”Fysiske møder handler i øjeblikket ofte om vores digitale tilstedeværelse.”
Sådan siger FOF’s sekretariatsleder Benedikte Marie Kaalund, som er optaget af, hvordan digitalisering og kunstig intelligens spiller sammen med folkeoplysning. Aktuelt er hun i gang med et efteruddannelsesforløb om AI for at få indsigt i mulighederne, faldgruberne og ikke mindst terminologien. Og tidligere på sommeren hentede hun inspiration om emnet på årets folkemøde.
”Digitalisering og AI var omdrejningspunkt for mange af folkemøde-debatterne. Og det kan jo siges at være lidt paradoksalt, når folkemødet i den grad handler om at mødes ansigt til ansigt, menneske til mennesket. Men det er ganske enkelt sådan, at mange fysiske møder i øjeblikket handler om vores digitale tilstedeværelse", fortæller Benedikte Marie Kaalund.
Danmark er spydspids
Det er måske ikke så underligt. For Danmark er nemlig et af de mest digitaliserede samfund i Europa og er med helt fremme, når vi taler offentlig digitalisering.
Erhvervslivet er også godt på vej - alle virksomheder lægger lige nu en strategi for AI, hvis de da ikke allerede er gået i drift med de nye tiltag.
Som borger skal du altså forvente endnu mere digitalisering, tilsat en stor slat AI, uanset hvor du færdes. Det gælder også de frivillige fællesskaber.
En undersøgelse fra Analyse og Tal viser, at de frivillige fællesskaber i høj grad er flyttet fra den fysiske verden ind i online-universet, fx Facebook.
Fysiske og digitale fællesskaber går hånd i hånd
”Personligt er jeg selv stor fan af fysiske møder. Og noget af det helt særlige, FOF kan tilbyde, er netop de fysiske fællesskaber”, siger Benedikte Marie Kaalund.
Hun mener dog samtidig, at det er helt naturligt – og nødvendigt – at spørge:
- Hvordan kan FOF bruge AI til at forbedre, udvikle og udfordre folkeoplysningen?
- Hvordan kan FOF medvirke til at klæde danskerne på til mødet med AI?
- Og hvordan kan vi få de fysiske og digitale fællesskaber til at gå hånd i hånd?
”Det er spørgsmål, som vi forholder os til i FOF’s ledelse og kommer til at arbejde aktivt med i hele organisationen. Det gælder om, at vi i fællesskab finder den rigtig vej for FOF i det digitale landskab, så de fysiske og digitale fællesskaber kan gå hånd i hånd”, understreger Benedikte Marie Kaalund.