Skip to content
Mongoliet | Jan Tvernø | FOF Københavns Omegn

Mongoliet fra Gobiørkenen til Sibirsk Tajga

Nomadeeventyr til Mongoliet
Mongoliet fra Gobiørkenen til Sibirisk Tajga. Et normadeeventyr med firhjulstræk.

Specialrejse i Mongoliet 31. maj 2024 – 16. juni 2024.

”Alle mongoler er født med indbygget GPS – Er der ingen vej, så laver vi en. Vi kender nogenlunde retningen. Vi har altid været nomader”. Meget præcist formuleret af Silkevejsrejsers engagerede partner i Mongoliet – Det kontrastrige land med lige så få veje og skilte som indbyggere og turister.

Isdækket ørken, syngende klitter, endeløse stepper, bølgende bjerge og sibirisk nåleskov

Vi starter vores kontrastfyldte og naturskønne rejse i den mytiske Gobiørken, som er et af verdens tyndest befolkede områder med både isfyldte kløfter, syngende sandklitter og meget højt til loftet. Vi besøger desuden mange af de buddhistiske klostre, som er genopført og taget i brug igen efter kommunismens fald.

Enestående nomadekultur:

Mongolerne er et stolt og usædvanligt gæstfrit folk, som i kraft af deres mangeårige nomadekultur er tæt knyttet til naturen og gamle traditioner. 50% af befolkningen bor stadig i det traditionelle runde nomadetelt, som er et helt centralt element i det mongolske samfund, selv midt i den moderne hovedstad Ullaanbaatar og kommer man forbi er man velkommen. 

Fredag den 31. maj 2024 – Afrejse fra Danmark
Jan forventer, at vi flyver med Turkish Airlines fra Københavns lufthavn nogenlunde efter denne plan:

København - Istanbul 10:35 - 14:50 Istanbul - Ullanbaatar 18:10 - 07:10 (1. juni 2024)

Lørdag den 1. juni 2024 – Ankomst til Ulaanbaatar - Gandan Khiid
Ved ankomsten til Mongoliets hektiske hovedstad bliver vi indkvarteret på vores hotel, ***Hotel i Ulaanbaatar som er beliggende ca. 15 minutter fra Ulaanbaatars centrale Sükhbaatar plads. Senere på dagen begynder vi at gå på opdagelse i Mongoliet - Den store Khans Land med nomader og evig blå himmel.

Vi besøger Gandan Khiid, som er centrum for mongolsk buddhisme. Abbeden af Gandan Khiid, den øverste buddhist i Mongoliet i dag. Efter dette første indblik i mongolsk buddhisme besøger vi et af Ulaanbaatars smukke og informative museer og den centrale Sükhbaatar Square foran parlamentet.

Søndag den 2. juni 2024 – Ud over stepperne til Tsagaan Suvraga
Vi kører ud over sletterne mod det sydlige Mongoliet, til vi nærmer os Tsagaan Suvraga eller "De Hvide Stupaer", der stiger op af jorden, som de typiske landskaber i en western.

Mandag den 3. juni 2024 – Gobiørkenen og fletsjere i Gurvan Saikhan Nationalpark
Vi sætter kurs mod Gobiørkenen og nationalparken Gurvan Saikhan, som er den største nationalpark i Mongoliet med ikoniske sandklitter, iskløfter, såkaldte badlands, fantastiske bjerglandskaber og meget højt til loftet. I Gurvan Saikhan finder vi også den smalle kløft Dugany Am, som er isfyldt næsten året rundt. Vi vil overnatte tæt på de majestætiske sandklitter Hongoriin Els.

Tirsdag den 4. juni 2024 – De syngende sandklitter i Hongoriin Els
På denne dag kan vi nyde den spektakulære natur omkring vores lejr som domineres af Hongoriin Els. Hongoriin Els er de største og de mest spektakulære sandklitter i Mongoliet med en højde på 300 meter, 12 km brede og 100 km lange.

Der er mulighed for ridning på kamel.

Onsdag den 5. juni 2024 – De flammende klipper i Bayanzag
Vi lægger Gobiørkenen og dens udløbere bag os, mens vi fortsætter vores rejse nordpå gennem saxaulskov og de vidtstrakte stepper, der er så karakteristiske for Mongoliet. Den næsten bladløse saxaulbusk vokser i sandet, i klippefulde dale og på bjergskråninger og fungerer som en naturlig barriere for sand, der flytter sig og forhindrer en yderligere spredning af ørkenen. 

Torsdag den 6. juni 2024 – Over stepperne via Ongiin Khiid til den gamle hovedstad Karakorum
Vi fortsætter hen over stepperne i det centrale Mongoliet og ved Ongiin Gol besøger vi ruinerne af Ongiin Khiid, der ligger ved en bugtning i floden. Klosteret blev totalt ødelagt under den stalinistiske udrensning i 1937 og i modsætning til mange andre, blev det ikke genopbygget efter 1990. 

Fredag den 7. juni 2024 – Karakorum – Den store khans hovedstad med Erdene Zuu Khiid
Djengis Khan etablerede en forsyningsbase her i midten af det 13. århundrede og Ögedei, hans søn og efterfølger, beordrede en enorm hovedstad bygget på dette sted for at ære sin far. Karakorum var et populært sted i Mongoliet i omkring 40 år, indtil Kublai Khan flyttede hovedstaden til byen, som vi i dag kender som Beijing. 

Der er mulighed for ridning på hest

Lørdag den 8. juni 2024 – Tsetserleg, Arkhangais spraglede hovedstad
Vi fortsætter vores rejse gennem bakker og skov, til vi når Arkhangai Aimag og den efter mongolske forhold spraglede provinshovedstad Tsetserleg, der er smukt beliggende i Arkhangais bjerge. Vi besøger Aimagmuseet, som er et af de bedste i landet med udstillinger af traditionel mongolsk livsstil, kostumer, værktøj, musikinstrumenter, våben, sadler, religiøse ikoner og kunst. Vi besøger også Galdan Zuu Khiid, der fra dets placering på en bjergside har udsigt ud over byen. 

Søndag den 9. juni 2024 – Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur National Park

Vi forlader Tsetserleg og bevæger os længere ind i den vilde, vestlige del af Mongoliet til den uberørte sø Terkhiin Tsagaan Nuur, også kendt som ”Den Hvide Sø”. Landskabet ændrer sig nu til et mere bjergrigt og råt udseende landskab. Terkhiin Tsagaan Nuur ligger omgivet af vulkanske kratere, fyrretræsklædte lavamarker og lejlighedsvise flokke af yakokser i Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur National Park. 

Mandag den 10. juni 2024 – Khorgo Uul – Kæmpen fra Jargalat – Zuun Nuur
Denne dag oplever vi en overflod af naturlig skønhed med bjerge, lavamarker og dybe skove. Vi forlader nationalparken og kører til vulkanen Khorgo Uul 2.240 moh. I nærheden af Khorgo Uul finder vi "Basalt Ger" på den sydlige skråning. En boble af størknede lavaformationer. Mod nord i retning af Zuun Nuur kører vi ind i Khövsgöl Aimag - Den nordligste Aimag i Mongoliet. Vi fortsætter gennem skovene i det nordlige Mongoliet og passerer Gelenkhuugiin Suvraga. Vi slår lejr i nærheden af områdets naturlige højdepunkt - Den uberørte sø Zuun Nuur.

Tirsdag den 11. juni 2024 – Mongoliets blå perle og Mongoliets landlåste flåde
Vi sætter kurs mod Khövsgöl Nuur på grænsen til Rusland, også kendt som ”Mongoliets Schweiz” pga. det bakkede og nåleskovsbevoksede terræn omkring søen. Vi fortsætter, indtil vi når Khövsgöl Nuur National Park og den sydlige spids af enorme Khövsgöl Nuur ved byen Khatgal. Vi slår lejr på den vestlige side af Khövsgöl Nuur. I Khatgal kan vi se Sükhbaatar III. Det eneste skib i Mongoliets, et af verdens største landlåste landes, stolte flåde. 

Onsdag den 12. juni 2024 – Mongoliets ”Schweiz” – Shamaner og rensdyrgyrder
Vi vågner op i de ypperste omgivelser ved Khövsgöl Nuur, og vi vil i dag blive introduceret til den særlige mongolske shamanisme. 

Torsdag den 13. juni 2024 – Erkhel Nuur - Uushigiin Uver – Mörön
Vi forlader storslåede Khövsgöl Nuur og drager mod syd til Aimaghovedstaden Mörön, som er køligere end de fleste mongolske byer, og har relativt få gertelte, fordi nærliggende skove leverer rigeligt med træer til bebyggelse. Ca. halvvejs passerer vi Erkhel Nuur - en saltholdig sø rig på fugleliv og fisk og vi besøger Uushigiin Uver tæt på Mörön, som er storslået med sin samling af 14 opretstående udskårne sten rejst for næsten 4,000 år siden. 

Fredag den 14. juni 2024 – Unit – Togoo Uul – Uran Uul
Vi kører østpå fra Mörön og forlader Khövsgöl Aimag til fordel for Bulgan Aimag. Den nordlige del af denne vilde Aimag er kendetegnet ved alpine skove, der efterhånden glider over i de tørre steppesletter i det centrale mongolske højland. De vigtigste floder er Orkh Gol og Selenge Gol, som begge løber ind i Bulgan Aimag fra den sydlige Övörkhangai Aimag. Det resulterer i, at det sydlige Bulgan er en af de ganske få regioner i Mongoliet, der har et regulært landbrug. Uran-Togoo Tulga Uul Natural Reserve er fredet og ligger omkring 60 km. vest for Bulgan by omkring de udslukte vulkaner Togoo Uul og Uran Uul. Her er det muligt at vandre i og omkring kraterne

Lørdag den 15. juni 2024 – Retur til Ulaanbaatar og mongolsk folklore
Den sidste dag på vores lange og spændende rejse rundt i det enorme og forskelligartede land byder på en så usædvanlig luksus som asfalt. Når vi ankommer til støjende og sprælske Ulaanbaatar, vil vi utvivlsomt opleve en stor kontrast fra det rolige, store og tyndt befolkede landskab, som vi har oplevet de sidste to uger. 

Søndag den 16. juni 2024 – Afrejse fra Ulaanbaatar – hjemkomst til Danmark
Jan forventer, at vi flyver med Turkish Airlines til Københavns lufthavn nogenlunde efter denne plan: Ullanbaatar - Istanbul 08:40 - 13:05 Istanbul - København 16:20 - 18:35

Priser, betingelser og vilkår for rejsen
Rejsens pris pr. person:
DKK 29.995 + fly ca. DKK 7.500 (Fremsøgt flypris i oktober 2023 - Kan hurtigt ændres) 

Enkeltværelsestillæg i Ullanbaatar: DKK 450 
Enkeltværelsestillæg i gercamps: DKK 1.950

Skriv dig evt. op til deleværelse (To enkeltsenge) med anden deltager ved tilmelding. Er der imidlertid ingen som ønsker at dele værelse, skal du betale enkeltværelsestillæg, hvis du rejser alene. 

Tilmelding og programspørgsmål: Silkevejsrejser v/Jan Tvernø - jt@tt-group.dk - 42 48 46 16 Rejsen udbydes i samarbejde med FOF

Prisen inkluderer: 


- Landtransport og transfers jf. program 
- Overnatninger jf. program (Kan ændres til tilsvarende standard) 
- Måltider jf. program ex. drikkevarer (M=Morgenmad, F=Frokost, A=Aftensmad, Kan være box/picnic) 
- Entréer og guide til seværdigheder og aktiviteter jf. program 
- Dansk rejseleder - Jan Tvernø 
- Lokale guider - Rejsegarantifondens dækning - Registreringsnummer 1940

Prisen inkluderer ikke:
- International flybillet
- Anbefalet afbestillingsforsikring og obligatorisk rejseforsikring 
- Evt. vaccinationer - Kontakt egen læge eller Statens Serum Institut 
- Drikkepenge, evt. fotoafgifter samt frivillige bidrag
- Ikke nævnte måltider 
- Heste og kamelridning 
- Alt andet som ikke er nævnt i program eller nævnt som inkluderet i prisen - Eventuelt visu

Praktiske oplysninger: 
- Dit pas skal være gyldigt til minimum seks måneder efter udrejse
- Ved tilmelding skal du fremsende kopi/scan/foto af pas til Silkevejsrejser 
- Depositum på DKK 5.000 + estimeret
 flypris DKK 7.500 faktureres ved tilmelding
- Restbeløb faktureres til betaling tre måneder før afrejsen 
- Rejsen gennemføres ved minimum syv tilmeldte ex. dansk rejseleder. 
- Deltagelse foregår på egen risiko 
- Guidesproget er engelsk. Det fremmer rejseoplevelsen at du taler og forstår engelsk

Information

  • Dato 31.05.2024-16.06.2024
  • Adresse

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 31.05.2024 10:35-21:00 Jan Tvernø
2 Lørdag 01.06.2024 10:35-21:00 Jan Tvernø
3 Søndag 02.06.2024 10:35-21:00 Jan Tvernø
Se alle Se færre

Jan Tvernø