Skip to content

Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. Kontoret er gået på juleferie, hjemmesiden er klar til at betjene dig. Vi er tilbage ved telefonerne den 6. januar. Er du ikke tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du klikke på linket til højre 👉

Tilmelding til nyhedsbrev

Højskoleformiddage

Højskoleformiddage

VELKOMMEN TIL EN NY SÆSON 2024/2025

I samarbejde med Kloster, Sønderbro, Lundum-Hansted, Torsted og Tyrsted-Uth sogne tilbydes en række af spændende foredrag i dagstimerne. Foredragssæsonen starter august/september og slutter i marts/april. FOF´s populære højskoleformiddage byder på samvær, sang og foredrag. Vi er kendt for høj kvalitet - det er også vores mål i denne sæson. Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at ringe til os på telefon 7625 8988.

Program for dagen (gældende alle mødegange i alle kirker)

  • 10.00 Dørene åbnes
  • 10.30 Fællessang
  • 11.00 Foredrag - del 1
  • 11.50 Frokost
  • 12.20 Foredrag - del 2 slut præcis kl. 13.00

Bemærk venligst, at tilmelding til foredrag og koncerter er bindende og billetter kan derfor ikke refunderes. Er det FOF der aflyser et foredrag eller en koncert, så refunderes det fulde beløb. Der tages forbehold for ændringer.

Download programmer her (der kan forekomme ændringer ifht. det trykte program):

Beskrivelse af de enkelte foredragsemner for den kommende sæson kan ses her nedenfor:

   
 

Birgithe Kosovic 

’En by i Europa’ 

Foredraget handler om min kommende roman, ’En by i Europa’, som er sat til udgivelse primo 2025.

Hvad gør vores tids erfaringer med fjendskab ved os? Hvad svarer man, når parallelsamfund, terror og særhensyn til islam bliver stadig mere almindeligt? Når ydre krige slider på vores kræfter? Hvordan føles det at tvivle på fred og frihed? Hvem er man så? Vores tids store spørgsmål er svære at svare på, og derfor splitter de os. Men hvor forskellige er vi i virkeligheden? 

 
   
 

Jan Tvernø

Europas mikro-magiske lande

Tag med på et godt gammeldags roadtrip til Europas charmerende og kontrastfyldte små stater:Luxembourg, Liechtenstein, San Marino, Monaco og Andorra. Deres store forskellighed til trods har de to ting til fælles – International succes og en dybt nedarvet identitet som selvstændige lande. Trods deres beskedne størrelse er disse små lande skjulte skatkamre fyldt med overraskende opdagelser og stolte befolkninger, som trofast værner om deres identitet, historiske berettigelse og selvstændighed. 

Jeg har altid interesseret mig for geopolitik, og har altid undret mig over hvordan Europas små, men meget succesrige lande har overlevet vores kontinents mange store omvæltninger siden forrige århundredeskifte, hvor to verdenskrige og en selvstændighedsbølge mod øst har ændret Europakortet markant, hvor lande er både opstået, delt og samlet, mens andre helt er ophørt med at eksistere.

   
 
 

 

 

Anders Kinch-Jensen

 

De syngende nyheder

 

Et underholdende, tankevækkende og musikalsk foredrag med fællessang, hvor vi ser på fortælletraditioner, vidensformidling og nyheder gennem halvskæve briller. Anders Kinch-Jensen er journalist, pianist og historiefortæller – og har hele sit arbejdsliv haft som ambition at ”sætte viden i fortælling”. 

 

Det har han bl.a. praktiseret som kanalchef for DR P1, lektor på journalistuddannelserne i Odense og Aarhus, skoleleder i FOF Odense og journalist/vært på P3 og P4. Og så var han i 2004 med til at genoplive ”Mands Minde”-foredragene i Vartov sammen med Grundtvigs Forum. Foredraget giver et spændende indblik i fortælleteknikkens kvaliteter – og illustrerer forskellen i at formidle viden i den mundtlige fortælletradition og i den klassiske journalistiske form.



 

 

Lars Ringholm 

Abdikation - En dansk sjældenhed

Det sendte chokbølger gennem Danmark, da vores populære dronning Margrethe i sin traditionsrige nytårs­tale meddelte, at hun den 14. januar 2024, 52 års-dagen for hendes egen tronbestigelse, vil trække sig til­bage og overlade tronen til sin søn, kronprins Frederik.

Med afsæt i det højaktuelle og ganske uventede tronskifte ser jeg tilbage på de ganske få tilfælde af abdi­kationer i Danmarks historie, der alle ligger mellem 500 og 900 år tilbage i tiden! For i Danmark er der bestemt ikke tradition for, at vores monark trækker sig ”i utide”. Sidst det skete var i 1523, da Christian den 2., blev tvunget til at abdicere efter hans medansvar for Det Stockholmske Blodbad, der førte til Kalmarunionens sammenbrud. 

 
 

 

Agnete Wismer og Kirstine Biltoft-Knudsen

Magtfulde kvinder i det Hvide Hus

FØRSTEDAMER er fortællingen om kvinderne i Det Hvide Hus. De har fulgt amerikanske præsidenter gennem omvæltninger, krige, kriser og beslutninger, der forandrede verden. Men kvinderne har ofte stået i skyggen af deres mænd. Hvad har de selv udrettet og betydet for USA?

Foredraget tager udgangspunkt i vores bog ”Førstedamer – Magtfulde Kvinder i Det Hvide Hus” Førstedamer | Kirstine Biltoft-Knudsen | Lindhardt & Ringhof (lindhardtogringhof.dk) I bogen stiller vi skarpt på nogle af de førstedamer, der i særlig grad har sat deres aftryk: Edith Wilson, Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy, Lady Bird Johnson, Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton, Laura Bush, Michelle Obama og Melania Trump.

 
   
 

Bodil Christensen

Kvinde set fra ryggen

Foredraget handler om Ida Hammershøi ud fra bogen ”Kvinde set fra ryggen” af Jesper Wung-Sung.
Hvem var Ida? Hvem var den kvinde, der livet igennem stilfærdigt, trofast og tålmodigt stod model for sin mand, kunstmaleren Vilhelm Hammershøi?
Foredraget inviterer tilhørerne ind i det Hammershøiske hjem med de tomme stuer, de hvide døre og det sparsomme møblement skildret i de berømte kunstværker. Vi lærer Ida at kende gennem familiefotos, malerierne og Jesper Wung-Sungs betagende, følsomme roman. Frem træder et livfuldt menneske, en spændende personlighed. 
Det er ikke  nødvendig at have læst bogen. Men absolut anbefalelsesværdig. 
 

 

   
 

 Jesper Vidkjær Rasmussen

NASHVILLE

Instruktør Jesper Vidkjær Rasmussen står bag den anmelderroste kortfilm Nashville med blandt andet Jens Jørn Spottag i en af filmens hovedroller. Filmen er baseret ud fra Jespers egne erfaringer og en stor sorg som Jesper har haft tæt inde på livet. Filmen har blandt været shortlisttet til Robert Prisen og rejser lige nu rundt på festivaler rundt i verden. 


Jesper vil i sit oplæg om filmen fortælle meget ærligt om sin egen historie og omkring hvordan han fandt lyset og troen på det gode igen, da han besluttede sig for at skrive manuskriptet til Nashville. Filmen omhandler en splittet familie der skal håndtere en sorg og sammen skal forsøge at finde tilbage til livet igen. Filmen har efterfølgende været medvirkende til at folk der har set den, efterfølgende har delt deres egne personlige historier om tab til Jesper og filmens medvirkende. Vi skal se filmen (med undertektser).

   
 

 

 

Flemming Både

Musikalsk foredrag om Jens Rosendal.

Kort før nytår 2023/24 mistede Danmark en af sine flittigste sang-og salmedigtere - Jens Rosendal.Et langt liv med kontraster, eksistentielle svære spørgsmål og valg har givet brændstof til en lang række fantastiske sange, hvoraf hele 10 er kommet med i Højskolesangbogen og 2 i Salmebogen.

Jens Rosendal kom fra et stærkt indremissionsk miljø, som han brød med, fordi det ikke var i harmoni med hans egen opfattelse af kristendommen og hans homoseksualitet. Han var uddannet lærer og arbejdede bl.a. mange år på Løgumkloster Højskole. Hans forelskelse i en meget yngre mand, 20 års forhold, samt tabet af ham gav inspiration til fantastiske sange som ”Du kom med alt det der var dig” og kærlighedssang ved et tab: ”Som solskin over mark og hav”.