Skip to content
Kulturhøjskolen efterår 2024

Kulturhøjskolen efterår 2024

Træd ind i en verden af udforskning og fordybelse på vores populære Kulturhøjskole, hvor vi præsenterer en perlerække af inspirerende foredrag ledet af landets absolut bedste foredragsholdere. Vi inviterer dig til at deltage i en intellektuel rejse, hvor du vil opdage nye perspektiver, få indsigt og beriges med viden.

Vores foredragsholdere er eksperter inden for deres felt og vil lede dig gennem spændende emner inden for videnskab, teknologi, filosofi og kunst. Du vil få mulighed for at fordybe dig i de nyeste videnskabelige opdagelser og udforske nogle af livets store spørgsmål.

Tag med os på denne unikke rejse, hvor du vil blive beriget, udfordret og inspireret. Uanset om du er en passioneret kulturarbejder, en nysgerrig sjæl eller en eventyrlysten akademiker, vil vores perlerække af foredrag tilbyde dig en oplevelse, der vil berige dit sind og forandre din måde at se verden på. Velkommen til Kulturhøjskolen – hvor viden møder inspiration.

17/9 Mit livs omvej
I foredraget fortæller Martin om hvorfor han som ung gymnasieelev valgte at ofre familie, venner, uddannelse og en lovende sportskarriere for at gå helhjertet ind i Moon-bevægelsen. Han fortæller også hvorfor han arbejdede i døgndrift med pengeindsamling og hvervning af nye medlemmer, og hvorfor han blev ved i næsten 20 år.
Martin Herbst, Forfatter, foredragsholder og rejseleder

24/9 Abstrakt kunst – hvad går det ud på?
Suprematisme, konstruktivisme, De Stijl, konkret kunst, klar form, abstrakt ekspressionisme, minimalisme og postminimalisme er nogle af de mange betegnelser, der kan hæftes på kunst, som er abstrakt, dvs. ikke refererer til noget i den synlige verden. Abstrakte kunstværker kan nydes for deres former, farver, linjer og andre formelle virkemidler, som for nogle kunstnere har været meningen med værkerne. Andre abstrakte kunstnere har villet mere end at give en æstetisk oplevelse, f.eks. skabe en harmonisk og fredfyldt verden. På foredraget gennemgås den abstrakte kunsts historie og viser de meget forskellige mål med abstraktionen, hos bl.a. Hilma af Klint, Annie Besant, Kandinsky, Malevich, Klee, Mondrian, Joseph og Anni Albers, Rothko, Pollock og Eva Hesse.
Mathilde Teglgaard Nielsen, cand.mag. i kunsthistorie

1/10 Frimurerlogen
Foredragsholder Peter Duetoft fortæller om frimureriet, dets historie, myterne om det og hvorfor man går i loge. Han vil også besvare spørgsmålet: Hvorfor er frimureriet hemmeligt? Peter Duetoft har Frimurerordenens næsthøjeste embede og har Ordenens højeste grad. Han blev optaget i 1982 og har derfor oplevet alle sider af frimureriet.
Peter Duetoft, tidligere politiker og aktiv frimurer

8/10 Danmark i rummet
Selvom Danmark er et lille land, er vi alligevel både videnskabeligt og teknologisk involveret i mange internationale rummissioner og også bemandet rumfart med vores danske astronaut Andreas Mogensen, der nu har været i rummet to gange. I foredraget vil astrofysiker Michael Linden-Vørnle fortælle om nogle af de aktuelle og fremtidige missioner, hvor dansk rumforskning og rumindustri er med på banen – fra Swarm-missionen, der løfter arven efter Ørsted-satellitten, James Webb Space Telescope, som er det hidtil største rumteleskop samt missioner til Mars og Jupiter.
Michael Linden-Vønle, cand.scient og ph.d. i astrofysik og forfatter

22/10 Kaliffen kommer
Når Jan f.eks. rejser til borgerkrigshærgede Syrien, konfronteres han ofte med påstanden om, at han støtter et totalitært regime og en gal diktator, som er ligeglad med basale menneskerettigheder og undertrykker sin egen befolkning på brutal vis. Nogle mener sågar, at Jan nyder at svælge i synet af sønderskudte boligblokke og almindelige menneskers ødelagte tilværelser. Alting er imidlertid mere nuanceret end det, som medierne vælger at rapportere. Derfor rejser han ud med åbent sind og forsøger at formidle sine egne indtryk uden en dagsorden - men hvor går grænsen?
Jan Tvernø, eventyrer og forfatter

29/10 Danmark i krig
Hvordan blev Danmark en krigsførende nation efter den Kolde Krig?
Mikkel Runge Olesen, seniorforsker

5/11 Beskyt frihedsrettighederne og retsstaten
Foredraget handler om udhulingen af frihedsrettighederne og behovet for at beskytte retsstaten. Lignende angreb fra det yderste højre ser vi også i dag i USA og i flere europæiske lande bl.a. Danmark. Truslerne mod demokratiet både udefra og indefra udhuler frihedsrettighederne og angriber retsstaten. Samtidig øges spændingerne mellem generationerne, hvor ældre tror på det repræsentative demokrati, mens unge mennesker i dag hævder egen ret og betvivler, at politikerne har evne og vilje til at løse tidens store politiske opgaver i kampen mod klimaforandringerne, indsats mod belastningen af miljøet og indgreb mod stigende social og økonomisk ulighed. På dagen for foredraget er der præsidentvalg i USA. Et resultat, hvor Donald Trump genvinder posten som præsident, vil stærkt forværre risikoen for, at det amerikanske demokrati kollapser. Det vil også true demokratiet i Europa. Foredragsholderen argumenterer for, at behovet for en ny grundlov er stort. Den skal sikre muligheder for øget demokratisering, og debatten om en ny grundlov bør også omfatte spørgsmålet: Kongerige eller Republik? Det har Steen et personligt bud på.
Steen Ole Hedelund Sørensen, journalist

12/11 Columbia med drone
Rasmus Krath er professionel eventyrer og lever af ekspeditioner, film og foredrag. Han har rejst tre måneder i Colombia med en splinterny lille drone, som blev sendt i luften utallige gange undervejs på rejsen, har han optaget film og fotos, der giver et helt nyt perspektiv på dét at rejse – og på et rejseforedrag. Sammen med solide stillfotos fra Rasmus Kraths almindelige spejlreflekskamera får du et nutidigt og ekstremt alsidigt Colombia – lige fra Stillehavskysten over bjergene i midten af landet, ind i regnskoven og op til det Caribiske Hav og storbyen Cartagena – en af verdens flotteste byer. Rasmus fortæller Colombias historie – fra den spanske kolonisation op til nyere tid, hvor den berygtede narkobaron, Pablo Escobar, terroriserede landet i 1980erne og frem til sin død i 1993.
Rasmus Krath, eventyrer

19/11 Det er svært at spå - men ikke om fremtiden!
Asger fortæller på en medrivende og provokerende måde, hvorfor vores fremtid er så let at forudsige. Udgangspunktet er jordens dannelse for 4,8 milliarder år siden, og i et rasende tempo passerer vi forbi de vigtigste klimatiske og i teknologisk sammenhæng vigtigste udviklingsmæssige milepæle, der er skyld i, at vi mennesker har haft så stor en succes: Ozonlaget, Yucatan Meteoritten, istiderne, ilden, hjulet, køllen, krudtet, landbrugsteknologien, domesticeringen af husdyrene etc. Nu står mennesket ved starten af hundrede års (næsten) ufattelige forandringer af vores samfund og af os mennesker! Fremtiden er forudsigelig, fordi teknologien sidder i førersædet. Især vil IT og genteknologien ændre vores samfund i et omfang, som vi (næsten) ikke kan forestille os!”
Asger Høeg, civilingeniør og foredragsholder

26/11 Goya – mytologiseringen af det gale geni
Kunstnermyten er vokset uløseligt sammen med fortællingen om det gale geni, men hvor opstår koblingen? I dette foredrag skal vi kigge nærmere på hvorledes den spanske maler Francisco Goya gjorde brug af alkymistiske forestillinger fra middelalderen til at skabe mytologi om den gale kunstner. Goya 'Sorte malerier' er et drastisk nybrud i kunsten og de gøres ikke mindre spektakulære af at de blev malet på væggene i hans hjem. Døv og isoleret skabte den tidligere hofmaler en kunstneriske verden af forvrængede dæmoner og kaglende hekse i de sidste år af sit liv.
Sofie Bové, cand. mag i kunsthistorie og kunstner

3/12 Palæstinas tragedie - og tilstanden i den arabiske verden
Hamas’ terrorangreb på det israelske samfund i oktober 2023 ændrer fundamentalt på Mellemøstens historie. Gennem mere end et århundrede har både jøder og palæstinensere levet med håb og drømme om fredelig sameksistens. I dag ser det umuligt ud. Foredraget gennemgår de lange linjer i palæstinensernes forpinte historie og tager også de arabiske nabostater med i fortællingen.
Flemming Ytzen, journalist

Der tages forbehold for ændringer!

Værtinde: Inge-Lise Wie  

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 17.09.2024 10:00-12:00 Taastrup Kulturcenter Martin Herbst
2 Tirsdag 24.09.2024 10:00-12:00 Taastrup Kulturcenter Mathilde Teglgaard Nielsen
3 Tirsdag 01.10.2024 10:00-12:00 Taastrup Kulturcenter Peter Duetoft
Se alle Se færre
Foredragsholder

Forskellige foredragsholdere

En dygtig foredragsholder er altafgørende for en god oplevelse. Hos FOF Københavns Omegn lægger vi stor vægt på at udvælge foredragsholdere, som er både fagligt kompetente, har noget på hjerte og formår at formidle deres stof på en måde, som fanger publikum. Denne sæson kan du glæde dig til nøje udvalgte foredragsholdere.