Skip to content
Livets Facetter

Livets Facetter

Oplev livets mange facetter hos FOF
Velkommen til en ny sæson af Livets Facetter – et inspirerende fællesskab for dig, der elsker at blive klogere, overrasket og underholdt! Vi har sammensat et spændende program med skarpe analyser, personlige fortællinger og tankevækkende foredrag om historie, politik, kultur og musik.
Glæd dig til mødet med engagerede formidlere, der tager dig med fra spøgelser i middelalderen til verdens brændpunkter, fra Arktis’ storpolitiske spil til livet som krimiforfatterpar – og selvfølgelig vores traditionsrige nytårskoncert!
Arrangementerne foregår i en hyggelig og uformel atmosfære, hvor vi serverer småkager i pausen. Til første foredrag i januar skåler vi desuden i champagne og nyder kransekage for at starte året festligt.
Skynd dig at sikre din plads – vi glæder os til at byde dig velkommen.

Tirsdag den 23. september 2025 kl. 14.00
Mogensen og Kristiansen
Traditionen tro indleder det charmerende makkerpar endnu engang sæsonen med en aktuel analyse af de politiske vejrforhold i Danmark, leveret som altid på underholdende vis.
Peter Mogensen og Michael Kristiansen, politiske kommentatorer

Tirsdag den 7. oktober 2025 kl. 14.00

Den 3. alder, gør den til livets bedste
Foredraget med Hanne Faldborg viser, hvordan krop og sind kan blive omstillingsparate i den tredje alder, så livet forbliver meningsfuldt og fyldt med muligheder.
Hanne Faldborg, forfatter

Tirsdag den 21/10 oktober 2025 kl. 14.00

Spøgelser og overtro i middelalderen
En gennemgang af alle de mystiske, dunkle, uhyggelige, sære og sjove skabninger, man troede verden var fuld af for 500 år siden. Vi hilser på varulve og vampyrer, men også på elverfolk, nisser, onde grisebasser, lygtemænd, levende døde og en masse andre fornøjelige skabninger. Og så får vi også opklaret, hvad landet Albanien og middelalderens fantasiskabninger har til fælles.
Kaare Johannesen, historiker 

Tirsdag den 4. november 2025 kl. 14.00

I verdens brændpunkter
Tag med Poul Erik Skammelsen på en intens rejse gennem verdenshistoriens brændpunkter. Fra massakren på Den Himmelske Freds Plads til Berlinmurens fald, fra 9/11 til tsunamien i Det Indiske Ocean – han har været der, hvor verdenshistorien blev skrevet. Med skarpe iagttagelser og personlige beretninger giver han et unikt indblik i de begivenheder, vi aldrig glemmer.
Poul Erik Skammelsen, studievært og udenrigs korrespondent

Tirsdag den 18. november 2025 kl. 14.00

Stormagtsrivaliseringen i Arktis
Der var engang, hvor Arktis blev betragtet som en helt særligt fredelig region, hvor samarbejde var i centrum relativt uanfægtet af konflikter andre steder på kloden. Sådan er det desværre ikke længere. I dag er sikkerhedspolitik i Arktis i høj grad kendetegnet af rivalisering imellem tre stormagter: USA, Rusland og Kina. De tre har meget forskellige forudsætninger. USA er endnu den ledende magt i globalt perspektiv, men den amerikanske tilgang til Arktis har tidligere været relativt passiv. Det har imidlertid ændret sig drastisk indenfor de seneste par år. Rusland besidder ca. 50% af den arktiske kystlinje og har en lang tradition for aktivitet i regionen og øger i disse år sin militære tilstedeværelse. Landet blev allerede i 2014 ramt at Ukrainerelaterede sanktioner, og er siden invasionen af Ukraine i februar 2022 blevet markant yderligere isoleret, også i den arktiske region. Kina er ikke en arktisk stat, men forsøger nu med politiske og økonomiske midler og med en selvbestaltet status som ’nær-arktisk stat’ at øge sin indflydelse i regionen. Endelig rejser Trumps genvalg i 2024 spørgsmålet om hvorvidt den nye administration på igen vil forsøge at købe Grønland, hvor selv et nyt fejlslagent forsøg har potentiale til at destabilisere forholdet mellem USA, Danmark og Grønland. Dette foredrag stiller skarpt på hver af de tre stormagters arktiske interesser og diskuterer betydningen for Danmark, Grønland og Færøerne.
Mikkel Runge Olesen, seniorforsker ved DIIS

Tirsdag den 2. december 2025 kl. 14.00

Krig & kvindeliv
Der fleste bøger om 2. Verdenskrig handler om mænd. Det skyldes ikke, at krigens kvinder spillede en ubetydelig rolle. Den var bare usynlig. De gav husly til eftersøgte, trøstede og ydede omsorg, når mænd, kærester og sønner blev taget, gik med illegale blade og klarede sig uden forsørger, når de blev nødt til det. For nogle af kvinderne åbnede krigen for en uvant selvstændighed, mens andre led de største tab. I foredraget baseret på bogen Krig & kvindeliv. Femten beretninger fra besættelsen udfolder Helle Juhl en række kvindeskæbner, som gør krigens kvinder mere synlige. 
Helle Juhl, forfatter

Tirsdag den 13. januar 2026 kl. 14.00

Nytårskoncert
Vi skal fornøje os med sang og musik, leveret af de tre dejlige sopraner Charlotte Meldgaard, Karen Dinitzen og Pernille Bruun fra Det Kongelige Teaters Operakor. Når disse tre charmerende, humoristiske og uhøjtidelige divaer træder op – kommer du til at føle dig i godt selskab! Deres helt igennem professionelle tilgang fornægter sig ikke - og deres glæde og nerve smitter af lige på stedet. Du er med andre ord garanteret en uforglemmelig eftermiddag.
De 3 Kongelige sopraner fra Det Kongelige Teaters Operakor

Tirsdag den 27. januar 2026 kl. 14.00

Spørg for Satan - drama og dilemmaer fra journalistens værksted
I foredraget viser Kristian klip fra egne TV-historier og fortæller om de dilemmaer, han kom i, da han lavede dem.
Kristian Sloth, journalist

Tirsdag den 10. februar 2026 kl. 14.00

Universet i fokus
Med store teleskoper på Jorden og satellitter og sonder i rummet forsøger vi at fravriste universet dets hemmeligheder: Er der liv i rummet? Hvordan blev universet født? Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, vil fortælle om de seneste resultater fra rumforskningen – herunder de projekter, hvor danske forskere er med. Det handler om jagten på planeter omkring andre stjerner end Solen, undersøgelser af universets fødsel – det såkaldte big bang – og vores udforskning af Solsystemets planeter med robotter og rumsonder.
Michael Linden-Vørnle, Astrofysiker og chefkonsulent på DTU

Tirsdag den 24. februar 2026 kl. 14.00

Ægtepar og krimiforfatterpar
Over en portion spaghetti i deres lejlighed på Nørrebro opstod idéen, der skulle føre til fire succesfulde krimier solgt i 10 lande. Journalistparret Janni Pedersen og Kim Faber kombinerer deres unikke indsigt i politiarbejde, retssager og fortællende journalistik for at skabe intense og troværdige krimifortællinger. Hør dem fortælle om spændingsfeltet mellem virkelighed og fiktion – og hvordan det er at arbejde så tæt sammen som par. De modtog MARTHA-prisen i 2022.
Jannie Pedersen og Kim Faber, forfattere

Ret til ændringer forbeholdes!

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 23.09.2025 14:00-15:45 Kilden Peter Mogensen og Michael Kristiansen
2 Tirsdag 07.10.2025 14:00-15:45 Kilden Hanne Faldborg
3 Tirsdag 21.10.2025 14:00-15:45 Kilden Kåre Johannessen
Se alle Se færre
Foredragsholder

Forskellige foredragsholdere

En dygtig foredragsholder er altafgørende for en god oplevelse. Hos FOF Københavns Omegn lægger vi stor vægt på at udvælge foredragsholdere, som er både fagligt kompetente, har noget på hjerte og formår at formidle deres stof på en måde, som fanger publikum. Denne sæson kan du glæde dig til nøje udvalgte foredragsholdere.