Skip to content

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag i konkurrencen og 2 x 2 billetter til valgfrit foredrag. Vi trækker lod hver måned blandt alle vores nyhedsbrevsmodtagere.

Tilmeld nyhedsbrev
Interesseliste ”Mad & mennesker” i Søfartsbyen Svendborg

”Mad & mennesker” i Søfartsbyen Svendborg - DOBBELTVÆRELSE

Fra Grenaa eller Rønde

Vi gør det igen og gentager succesen med en tur til det smukke Sydfyn og den charmerende købstad Svendborg. Vi bor på byens fine historiske Hotel Ærø, med træskibshavnen om hjørnet, Frederiks Ø på den modsatte side. Værelserne er klassiske stilfuld af charme og atmosfære. 

PROGRAM

Tirsdag 19. august - Håndbajere & dåsemad - gourmet i kirken.

Efter en smuk tur igennem både jysk og fynsk landskab ankommer vi til vores frokoststed Træpavillonen. 
Her mindes vi de hæderkronede virksomheder som Svendborg Bryghus og Svendborg Konserveres fabrik. Åbner både flasker og dåser med delikatesser, får lidt af Ø-Brygs håndbajere og mindes da også Thurøs og Svendborgs stolte søfartstradition og ikke mindst de lokale, nu forhenværende, bryggerier Concordia og Svendborg Bryghus. Inden vemodet helt tager overhånd, glæder vi os over at købstaden stadig har to bryggerier, Ø-Bryg er et af dem. 

Herefter kører vi til Ø-bryg der, som navnet antyder, ligger på en ø, nærmere bestemt på Thurø ved Svendborg. Ejerne Gurli & Ask viser rundt og fortæller om, hvad der kan ske, når øllet tager overhånd. Den gode smag går de ikke på kompromis med, brygger er Jonathan, som i øvrigt er søn til Steffen Jensen, som vi møder dagen efter. Der krydres da også med et par tvivlsomme, men trods alt sandfærdige, rygter om de tidligere (berømte) beboere i nabohuset. 

Indkvartering på byens agtværdige fine gamle Hotel Ærø smukt beliggende ud til den gamle træskibshavn.

Aftenens middag, inklusive drikkevarer, indtager vi på Restaurant Resume. Smukt indrettet i en bygning tidligere kendt som Den Blå Kirke, byder måde rammer og mad tilberedt af primært lokale råvarer, på en både smuk og velsmagende afslutning, på vores første dag i det sydfynske. Den Danske Spiseguide beskriver Resume som en af Fyens tre bedste restauranter….det er svært at få bord, kan vi hilse og sige.

Onsdag 20. august - En kunst dag med journalist/kunstner Steffen Jensen

En nærværende og tilstedeværende dag på Langeland med den globale og lokale journalist Steffen Jensen. Fortællinger og go` humor om skæve eksistenser, udsigten over markerne og det Langelandske lys, om både det fotograferede og det malede billedes magi, om hvorfor det Langelandske poetiske kuperede landskab tiltrækker og inspirerer kreative og kunstneriske sjæle. En formiddag til eftertænksomhed og store smil.

Inden frokosten besøger vi Møllehavehuset, som er en forening ledet af Johannes Møllehaves familie og som har det formål at udbrede kendskabet til primært dansk litteratur og andre beslægtede kunstarter. Efter frokosten udforsker vi sammen med Steffen Jensen kunstnerøen og tager også på et spændende kunstbesøg. 

Torsdag 21. august - Tølperen, Fidusen og Løgnhalsen…

Der var mange af dem, bådebyggerpladserne og skibsværfterne, højst sandsynligt 29. Det startede i midten af 1700tallet og sluttede i 2001, det var her Svendborgsund blev fyldt af lyde fra først hamren, saven, høvlen i træstammer til træskibe og siden af nitning af stål, banken på jernplader og lyden af hvæsende svejseapparater.

Det var Svendborgs guldalder som købstad. Det var Svendborgs storhedstid som stolt havne- og værfts by, da sandbanken kaldet “Holmen” blev til Frederiks Ø og Svendborg Værft.

Med den status fulgte de mange havne- og værftsarbejderne, de der byggede Svendborg, især byens renomme. Det er dem, bl.a. vi skal høre om når vi besøger og oplever Frederiks Ø, lige midt i hjertet af Svendborg Havn, Danmarks eneste tilbageværende aktive og levende havnemiljø.

Det er fortællingen om “klamphuggerne” de der byggede på øjemål. Om tiden og menneskene, hvor det at have fået øgenavn, var på niveau med at få Elefantordenen. Det er fortællingerne om Tølperen, Fidusen, Løgnhalsen, Jens Lasso, Sorte John og mange flere. En fortælling så smuk og brutal på en og samme tid, at vi undervejs skyller det ned med en Dampskibsøl.

Frokosten er inspireret af ”ma’pakken”, men opgraderet til gourmet niveau og suppleret med lidt fra grillen. Vi smager røllike- og ramsløgpølser fra Nørre Søby med sennep fra Svendborg Sennepsfabrik, samt fra Gudme Slagteren kommer der leverpølse, lufttørret svinefilet med historiske krydderier, og Svendborg Spegepølse med mørkt og lyst brød fra Wendorff. Det lokale øl fra Svendborgsund Bryghus henter vi fra kassen og slubrer det lige fra flasken. 

Om eftermiddagen er der inkluderet et glas portvin hos Svendborgs ypperste portvinspusher Porto Pires. Her kan der også shoppes af de mange gode dåser med delikatesser.

Aftensmaden indtages i et af Svendborgs mest charmerende bindingsværkshuse fra 1600-tallet. Glæd dig til en 3-retters menu på Salig Simons Gaard.

Fredag 22. august - Fynsk grundvand og en vild(t) afslutning:

FOF Djursland tager simpelthen ikke til Sydfyn uden et besøg på Mosgård Whisky!

Så, vi laver en håndbremseparkering på gårdspladsen og indtager den smukke butik. Tømmer glas med smagsprøver og hylder for flasker af whisky og gin, flere med titlen “verdens bedste.” Det fynske grundvand, stedets respekt for råvarer og natur, samt ikke mindst Jes Mosgård og hans familiedrevne virksomheds evner til at fremstille whisky i fynsk verdensklasse… gør det til et sted, hvor vi kommer igen og igen.

I den sydfynske natur og skove, med store panoramavinduer og udsigt over marker og til Det sydfynske Øhav sætter vi et smukt og velsmagende punktum for turen.

Det bliver vildt! Udsigten og omgivelserne… men også det der kommer på tallerkenerne. 

Alpevej Vildtpilleri er den lokale leverandør af vildtspecialiteter på dyre- og fuglevildt skudt “lige rundt om hjørnet” af lokale jægere og lokale slagtere forvandler det til pølser og andre røgvarer. Midtfyns Bryghus er dagens leverandør af godt lokalt øl til at skylle ned med.

Se brochurer om turen HER

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Tilmelding og betaling

Bemærk venligst at tilmelding er bindende og betaling refunderes ikke.

Tilmelding foretages enkeltvis og vi har vi brug for følgende oplysninger: 

1. Fulde navn
2. Adresse, telefon og mailadresse
3. CPR-nummer

4. Noter venligst, hvor du står på bussen

 

Efter tilmelding modtager du en bekræftelsesmail med information om betaling. Turen betales via Netbank til FOFs reg. og kontonummer 9388 0000754951. Vi accepterer ikke MasterCard. 

 

Afbestillings- og rejseforsikring er deltagerens eget ansvar. Vi anbefaler, at man kontakter sit eget forsikringsselskab inden tilmelding og betaling af depositum. FOF Djursland er medlem af rejsegarantifonden – reg.nr. 2260.

 

Vær opmærksom på – for at få det bedste udnytte af FOFs udflugter, er det deltagerens eget ansvar at være i så god fysisk form, at programmet kan gennemføres, som det står anført! 

 

Information

  • Dato 19.08.2025-22.08.2025
  • Adresse Grenaa, Pavillonen
    Kærvej 11
    8500 Grenaa
  • Bemærkninger Praktisk info:Tirsdag den 19. til fredag den 22. august 2025Pris pr. person i delt dobbeltværelse kr. 6.450Enkeltværelsestillæg kr. 1500Turleder: Lene FriboKulinarisk kulturguide: Torben FolkmannAfgang fra Pavillonen kl. 8.30 – hjemkomst fredag ca. kl. 19.00Afgang fra Rønde v. busterminalen kl. 9.00 – hjemkomst fredag ca. kl. 18.30Prisen inkluderer:Bustransport iht. program3 x nætter på Hotel Ærø i delt dobbeltværelse3 x morgenbuffet19.8.: Frokost inkl. drikkevarer v. Kulinarisk Sydfyn; Besøg og smagning Thurø Ø-bryg; Gourmet-menu inkl. vin-menu på Restaurant Resume20.8.: Formiddagskaffe/te + sødt i Sognegården; Kunstforedrag v. Steffen Jensen; Besøg og intro på Møllehavehuset; Frokostanretning; Bustur med kunstbesøg21.8.: Lokalguide Frederiks Ø; Frokost inkl. drikkevarer v. Kulinarisk Sydfyn; Portvins-besøg Porto Pires; 3-retters menu på Salig Simons Gaard (ex. Drikkevarer)22.8.: Besøg og smagning på Mosgård Whisky; Frokost inkl. drikkevarer v. Kulinarisk SydfynBetaling:Den fulde pris betales ved tilmelding. Senest 14 dage inden turen modtages mail med mere detaljeret oplysninger.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 19.08.2025 08:30-16:00 Grenaa, Pavillonen Lene Fribo
2 Onsdag 20.08.2025 08:30-16:00 Grenaa, Pavillonen Lene Fribo
3 Torsdag 21.08.2025 08:30-16:00 Grenaa, Pavillonen Lene Fribo
Se alle Se færre

Lene Fribo