Skip to content
Gamle bøger og briller på bord

FOF's Historie

FOF's Historie

Havebrug, Borger i Danmark og Kommunalkundskab.

Sådan lød overskriften på de 3 første kurser i FOF’s historie. 

Det var i årene efter 2. verdenskrig, hvor engagerede kræfter fra Det Konservative Folkeparti, de konservative kvindekredse og Konservativ Ungdom blev enige om at bruge folkeoplysningen til at bekæmpe ekstreme ideologiers fodfæste i Danmark. 

Planen var derfor at etablere et nyt oplysningsforbund – Folkeligt Oplysnings Forbund (FOF). Forbundet skulle gennem oplysning med konservative rødder sikre en demokratisk grundforståelse i befolkningen. Og kendskabet til samfundslivet i alle dets former skulle ske gennem studiekredse, aftenskoler, brevskoler og foredragsskoler.

Og planen lykkedes! 

15. august 1947 så FOF officielt dagens lys, og i løbet af vinteren 1947 blev de første 3 FOF-kurser afholdt  

FOF i vækst

Det blev dog hurtigt til meget mere. For FOF voksede og havde allerede i 1951 etableret sig i 40 kommuner med et bredt udvalg af aktiviteter. FOF ønskede nemlig at skabe et oplysningsforbund, hvor deltagerne fik mulighed for at udvikle sig i mange forskellige retninger.

Der skulle ikke kun fokuseres på boglige fag som engelsk, historie og samfundslære. Musiske og praktiske færdigheder vægtede lige så tungt – og det samme gjorde fag som kjolesyning, porcelænsmaling, keramik og metalsløjd.

Som konsekvens heraf udvidede FOF’s kursuspalet sig hurtigt. Og blandt de mest populære kurser var skræddersyning, husgerning og engelsk

Udvikling i takt med tidens behov

Igennem 1950’erne opstod nye behov og interesserer, der dels var drevet af Danmarks udvikling som velfærdsstat, dels af den teknologiske udvikling. Tilsammen gav det et øget behov for mere og bedre uddannet arbejdskraft.

Det er jo velbeskrevet i historiebøgerne, hvordan flere kvinder i de år trådte ind på arbejdsmarkedet, især som kontoransatte. I FOF betød det, at kurser i maskinskrivning blev stærkt efterspurgt og resulterede i, at en egentlig kontor- og sekretærskole så dagens lys.

På samme måde arbejder FOF i dag på konsekvent at tale ind i samfundets behov og tidens interesser. Netop det at imødekomme borgernes interesse og samfundets behov er fortsat en kerneværdi i FOF. 

FOF – i dag og i fremtiden

FOF er i dag landets største oplysningsforbund. Hvert år gør mere end 250.000 danskere sig klogere, sundere og gladere gennem FOF-fællesskabets store udvalg af kurser, foredrag og udflugter.

For danskerne vil gerne fællesskab og folkeoplysning. Der er en bred enighed om folkeoplysningen også i nutiden understøtter den demokratiske grundforståelse og er et værn mod ekstreme særinteresser. FOF er derfor til stede i alle sammenhænge, hvor vi kan bidrage til at styrke tilliden, fællesskabet og sammenhængskraften i vores samfund. Alt det, der ruster os til fremtiden.  

FOF’s 3 fokusområder