Tag hele familien under armen, og oplev en aften med læring og masser af velsmag med en lækker 3-retters menu.
Bliv klogere på sønderjyske egnsretter og få en lærerig og smagfuld aften på den fredede marskgård i Højer. Sammen med Marskgårdens egen sønderjyske kok Søren Henriksen lærer du, i fællesskab med andre madglade deltagere, at forberede og tilberede en enkel 3-retters menu bestående af lokale fødevarer fra naturens store spisekammer, Nationalpark Vadehavet.
Vi skal blandt andet tilberede og smage fiskesuppe og bagt feta med urter, og som hovedret sprængt oksebryst og svineskank med kartoffel Rösti og pommes Anna. Dertil kommer flere gode salater og diverse lækre sovse. Vi slutter aftenene af med saftbudding til dessert og kaffe med sønderjysk rugbrødslagkage.
Kokkeskolen på Højergård er for alle - så tag din mor, far, børn, ven eller nabo under armen, og lær at tilberede en vaskeægte 3-retters sønderjysk menu helt fra bunden. Du får også et sønderjysk opskriftshæfte med dig hjem, så du også kan udfolde dine nye opdagelser i hverdagens madlavning.
Program:
Kl. 17.00: Ankomst, kaffe og fortælling om området og Marskgården Højergård.
Hør fortællingen om marskgården, der består af tre historiske bygninger, som repræsenterer 300 års bygningshistorie samt en moderne tilføjelse - en vognport. Oplev transformationen for at sikre liv i den historiske ejendom, også for fremtidige generationer.
Kl. 17.15 - 20.00: Kokkeskole på Marskgården Højergård.
I køkkenet på Højergård forberedes, tilberedes og spises aftenens menu, der er udarbejdet af den lokale sønderjyske kok Søren Henriksen. Søren står klar med en hjælpende hånd, og gør deltagerne klogere på madlavningsteknikker og sønderjysk gastronomi.
Om kokkeskolen
Der venter dig en sjov, lærerig og smagfuld oplevelse i fællesskab med andre madglade mennesker på kokkeskolen Højergård - omgivet af Vadehavets storslåede natur i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.
Kokkeskolen med Vadehavets Oplevelser og kok Søren Henriksen er en fantastisk mulighed for at forbedre dine færdigheder i køkkenet, samt udvide din kulinariske viden inden for sønderjysk madlavning og lokale egnsretter.
INKLUDERET I PRISEN:
• 3 timer i køkkenet med sønderjyske egnsretter og kokken Søren Henriksen
• Kaffe/the og sødt ved ankomst
• Råvarer til din 3-retters menu
• Et sønderjysk opskriftshæfte, som du får med hjem
• Gratis parkering
OBS: Vin, øl og vand kan tilkøbes.
Marskgården Højergård
Højergård er en ny-restaureret klassisk marskgård i vestslesvigsk byggestil og er opført som et længehus. Bygningen har tidligere været en del af et større gårdanlæg med flere bygninger og har i en periode været firlænget. Højergård består i dag af det 200 år gamle stuehus fra 1823, en ældre lade fra 1700-tallet mod øst, en villa fra 1906 mod nord og en ny længe fra 2019 mod vest.
Til sammen fortæller de tre bygninger om en særlig byggeskik, som i generationer er formet af naturen, kulturen og historien i Sønderjylland. I dag ejes Marskgården i Højer af Realdania By & Byg, hvis restaurering skal fremme den levende bygningskultur.
Byen Højer ligger på en bakkeø ved kanten af marsken bag de yderste diger. Herfra kan man skue ud i den fugtige lavtliggende marsk mod syd og vest. Byen opstod i middelalderen og fungerede tidligt som anløbssted for handelsskibe og østersbåde. Højer er rig på arkitektonisk kulturarv, og bykernen rummer en af landets højeste koncentrationer af fredede og bevaringsværdige bygninger.
Lokale sønderjyske egnsretter fra Vesterhavet
Her er nogle eksempler på egnsretter fra Vadehavet. Vadehavet har en rig kulinarisk arv og er kendt for sine særlige egnsretter og ingredienser.
Østers: Vadehavet er berømt for sine østersbanker, og østers er en lækker delikatesse i området. Østers kan tilberedes på et hav af forskellige, men serveres ofte rå eller let stegte med lidt citronsaft. Pluk dine egne østers på Vadehavets østersbanker med Østerssafari med Vadehavets Oplevelser.
Lam: Området omkring Vadehavet er kendt for sit lam, som græsser på de saltholdige enge. Lammet fra Vadehavet har en helt særlig smag, og retter som stegt lam eller lammekoteletter er ikke til at stå for.
Grøntsager: Jorden omkring Vadehavet er også rig på friske og lækre grøntsager. F.eks. asparges, gulerødder, kartofler og kål er populære ingredienser i lokale sønderjyske egnsretter.
Krabbekløer: Krabbefiskeri er også en populær aktivitet i Vadehavet, og krabbekløer er en lækker del af det lokale køkken. Krabbekløer serveres ofte kogte og pillede, og de kan nydes med en frisk dip af blandede krydderurter eller i en sommerlig salat.
Rødspætter: Rødspætter er en af de mest kendte og velsmagende fisk i Vadehavet. De fanges friske og tilberedes ofte som stegte eller panerede rødspættefileter, der serveres med citron og remoulade. En sikker vinder!
Sild: Sild er en fisk, der trives i Vadehavet og som fanges og spises i store mængder. Der findes mange forskellige måder at tilberede Vadehavssild på, men en favorit er altid den marinerede eller stegte sild med rå løg og rugbrød.
Sønderjysk kaffe/kagebord: Sønderjylland er kendt for sin traditionelle kaffebordstradition, hvor man serverer et rigt udvalg af søde kager, tærter, wienerbrød og småkager sammen med en god kop kaffe.