Skip to content

Kontoret holder sommerferie og er tilbage igen mandag d. 5. august. God sommer og på gensyn

Tilmeld nyhedsbrev
Kom og oplev et foredrag med Jørn Buch hos FOF Sydjylland

1848 - Danmark

1848 - Danmark - grundloven og den 1. slesvigske krig

Borgerkrigen om Sønderjylland

Efter den store Franske Revolution i 1789 med de efterfølgende Napoleonskrige, fik man en meget konservativ periode fra 1814/15 til 1848, som derfor også kaldes for Restaurations-Perioden. 1848 blev således en parentes mellem 1815 og 1. Verdenskrig i 1914-1918, undtagen i Danmark.

Ånden fra ’48 fortæller om den store nationale begejstring, som fejede hen over Danmark, da danskerne i 1848 blev lovet en fri og demokratisk forfatning, som skulle gælde til Ejderen. Og kongen støttede dette ønske som betød, at revolutionen foregik fredeligt i Danmark. Men på samme tid blev der skabt en slesvig-holstensk stat med en tilsvarende fri og moderne forfatning, som skulle gælde for Holsten og for Sønderjylland indtil Kongeåen. Begge parter gjorde således krav på Sønderjylland/Slesvig.

Foredraget vil gøre rede for baggrunden for Borgerkrigen i 1848, som startede i Palermo på Sicilien som en europæisk bevægelse, men som fik et særligt forløb i den danske multietniske helstat. Der vil også blive gjort rede for den demokratiske proces samtidig med krigens forløb, som i realiteten endte uafgjort, da Danmark af stormagterne blev pålagt at fastholde den multietniske Helstat, hvor Grundloven kun kom til at gælde i kongeriget og ikke i Sønderjylland. Det var samtidig med, at den slesvig-holstenske stat ophørte med at eksistere. Den blev i stedet igen tilknyttet det danske monarki.              

Resultatet af 3-årskrigen, den 1. slesvigske Krig, blev den moderne danske Grundlov fra den 5. juni i 1849, men skabte samtidig forudsætningerne for krigen i 1864.