Skip to content
Københavns Voldparker – Kunst, kant og kultur

Københavns Voldparker – Kunst, kant og kultur

Københavns Voldparker – Kunst, kant og kultur 
Kom med på en serie forårsomvisninger, når vi tager en gåtur igennem tre af Københavns mest markante haver. Byplanlægger og arkitekt Ferdinand Meldahl og havearkitekt H.A. Flindt forvandlede i 1870’erne hovedstadens nedlagte voldterræn til tre særskilte parkanlæg. Bryggerparret Carl og Otillia Jacobsen stod for havernes udsmykning, med nøje udvalgte kunstværker, hovedsageligt klassiske monumenter og skulpturer i bronze, skænket af Legatet »Albertina«. Resultatet blev tre haver, hver med sit eget præg, en grøn oase, der strakte sig fra Østerport til Tivoli godt beskyttet fra byens omkransende smuds og larm. Hvordan har haverne udviklet sig over tiden? Hvad betød opstillingen af skulpturerne egentlig for datidens borgere? Hvordan blev havernes besøgende aktiveret dengang, og hvordan bliver vi aktiveret i dag? Omvisningsserien handler dels om kunst og kultur, dels om stedets ånd og historie samt stedernes romantiske indretning og udsmykning gennem tiderne. 

2/4 Østre Anlæg 

Den gamle park blev anlagt i 1871 med kuperet terræn, slyngende stier og en billedskøn sø. Øster Anlæg byder på flere naturskønne og kunstneriske oplevelser. Vores havevandring begynder foran Statens Museum for Kunst, hvor vi vender blikket mod museets nyindrettede plads, der danner sammenhæng mellem museet og haven, fortiden og nutiden. Herfra vandrer vi gennem parken langs den krummede sø, en del af hovedstadens gamle voldanlæg. Vi skal se på både kunst og havearkitektur, eksempelvis Püchlers Bastion og det pompøse Danmarksmonument til minde om et kongeligt guldbryllup i 1892, portrætbuster lavet af bl.a. PS. Krøyer og Aksel Hansen, et mindre monument over den ukrainske nationaldigter og et stort monument til minde om komponisten Niels W. Gade. Vi vender samtidigt blikket mod den omkringliggende bys historie, f.eks. med kig nede i den mere end 100-årige boulevardbane som binder de tre haver sammen. Vi slutter af ved udgangen til Sølvtorvet med værket »Det lider mot Skymning«. 
Mødested: Ved spejlbassinet foran Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50

7/5 Botanisk Have 
Vores havevandring begynder ved indgangen fra Øster Voldgade. Højt oppe på Rosenborg Bastion – med en fin udsigt over Rosenborg og Kongens Have på den ene side, og hele den botaniske have med søen, Palmehuset og den nyindrettede Naturhistoriske Museum på den anden – finder vi Østervold Observatorium, bygget i 1861 af arkitekten Christian Hansen som erstatning for Rundetårn. Efter at Københavns byporte faldt, blev de ældgamle institutioner flyttet ud til voldene. Observatoriet førte an, fulgt af haven ti år senere. 
Herfra går vi ned ad en skråning af nåletræer for at komme ind i et lille paradis, et arkadisk landskab i miniformat. Blomster, planter og træer, vand og drivhuse, i et kuperet terræn flettet sammen af et endeløst netværk af stier. Vi bevæger os rundt i haven forført af sanserne i en lystvandring ledsaget af Athena og Marsyas, Artemis, Pan og Narcissus. Vi slutter af ved udgangen i hjørnet til Gothersgade med mulighed for at kigge ind i museumsbutikken, hvor der findes et lille udvalg af potter, planter og frø til ethvert behov. 
Mødested: Øster Voldgade 3 (på fortovet ved porten op til Observatoriet)

4/6 Ørestedsparken 
Den romantiske Ørstedspark er en af det »moderne« Københavns mest stemningsfyldte parker. Vi følger de slyngende stier omkring parkens smukke serpentinske sø, på sporene af en perlerække af klassiske bronzeskulpturer – såsom Apollon fra Belvedere, Den døende Galler samt græske guder, frække satyrer og stolte atleter. Parken byder også på nyere værker, som den senere tilkomne og stærk stiliserede helfigursportræt af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen af Einar Utzon-Frank. Alle sammen skænket til byen gennem Legatet »Albertina« af Carl og Ottilia Jacobsen – et graciøst dannelsesprojekt som havde til formål at udsmykke Københavns offentlige haver og pladser med kunst. Der indflettes flere fortællinger om stedet og den omkringliggende by, herunder historiske beretninger, der omhandler hovedstadens underside. Hør om Hermes, der forsvandt sporløst en nat, kun for at dukke op igen flere år senere under et bombeattentat ved et nærliggende hotel. Eller hvordan i 1864, to velklædte venner blev idømt dødsstraf med »Baal og Brand« for en vis »Omgængelse mod Naturen« en mørk november nat! 
Mødested: Ved indgangen på hjørnet af Nørre Voldgade og Linnésgade

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 02.04.2025 11:30-13:30 Forskellige mødesteder Tod Alan Spoerl
2 Onsdag 07.05.2025 11:30-13:30 Forskellige mødesteder Tod Alan Spoerl
3 Onsdag 04.06.2025 11:30-13:30 Forskellige mødesteder Tod Alan Spoerl

Tod Alan Spoerl