Skip to content
Lav din egen hyldeblomst champagne

Naturens Gaver - 5 samlede workshops i vild mad

Naturens Gaver - 5 samlede workshops i vild mad

Velkommen til et kursus, hvor du kan udvide din horisont om naturens spiselige gaver. Gennem vinteren, forår og starten af sommeren skal vi sammen udforske virvaret af spiselige vilde planter i Nordsjælland.

Kursets fokus er at klæde dig på til selv at kunne tage ud i naturen og identificere planterne, men også at lære, hvordan de kan bruges i køkkenet.
Derfor er kurset en kombination af sanketure i naturen og madlavnings workshops. Vi kommer blandt andet til at lave mad over bål, fermentere vores egen vilde hyldeblomst “champagne” og tage på tang safari. Derudover skal vi snakke om de sundhedsmæssige fordele ved at spise vilde planter og planternes traditionelle brug som folkemedicin.

Vi mødes over 5 gange på forskellige lokationer i Nordsjælland alt efter tema - læs mere specifikt om de forskellige ture her.

1.  Vinter Sanketur. 11. februar. Lokation: Dyrehaven. Mødested: Røde Port ved Klampenborg St.
Selvom vinteren er kold og byder på få solskinstimer, er der stadig lækker vild mad i det danske vinterlandskab. Det bliver koldt, men vi laver “tur te” undervejs, hvor vi blander de forskellige urter ned i vores termokander for at holde varmen. Faktisk har vinteren en hel del at byde på, et udvalg af urter, tre populære spisesvampe og vilde rødder.

2. Tang- og blåmuslingesafari. 17. marts. Lokation: Nordkysten. Mødested: Gilleleje Havn ved Havnekontoret.
Med en lang kystlinje er Danmark oplagt til at sanke tang. Desværre forbinder de fleste det med lugtende badestrande om sommeren. Den mentalitet vil vi lave om på og inviterer derfor med på tang safari. Her skal vi lære mere om den fascinerende tang, som er makroalger og smage på de friske tangskud. Vi har seks par waders til udlån i forskellige størrelser. Måske finder vi også blåmuslinger. Efter den kolde høst bruger vi den friske tang, blåmuslinger sammen med de første friske urter til at lave en tiltrængt varm suppe. 

3. Vild Pesto med Forårsurter. 21. april. Lokation: Mølleåen. Mødested: Sorgenfri St. 
Vi går på opdagelse i forårets vilde urter. De friske skud er fyldt med vitaminer efter en lang vinter. Vi tager ud for at finde nogle af vores favorit-urter og fortæller både om medicinske virkninger samt brug i køkkenet. I samlet flok går vi til en bålplads og laver sammen en lækker vild urtepesto, som vi spiser med bålbagt fladbrød. Imens brygger vi en lækker vild urtete på bålet.

4.  Strandurter. 26. maj. Lokation: Nordkysten. Mødested: Hornbæk Havn ved ankeret.
Stranden er fyldt med lækre spiselige urter. På denne tur er der fokus på strand og strandeng, men måske går vi også en tur i vandet og opfrisker vores viden om tang. Efter høst går vi i det vilde køkken og laver frisk salat med de friske vilde råvarer. 

5. Hyldeblomst. 16. juni. Lokation: Skovshoved skole. Mødested: Skovshoved Skole, Skolekøkkenet.
Vi plukker hyldeblomst i lokalområdet og laver en hyldeblomst “champagne” workshop.  om vildgær og fermentering. “Champagnen” gærer færdig hjemme hos dig selv, men frygt ej du får tildelt en omhyggelig step-by-step guide og får efter et par uger en dejlig forfriskning til sommeren.