Skip to content

FOF teamet holder juleferie og er tilbage igen mandag den 6. januar

Fredagshøjskolen, der får en guidet rundtur på Rebildcenteret (18. november 2022)

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen i foråret 2025

7 foredrag og 1 udflugt

Glæd dig til en fantastisk forårssæson i godt selskab...

 

Højskole programmet

Der tages forbehold for ændringer og justeringer i programmet.

Medlemskabet af Fredagshøjskolens forårssæson 2025 er personligt. Medlemskabet giver adgang til Fredagshøjskolens foredrag - og til udflugten - og kan ikke overdrages til andre.

Hent og se programmet som PDF-fil for foråret 2025.

 

17. januar

John & Bjarne - en hyldest til Mogensen og Liller
v/ JAZZ MED TO

En musikalsk fortælling om to mennesker, der sidder på et værtshus…

Så længe jeg lever • Billet mrk. • Sidder på et værtshus • Hun misted den i nat på d’Angleterre • To mennesker på en strand • Fru Madsen • Karl Herman og jeg - og mange, mange flere…

Få et genhør med en af række af de bedste sange som John Mogensen og Bjarne Liller sang, når JAZZ MED TO spiller og hylder de to danske musikere i denne fortælle-koncert. Søren Peter Frøsig (trompet og sang) og Brian Svendsen (klaver, klarinet og sang) udgør sammen JAZZ MED TO og kan her udvides med kontrabas og trommer.

 

31. januar

Arven efter Djengis Khan - Pest eller Kolera - Det Mongolske dilemma
v/ Jan Tvernø

Mongoliet er et af historiens mest sagnomspundne lande. Du har sikkert hørt om Djengis Khan og det store mongolske rige. Måske har du også set filmen om Marco Polos tid ved Kublai Khans hof i Karakorum…

Mongoliets størrelse, lave befolkningstal og en landlåst placering mellem Rusland og Kina, har særligt siden 1. verdenskrig været en stor udfordring, hvor de usædvanligt hårdføre mongoler konstant har balanceret mellem pest eller kolera som alliance.

Et svært valg som ikke kommer uden modydelser, men mongolerne er et klogt folk.

Befolkningen er splittet om alliancer, men samlet om en stærk national identitet, hvor alle vil påstå, at de nedstammer direkte fra Djengis Khan.

Mongoliet er imidlertid meget mere end storpolitik og arven efter Djengis Khan.

Mongoliet er ekstremt alsidigt og der er lige så få turister, som der er veje og skilte. Legenderne lever i den storslåede og barske natur, som er Mongoliets største aktiv.

Tag med ud over stepperne, på et farverigt illustreret fotografisk nomadeeventyr, og besøg nomadefamilierne, hvor man altid bliver budt velkommen med en kop gæret hoppemælk. Hør om arven efter Djengis Khan, når vi besøger hans gamle hovedstad Karakorum. Den svære tid under alliancen med Sovjetunionen og Stalin, Buddhas genopstandelse og de store kontraster i det mongolske samfund, hvor også Indiana Jones-lignende karakterer har haft deres ufrivilligt komiske gang.

Det hårde fastlandsklima er årsag til, at vi kører over en gletsjer i Gobiørkenen, ikke langt fra gigantiske syngende sandklitter, Vi besigtiger også Mongoliets landlåste flåde, vandrer i aktive vulkanske kratere, krydser endeløse steppelandskaber, studerer de vilde Przewalski hestes adfærd, og leder efter T-Rex æg på stepperne.

 

7. februar

Katharina von Bora
v/ Theresia Treschow-Kühl

Mød Katharina von Bora, der selv fortæller sin egen historie...

Theresia Treschow-Kühl optræder som Katharina von Bora i en kopi af hendes dragt, kendt fra maleren Lucas Cranachs maleri.

Da Katharina von Bora i 1523 flygtede fra klosterlivet til Wittenberg, anede hun ikke, at hun skulle blive en af reformationens mest kendte kvinder. Katharina von Bora var en kompetent og selvstændig kvinde, hendes mand Martin Luther kaldte hende ”Herr Käte”, for at understrege hendes dygtighed i forretninger. Hun blev sat i kloster som femårig og med livet som indsats flygtede hun. Ægteskabet med Martin Luther var kontroversielt, og hendes enkestand var ikke let.

Mødet med Katharina von Bora giver et indblik i et helt unikt liv, og er mødet mellem middelalderens Europa og den nye tid med reformation.

Katharina von Boras dragt er en kopi af Lucas Cranachs maleri af Katharina von Bora i anledning af hendes ægteskab med Martin Luther fra 1526. Kjolen er skabt i samarbejde med Annette Herbst, Historicum.

 

21. februar

Flugten fra de tyske Øst provinser
v/ Hans-Christian Davidsen

Fordrivelsen af tyskerne fra områderne øst for floderne Oder og Neiße var verdenshistoriens største etniske udrensning. Fra 1945 til 1948 flygtede omkring 15 millioner tyskere fra de tidligere provinser Østpreussen, Pommern, Ost Brandenburg og Schlesien samt fra Danzig- og Memel-områderne og Sudetenland til Tyskland vest for Oder og Neiße - en kvart million også til Danmark. Et næsten astronomisk tal, så det er svært at forestille sig.

Disse tyskere flygtede enten af frygt for den fremadrykkende Røde Hær i første halvår 1945, eller de blev senere fordrevet af de sovjetiske eller polske myndigheder. De store landområder blev frakendt Tyskland og kom aldrig tilbage igen.

Gamle smukke byer som Königsberg blev lagt i ruiner, og der foregik uhyggelige krigsforbrydelser mod den tyske civilbefolkning, som dog skal ses i en kontekst - nemlig tyskernes bestialske fremmarch på østfronten fra 1941 til 1944.

Hans Christian Davidsen er forfatter og kulturredaktør på Flensborg Avis og har beskæftiget sig med temaet i over 25 år, han har skrevet kronikker om blandt andet sænkningen af flygtningeskibet »Wilhelm Gustloff«, researchet til en stribe af baggrundsartikler og lavet interviews med overlevende tyske flygtninge.

 

21. marts

Kampen om midten? Tysklands aktuelle politiske landskab
v/ Moritz Schramm

Krigen i Ukraine har udfordret Tysklands udenrigs- og sikkerhedspolitik, tysk industri skal gøres parat til den grønne omstilling, og landet hænger voldsomt bagefter i forhold til digitaliseringen. Det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) har skabt furore i det politiske Tyskland, hvor nogle iagttagere sågar mener at det tyske demokrati er truet. Du hører om den aktuelle udviklinger i Tyskland hvor man må inddrage de historiske og politiske udviklinger de seneste årtier - fortalt af Albert Speer's barnebarn Moritz Schramm.

 

4. april

Boom i skønlitteraturen i grænselandet
v/ Hans-Christian Davidsen

Efter årtusindskiftet og især i perioden fra 2010 til 2020 er der sket et boom i udgivelsen af skønlitteratur der tager afsæt i det dansk-tyske grænseland. Med baggrund i en større artikel fortælles der om den bunke af spændende romaner, der tager afsæt i Sønderjyllands og Sydslesvigs omtumlede historie: Krigen i 1864, Sønderjylland under tysk herredømme, Genforeningen i 1920, de to verdenskrige og de nationale mindretal på begge sider af grænsen.

 

11. april

Det sårbare samfund - vores problem... Danmarks kritiske infrastruktur - et aktuelt foredrag om de nære udfordringer...
v/ Niels Jensen

”Når strømmen går - går Danmark i stå”. Dagens gennem-elektrificerede danske samfund er uhyre sårbart overfor naturkatastrofer, hidrørende fra voldsomt vejr, oversvømmelser, religiøs terror og hybridkrig, der foregår lige nu omkring os.

Den kritiske infrastruktur - elforsyning, vandforsyning, telefoni, varmeforsyning, kloaker og trafik - er vitale dele af det danske samfund.

Hvad kan du selv gøre for at din hverdag - og din egen kritiske infrastruktur - sikres mod udefrakommende hændelser?

Foredraget bygger på tilgængeligt materiale fra en lang række danske myndigheder med ansvar for Danmarks kritiske infrastruktur og sikkerhed.

 

25. april

Gavnø slot - heldagstur med park og slot

Vi tager morgenmad med i bussen og nyder den på vejen over Fyn og Storebæltsbroen til Gavnø Slot, der ligger på sin egen ø lidt uden for Næstved på det sydvestlige Sjælland. Her skal vi have 2 guidede rundvisninger.

En parkvandring med guide, for at se de tusindvis af tulipaner, der har ligget gemt i jorden og er begyndt at blomstre - og en historisk rundvisning på dele af slottet og slotskapellet med en af de tidligere beboere.

Vi spiser smørrebrød på cafe Tulipanen mellem de 2 rundvisninger. Der bliver også tid til selv at gå rundt i parken eller drikke en kop kaffe/te inden vi kører tilbage igen.

I prisen er inkluderet kaffe og rundstykke i bussen samt frokost i Café Tulipan.

Vi tager forbehold for ændringer i programmet.

Se mere om udflugten her

 

Tidspunkter og ruter og indhold er vejledende og afhænger af mange ting, som først afklares, når vi er tæt på afgang.

Man skal være selvhjulpen for at kunne deltage på turene.

Eller køb dem enkeltvis

I enkelte tilfælde, hvor det ikke giver mening at tilmelde sig hele højskoleprogrammet, kan man være heldig stadig at kunne tilmelde sig de enkelte foredrag - og måske udflugten. Vi har samlet dem til dig herunder...