Skip to content

Højskoleformiddage

Højskoleformiddage

VELKOMMEN TIL EN NY SÆSON 2021/2022

Denne sæson tager udgangspunkt i de aflyste foredrag fra foråret 2021 suppleret med nye foredragsholdere. Vi håber på alles opbakning.

I samarbejde med Kloster, Vor Frelsers, Sønderbro, Lundum-Hansted, Torsted og Tyrsted-Uth sogne tilbydes en række af spændende foredrag i dagstimerne. Foredragssæsonen starter august/september og slutter i marts/april. FOF´s populære højskoleformiddage byder på samvær, sang og foredrag. Vi er kendt for høj kvalitet - det er også vores mål i denne sæson. Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at ringe til os på telefon 7625 8988.

Program for dagen (gældende alle mødegange i alle kirker)

  • 10.00 Dørene åbnes
  • 10.30 Fællessang
  • 11.00 Foredrag - del 1
  • 11.50 Frokost
  • 12.20 Foredrag - del 2 slut præcis kl. 13.00

Bemærk venligst, at tilmelding til foredrag er bindende og billetter kan derfor ikke refunderes. 

Download programmer her (der kan forekomme ændringer ifht. det trykte program):

Beskrivelse af de enkelte foredragsemner for den kommende sæson kan ses nedenfor.  

 
   

Mette Kathrine Jensen Stærk
Evald Tang Kristensen – Verdens største folkemindesamler

Der bliver fortalt om Evald Tang Kristensens liv – verdens største folkemindesamler, fortalt anekdoter, læst op af breve samt spillet musik, som ETK har indsamlet. Jeg synger selv nogle af sangene, og vi skal også synge sammen.

 
   

 

 Helle og Amalie Asmild
Et lille lys i et stort mørke - Armenien og Karen Jeppe

Foredrag og koncert med armensk musik med Helle og Amalie Asmild.

Beretningen om det armenske folkemord og danskeren Karen Jeppe - Armeniernes Mother Theresa

   


   

Henning Frandsen
Min farmor og andre faldne Kvinder

Foredraget skal med udgangspunkt i min farmors historie handle om de kvinder, ofte fattige tjenestepiger, der igennem århundreder fødte såkaldte uægte børn, og når det gik rigtig galt, havnede på samfundets bund, som foragtede enlige mødre, kaldet faldne kvinder. Nogle af dem fødte børnene i dølgsmål og slog dem måske oven i købet ihjel, mens andre fik en englemagerske til at klare paragrafferne. 

Senere blev det almindeligt at få fjernet fostret hos en kvaksalver. Også disse kvinder kom i fængsel, hvis ellers udåden blev opdaget. Forholdene ændrede sig først for alvor i 1900-tallet, takket være bl.a. modige og indignerede kvinders kamp, en ny sociallovgivning, sexualoplysning, et nyt syn på kvinder og kvinders seksualitet, ændrede relationer mellem mand og kvinde og fri abort.

 
   
 
   

Jan Tvernø
Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Hvad får et helt almindeligt menneske til at forlade sin alt for velbetalte faste stilling i sygehusvæsenet for at kaste sig ud i et usikkert liv som professionel turist på kanten af verden? Det kan du få svar på, når jeg levende, humoristisk og selvironisk fortæller om mine motiver for at opsøge nogle af verdens mindst besøgte afkroge.

På mine rejser har jeg altid stræbt efter at opleve det ekstraordinære. Jeg elsker at formidle budskabet om interkulturel forståelse på tværs af åbenlyse forskelligheder. I bund og grund er jorden befolket af helt almindelige mennesker, som har de samme grundlæggende udfordringer, uanset hvor i verden man bor.

 
   
 
   

Carsten Winther
Tragedien på Indlandsisen 

Danmark-ekspeditionen til Nordøstgrønland 1906-08.
Med Mylius-Erichsen i spidsen for 28 mand drog den hidtil største danske videnskabelige ekspedition i sommeren 1906 med ekspeditionsskibet "Danmark" til det totalt ukendte Nord-øst-Grønland.

To år senere vendte ekspeditionen tilbage uden sin leder og 2 af hans medhjælpere. Vi skal høre om tragedien i "79-fjorden" men også om nogle af de mange ekspeditioner, der har forsøgt at løse gåden om de tre mænds skæbne.

   
 
   

Anne Valbjørn Odgaard
Kun med hjertet ser man godt. Antoine de Saint-Exupéry´s Den lille prins.

Tag med Den lille prins, som er landet på jorden for at finde en ven på rejse rundt i universet i en fortælling om alt det, der er vigtigt: livet, døden, kærligheden, omsorgen for det nære.

Den lille prins er en af verdens mest læste børnebøger, men er samtidig en utrolig vigtig bog for voksne. Det er et eventyr, et sørgeligt og seriøst et af slagsen, men også livsbekræftende og lindrende - god til at forstå verdens gåder igennem, god til at lindre ensomhed, god til at genfortrylle din verden.

   
 
   

Jesper Bugge Kold 
Hitlers fotograf

Foredraget handler om Adolf Hitlers personlige fotograf, Walter Frentz, der besøgte Danmark under August-oprøret i 1943 og som spillede en direkte rolle i samarbejdspolitikkens sammenbrud i Danmark. I løbet af foredraget skal vi se billeder fra hans tid i Danmark, fra Hitlers hovedkvarterer Berghof og Ulveskansen samt mange flere.

Foredraget tager udgangspunkt i en dokumentarserie, som DR producerer om Walter Frentz´ besøg i Danmark i anledning af at 2020 er jubilæumsår for både Besættelsen og Befrielsen. 

   
 
   

Charlotte Rørth
Gud, du er jo lige her
Min tredje bog, “Gud, du er jo lige her – Sådan lever jeg med min tro” er rammen om et foredrag, der tager fat på et nutidigt, dansk hverdagsliv med en tro. Kan man snakke med Gud i sin baghave uden at blive anset for at være skør?

Skal man gå i kirke hver søndag, hvis man er troende? Er der plads i den danske folkekirke til mennesker, der har haft religiøse oplevelser?

   
 
   

Michael Jensen
Hvad er SÅ meningen

Vi lever i en verden, hvor religionerne har mistet deres monopol på at give mennesket opskriften på et meningsfuldt liv. Samtidig bombarderes vi fra mange forskellige sider med ideer til, hvordan vi bruger og forbruger vores afgrænsede tid mere eller mindre meningsfuldt.

Foredraget giver IKKE opskriften på det meningsfulde liv, men med udgangspunkt i bl.a. filosofien, gives forskellige bud på, hvilke retninger vi kan søge i og hvilke spørgsmål, vi skal besvare for os selv, når vi søger en mening med det hele.

   
 
   

Bo Nygaard Larsen
Ensomhed har ingen lukketid

Omkring 100.000 voksne danskere er ensomme. En af dem er Bo Nygaard Larsen, der trods hustru, fire børn og byrådsarbejde føler sig ensom og ofte overladt til sig selv.

Det er ikke et enligt eksempel. Ensomhed rammer også mennesker, der føler, at de sociale kompetencer egentlig er på plads. For Bo Nygaard Larsen handler det om en mental tilstand, der ikke kan opvejes af en tur i bowlinghallen eller på det lokale fodboldstadion. 

I dette foredrag vil Bo Nygaard Larsen trække tråde til sin egen barndom og til et samfund, der ikke helt ved, hvad det skal stille op med de ensomme sjæle. Han vil bruge eksempler fra både litteraturen og virkelighedens verden.

   
 
   

Bjarne Lisby
Giro 413 – en søndag i halvtredserne

Solskin ombord, Åh det er søndag, Hele ugen alene, Her i vores hus, Oppe på Bjerget, Åh Marie, Tag med ud å fisk, Susanne, Birgitte og Hanne, Jeg har min hest og mange, mange flere. Det er genkendelsens glæde – musikalske erindringsoplevelser – det drejer sig om, når vi sammen synger sangene fra Giro 413’s guldalderperiode i 1950’erne. 

Det var nemlig 10-året, hvor Statsradiofonien havde monopol på sendefladen, så det var simpelthen hele Danmarks befolkning, der lyttede og sang med. Utroligt er det, hvad en genklang med dengang formår at vække af minder, oplevelser, indtryk, stemninger og erindringer hos alle os, der voksede op i 50’erne. Et kært genhør med lydsiden til vor opvækst.

   
 
   

Maria Friis
Æselvandring

Ganske vist var min rejse en pause fra hverdagens rutiner og forpligtelser, men på den anden side har jeg aldrig, hverken før eller siden, mærket livet så intenst. Efter en fuldstændig uventet skilsmisse havde jeg brug for at komme væk. Det jeg søgte, det, som jeg vidste ville gøre mig godt: fraværet af mennesker, selskab af et dyr og det at være i naturen. Derfor tog jeg til Spanien, hvor jeg fandt mig et æsel, Jorge og sammen vandrede vi to måneder gennem det sydlige Spanien til Portugal. 

Det blev en rejse fuld af forunderlige oplevelser. Hver morgen vågnede jeg med en spændt forventning til, hvad dagen ville bringe. Og når jeg om aftenen kravlede i min sovepose, var det med følelsen af at være det mest priviligeret menneske på jorden. 

   
 
   

Britta og Svenning Ravn
Altid lykkelig – på godt og ondt!

Når livet de seneste 10 år har omfattet konkurs, alvorlig diabetes og livstruende cancer med diverse senfølger, kan man så være lykkelig?? JA – men det kommer ikke af sig selv!

Britta og Svenning Ravn har været lærer og leder af den katolske skole i Vejle i knap 20 år, har haft selvstændig stresscoach virksomhed, hotel og galleri virksomhed i 14 år - og ind over det hele - by- og amtsrådsarbejde. I 2012 flyttede de til Sjælland for at være i nærheden af deres datter og hendes familie.

Gennem deres anderledes foredrag bevidstgør de tilhørerne om det at fastholde et lykkeligt liv på trods af personlige udfordringer, sygdom og pandemi. I løbet af foredraget kommer de omkring fakta, dialog, digte, musik og sange samt erfaringer fra et kalejdoskopisk liv! Tilhørerne må indstille sig på smil, alvor og latter, lidt aktivitet og værktøjer til fastholdelse af et lykkeligt liv!

   Foto: Finn John Carlsson.