Skip to content
Pjecer og vejledninger fra Den Kolde Krig (med overskrifterne, "Hvis krigen kommer", "Om at overleve" og "Beskyttelsesrum")

Den Kolde Krig - og Regan Vest

Den Kolde Krig opstod som en forlængelse af 2. Verdenskrig - den varme krig, dvs. den havde sine rødder i modsætningen mellem det kommunistiske Sovjetunionen og det kapitalistiske og demokratiske vesten. Men udviklingen af 2. Verdenskrig medførte et samarbejde mellem Churchill og Storbritannien på den ene side og Stalin og Sovjetunionen på den anden side, da Hitler og Nazityskland angreb Sovjetunionen i juni 1941.

Da 2. Verdenskrig sluttede i 1945 med de allieredes besættelse af Tyskland, opstod der snart uenighed om, hvad der skulle ske med det ødelagte Tyskland. Det blev klart med Berlinkrisen i 1948.

Vi hører om udviklingen af Den Kolde Krig med Truman-doktrinen i 1947 og Berlin-krisen i 1948, som fortsatte med en egentlig deling af Europa med det såkaldte Jerntæppe, som delte Europa i et kommunistisk Østeuropa under sovjetisk dominans - og et kapitalistisk og demokratisk Vesteuropa under USA’s beskyttelses via NATO og senere EU. Det var en udvikling, som fortsatte til Murens fald i 1989.

Vi hører også om udviklingen i Danmark og oprettelsen af REGAN Vest, samt en række andre tiltag, som bl.a. Stevnsfortet og Langelandsfortet, hvor det bl.a. vil blive diskuteret, hvad vi kan lære af det i dag.

Bemærk: Den 29. november kører vi en heldagstur til koldkrigsmuseet REGAN Vest i Rold Skov. Turens pris inkluderer en frokost i museets café. Klik her for at se mere om udflugten. Jørn Buchs foredrag kan ses som en introduktion til turen.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 18.11.2024 14:00-16:45 Kultur- og Forsamlingshus Emanuel Jørn Buch
Jørn Buch
Foredragsholder

Jørn Buch

Lektor Jørn Buch er Cand.phil i historie fra Aarhus Universitet og har været seminarieadjunkt på Haderslev Statsseminarium og lektor i historie og samfundsfag på University College Syddanmark fra 1994 til 2013.

I ca. 10 år var Jørn Buch specialmedarbejder i grænselandsspørgsmål, dansk-tyske relationer og mindretalsforhold i Europa.

Jørn Buch har skrevet bl.a.:

  • Den nationale kamp i Sønderjylland 1864-1920. Historisk Samfund for Sønderjylland 1982
  • Danmarks historie 1800-1980. Fra tradition til rodløshed? Gad 1982
  • Mindretal i Europa - Pandora’s æske. Haderslev Statsseminarium 2000
  • Hiort Lorenzen - han talte dansk og han vedblev at tale dansk. Historisk Samfund for Sønderjylland 2002
  • Forestillinger om Sønderjylland før og nu. Sønderjysk Månedsskrift 2000
  • Grækenland og dets grænser. Geografforlaget 2004
  • 1. Verdenskrig - årsager og forløb. Historisk Samfund for Sønderjylland, 2006
  • Synnejysk historie - 75 fortællinger om Sønderjyllands historie. Synnejysk Forening 2005
  • Rønshoved Højskoles historie. 2021

For FOF Sydjylland er Jørn Buch en populær foredragsholder på Historisk Højskole, Mandagshøjskolen og Fredagshøjskolen gennem mange år.