ISIS flytter ind
v/ Jan Tvernø, eventyrer og foredragsholder

Syrien er kontrasternes land, og jeg blev meget overrasket under min rejse. Der er ekstrem forskel på de smarte caféer i Damaskus og ruinhobene i Homs og Palmyra.

Umiddelbart tænker man, at Syrien er et strengt muslimsk samfund, men 10% af befolkningen er praktiserende kristne. Du kan helt åbent købe og drikke alkohol. Du kan besøge svinefarme og vingårde samt møde bikiniklædte kvinder på stranden.

Forud for det arabiske forår besøgte adskillige millioner turister Syrien årligt og landet var særdeles velstående. Nu kommer der ca. 3.000 udlændinge om året, alt ligger i ruiner, elektricitet er rationeret og benzin købes kun på det sorte marked.

I kølvandet på det arabiske forår, som blev slået hårdt ned af Bashar Al-Assads regeringshær, så Islamisk Stat deres snit til at destabilisere landet i deres stræben efter et muslimsk kalifat i regionen, og situationen eskalerede hurtigt.

En blodig borgerkrig med indblanding fra adskillige internationale aktører med vidt forskellige interesser opstår i ørkensandet. Syrien bliver kraftigt sanktioneret af det internationale samfund og har siden været ét stort kaos – Som fungerer på trods.

Jeg talte med en frafalden ISIS-soldat i et område af landet som regeringen endnu ikke kontrollerer. Jeg fik helt eksklusiv adgang til en ISIS-bunker etableret i en gammel kongegrav i Palmyra. Jeg talte med en helt almindelig borger, som greb til våben og uden militær erfaring formåede at forsvare sig selv, sin familie og sit nabolag mod ISIS i Aleppo.

Det romerske tempel Palmyra var Syriens svar på Kongernes Dal eller Den Kinesiske Mur med adskillige tusinde daglige turister. Jeg var den eneste besøgende den dag jeg var der, og jeg havde direkte udsigt til en russisk fæstning fra det engang så stolte romerske tempel og UNESCO verdensarv.

Uanset tilstand så er Syrien et spændende historisk land med en gæstfri befolkning.
________________________________________


17. november 2023

Naturens hemmeligheder
v/ Morten Hilmer, naturfotograf

Vi kender ræven, grævlingen og måren, men ofte ser vi dem kun i glimt. Vidste du for eksempel, at ræven kan kravle i træer, og at grævlingen og ræven kan bo i samme hule? 

Naturfotograf Morten Hilmer har i over et år haft kameraer til at stå i sin skov for at afsløre det, vi ellers ikke ser, og i dette foredrag løfter han sløret for nogle af naturens hemmeligheder.
______________________________________


8. december 2023

Skæbner i Ukraine, Ukraines skæbner
v/ Anne Haubek og Thomas Ubbesen, journalister

Ukraines befolkning - civile såvel som soldater - gennemlever i disse måneder konsekvenserne af Ruslands invasion og den efterfølgende krig på krop og sjæl. Både på det menneskelige og på det materielle plan er ødelæggelserne enorme, ja, nærmest uoverskuelige - alligevel skal landet og folket finde en måde at komme videre på. Og uanset hvordan det hele udvikler sig, slipper de aldrig for naboskabet til aggressoren - Rusland.

Journalisterne Anne Haubek og Thomas Ubbesen - som står bag to bøger og utallige artikler om Østeuropa, Ukraine og Rusland - besøger også under den nuværende konflikt tilbagevendende Ukraine. Der møder og lytter de til utallige hverdagsmennesker, både ukrainere og russere, som med eller mod deres vilje er blevet hvirvlet ind i tragedien. Samtidig følger de løbende de storpolitiske og militære udviklinger i området ganske tæt.

Hør om deres bevægende samtaler med menige mennesker, som prøver at overleve midt i rædslerne. Og få kvalificerede og realistiske bud på, hvad vi kan forvente i regionen i de kommende måneder.
________________________________________


12. januar 2024

Indenfor stregerne i Vestre Fængsel
v/ Kasper Købke, dansk prisbelønnet og anerkendt kunstner

Kom med indenfor murene i Danmarks største arresthus, når Kasper Købke gennem sit underholdende, fascinerede og ordrige foredrag uden tvivl får publikum til at spidse ører.

Med sin tegneblyant har prisbelønnet Kasper Købke skabt en yderst detaljerede visuel historie fra Vestre Fængsels begyndelse i 1895 og frem til i dag. Som en del af fængslets faste udsmykning er det et værk som alle indsatte møder – enten på vej ind eller ud af fængslet. Derfor fortæller værket både historien om hvor man befinder sig – men påminder også én om, hvad der er at kæmpe for ude på den anden side af murene. Som Kasper siger; “For første gang har jeg skabt et værk, som jeg ikke håber, at nogen kommer til at se i virkeligheden – og hvis man gør, så forhåbentlig kun den ene gang i livet.”

Publikum vil gennem det detaljerede værk, komme helt tæt på Vestre Fængsel – ikke mindst på Kaspers research, hvor han bl.a., som én af de få, har fået adgang til Fængslets fire fløje, gange, afdelinger, celler, områder og alt derimellem, for at kunne skabe Vestre Fængsels historie gennem næsten 130 år. 130 år i Danmark, hvor udviklingen aldrig er gået stærkere – og en periode med alt fra storslående og fantastiske begivenheder og opfindelser – til ondskabsfulde og dybt uforstående handlinger ude i verdenen, i Danmark og mennesker imellem.

Alt sammen noget der har været med til at forme Vestre Fængsel – og alt sammen noget Kasper tager dig helt tæt på, gennem sin blyantsstreg.
________________________________________


8. februar 2024

Bemærk – foredraget afholdes for alle højskolerne torsdag den 8. februar 2024 kl. 10:00 på Utzon Centret.
Norman og gidslerne fra verdens brændpunkter

v/ Norman Kristiansen, sikkerhedsrådgiver og tidligere jægersoldat

Hvordan ender man pludselig som dem, der henter gidsler hjem fra hele verdens brændpunkter?

Norman Kristiansen, der er tidligere jægersoldat, driver i dag sikkerhedsvirksomheden Guardian. Guardian beskæftiger ca. 30 medarbejdere og det var dem, der bl.a. hentede Daniel Rye ud af hans 13 måneders fangenskab i Syrien samt hjalp Maersk og andre virksomheder med at få ca. 600 medarbejdere og familier ud af det krigsramte Ukraine sidste forår. 

Vi får et dybt indblik i Normans baggrund fra Jægerkorpset. Hvad får en 20-årig til at søge til Jægerkorpset og gennemgå en af de hårdeste uddannelser i verden, inden for specialstyrkerne og efterfølgende deltagelse i diverse operationer verden over. Efter 17 år i operativ tjeneste tager han en beslutning om at forlade korpset for at starte sin egen virksomhed, som leverer sikkerhedsydelser til mange kendte virksomheder, der opererer i hele verden og ofte i de værste brændpunkter.

Hvad laver et sikkerhedsrådgivningsfirma egentligt og hvorfor hører man ikke mere om dem? Hvilke mekanismer og processer træder i kraft, når virksomheden opdager, at noget er helt galt og skal finde sin medarbejder, som er blevet taget som gidsel? Vi kommer med ind bag de lukkede døre, når Norman fortæller om planlægningen af at få en umulig opgave til at lykkes for eksempel i Nigeria eller udfordringerne og eksekveringen af et de mest profilerede gidseldramaer, som Danmark har været involveret i.
________________________________________
 
Nicolaj Holmboe
1. marts 2024

Hvis livet var en musical
v/ Nicolaj Holmboe, foredragsholder og musikalsk playmaker

I dette koncertforedrag bliver en række af livets store temaer udfoldet og perspektiveret gennem sange fra danske, nordiske og internationale musicals. Temaerne spænder over tro og tvivl, håb og længsel, drømme og valg, livet og døden, glæde og sorg, kærlighed og had, frygt og mening etc. Sangene, som normalt er en del af handlingen i en given musical, bliver taget ud af deres kendte rammer, og på den måde får de nyt liv gennem nye fortolkninger. Og det hele bliver bundet sammen af en personlig og nærværende fortælling.

Willkommen. Bienvenue. Welcome.
________________________________________


22. marts 2024
Med drone i Colombia
v/ Rasmus Krath, eventyrer og foredragsholder

Eventyrer Rasmus Krath har rejst tre måneder i Colombia med en splinterny lille drone, som blev sendt i luften utallige gange undervejs på rejsen og har hjembragt film og fotos, der giver et helt nyt perspektiv på det at rejse – og et rejseforedrag.

Sammen med solide stillfotos fra Rasmus’ almindelige spejlreflekskamera præsenteres publikum for et nutidigt og ekstremt alsidigt Colombia - lige fra Stillehavskysten over bjergene i midten af landet, ind i regnskoven og op til det Caribiske Hav og storbyen Cartagena - en af verdens flotteste byer.

Rasmus fortæller Colombias historie - fra den spanske kolonisation op til nyere tid, hvor den berygtede narkobaron Pablo Escobar terroriserede landet i 1980´erne, indtil hans død i 1993.

Vi møder Colombias folk, kultur og får Rasmus’ tanker til, hvor det smukke, men stadig til dels borgerkrigsplagede land er på vej hen. Alt sammen krydret med en masse god musik og tilsat en lang række visuelle effekter på lærredet - så det er bare at læne sig tilbage og blive forført af et af klodens mest både betagende og komplekse lande.