Skip to content
BaseCamp og Bondebyen i Lyngby

BaseCamp og Bondebyen i Lyngby

Nordsjællands bakker og søer er skabt under den sidste istid, og Mølleåens vand løber den dag i dag igennem ældgamle tunneldale, der strækker sig dybt ind i landet forbi Lyngby Sø og Furesø til Buresø. Mølleådalen er Danmarks ældste industriområde og Kgs. Lyngby ligger lige dér, hvor vandmøllerne lå. På bakken bag kirken ligger Bondebyen, og den er i dag en af de bedst bevarede landsbyer på Sjælland. Nu har området fået endnu et unikt landsbymiljø – denne gang i form af arkitekttegnede studie- og seniorboliger der ligger som en enorm, bølgende bakke i landskabet. Byggeriet hedder Basecamp, og er skabt som et moderne ekko af de selvsamme bakker, som siden istiden har dannet ramme omkring billedskønne Kgs. Lyngby.

Vi mødes ved foden af Basecamp, hvorefter vi bestiger byggeriets 800 m lange taghave, som løfter sig til 6. sals højde. Herfra kan vi se det gamle Plantedirektorat, Sorgenfri Slot og hele vejen ind til København. Vi går indenfor og ser byggeriets unikke fællesområde samt et studieværelse, og går herefter videre til Sorgenfri Kirkegård, Siegfried Wagners atelierbygning og den historiske kro ’Lottenborg’, som er navngivet efter en vigtig dansk prinsesse. Vi hører om Sorgenfri Slot og parkens Norske Hus. Vi passerer det lokalhistoriske museum ’Frieboeshvile’, Pritzels Fabrik, Store Kro samt ikke mindst Nordre og Søndre mølle nær mølledammen, hvor hele historien om Kgs. Lyngby tog sin begyndelse. Midt i det hele ligger den 1000 år gamle Lyngby Kirke på en bakketop med kalkmalerier og et spritnyt alter skabt af billedhugger Christian Lemmerz. Vi går indenfor, hvis døren er åben.

Vi besøger C.F. Tietgens gravmonument, går ned i Estrups Fæstningskanal og forbi områdets ældste hospital, Vartou. Vi passerer Thyssens Skole, den gamle Gardin og Textil Fabrik, fattiggården Drewsens Minde og områdets ældste længe ved Præstegården. Slutteligt bevæger vi os ind i Bondebyen og ser nogle af Danmarks første ældreboliger, Gyrithe Lemches barndomshjem, Lindegården og ikke mindst Støvlet-Cathrines Hus.

Værd at vide
Mødested: Basecamp, Skovbrynet 26, 2800 Kgs. Lyngby.  
Slutsted: Bondebyen, Gammel Lundtoftevej 36
Praktisk: Turen er på 3 km.
Varighed: 2,5 time

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Lørdag 23.11.2024 11:00-13:00 BaseCamp Frederik Lindskov
Frederik Lindskov | FOF Københavns Omegn
Turleder

Frederik Lindskov

Frederik er uddannet i kunsthistorie (2001) og filosofi (2009) fra Københavns Universitet. Han har siden 2003 forstået flere og forskelligartede undervisningsforløb. Han har været billedkunstlærer på Københavns Tekniske Skole og operaguide hos Dania Rejser, og er sidenhen blevet fast foredragsholder og omviser hos FOF og i privat regi. Frederik underviser i kunst, filosofi, arkitektur og innovation og er gennem årene kommet tættere på en forståelse af, hvad en god formidlingspræstation kræver: nemlig en idé, en drejebog, grundig forberedelse, gode og spændende præsentationer og et godt og smittende humør ved selve formidlingen.