Skip to content

Kontoret holder sommerferie og er tilbage igen mandag d. 5. august. God sommer og på gensyn

Tilmeld nyhedsbrev
Kom og oplev et foredrag med Jørn Buch hos FOF Sydjylland

1848 - Wien, Prag og Budapest

Da slaverne, tysk-østrigerne og ungarerne var på vej mod demokrati

Efter den store Franske Revolution i 1789 med de efterfølgende Napoleonskrige, fik man en meget konservativ periode fra 1814/15 til 1848, som derfor også kaldes for Restaurations-Perioden. 1848 blev således en parentes mellem 1815 og 1.Verdenskrig i 1914-1918, undtagen i Danmark.

Vi hører om Revolutionerne i 1848, som startede i Palermo på Sicilien, hvorefter det bredte sig til de fleste europæiske lande og større byer, bl.a. til Wien, Prag og Budapest. Det var borgerskabet, som ønskede demokrati og indflydelse overfor den eksisterende enevældige kejser med tilhørende adel. Men oprøret blev snart slået ned med vold og mange dræbte alle steder. Kimen var dog blevet lagt, kimen til et demokrati og kimen til en opløsning af det multietniske Habsburgske rige med de mange nationaliteter.

Vi hører om processen i Wien, Prag og Budapest, men urolighederne i Italien gjorde habsburgerne nervøse for en opløsning af staten. Uroen blev slået voldsomt ned i Italien af østrigerne, men radikaliserede den demokratiske bevægelse i Wien, som bl.a. førte til offentlig hængning af en minister. Demokraterne var selv blevet til bødler!

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 19.02.2025 14:00-16:45 Rødding Centret Jørn Buch

Jørn Buch