7 SLAGS SPISE DU FINDER I DEN DANSKE NATUR
1 Kantareller
Skovens guld, som også kendes på den karakteristiske orangegyldne farve, kan især sankes allerede i juli og især august, men kan dog findes helt frem til november. Det er en helt fantastisk nøddeagtig smag, man kan få fra denne svamp, når den ristes på panden med en god mængde smør. Kantareller har typisk også en omvendt hat med en dyb forsænkning og en karakteristisk bølget kant. Er du heldig, kan du også finde tragtkantarellen, som har en hul, orange stok og en mørkere brun hat. Denne svamp findes især senere på efteråret, omkring oktober og november.
2 Karl Johan
Rørhattenes ukronede konge, der ses med sin karakteristiske tykke stok og brune hat, der er gul på bunden. En svamp, der ikke er til at tage fejl af, der rager noget længere op over skovbunden end kantarellerne. Det særlige ved denne svamp er hatten, der på undersiden har samme tekstur som en skuresvamp. Har efteråret været varmt og vådt, kan du se talrige af denne svamp i skove med eg, bøg og grantræer i en skovbund uden for mange blade, men med et mosbelagt underlag.
3 Hyldebær
De små dyblilla, næsten sorte perleformede bær hænger i buketter fra hyldebærbuske og -træer og kan plukkes modne fra september og fremefter. Bemærk, at bærerne farver en del og ikke bør spises rå. Dog kan de bruges til både at lave hjemmelavet saft, sirup eller suppe til de sene efterårstimer.
4 Heksehatte
Du er måske stødt på fænomenet før. En ring af violette svampe, der står i tykke lag af blade eller nåle og ofte mange sammen. Skønt der ikke er meget smag i dem, er de gode som fyldsvampe i en risotto eller lignende ret. Du kan finde flest af denne svamp omkring oktober stående i de karakteristiske cirkler i nåleskovene. Denne type svamp findes også i en mere bleg, lys brunlig udgave, som sagtens kan spises.
5 Brombær
Dette skønne efterårsbær behøver næsten ikke en introduktion. Det er hindbærrets fætter, som popper frem i kratter og på skovstierne i den danske natur. En dejlig sødmefyldt snack på vandreturen eller god som syltetøj.
6 Bellis
En lille hvid blomst med en gul midte, som de fleste nok har spottet i deres græsplæne, men vidste du, at den faktisk kan spises? Pluk denne lille blomst i stedet for at køre græsslåmaskinen over den, og drys blomsterhovederne over din varme ret eller salat for et anderledes udseende og en mild, frisk smag.
7 Ramsløg
Den grønne stilk, som især aarhusianske studerende valfarter til skovene efter, så de kan lave hjemmelavet pesto. Selvom bladhøsten er overstået, kan du i efteråret og vinteren sanke selve løgene, fra denne hvidløgslugtende plante.
Ønsker du selv at fordybe dig mere i naturen, så find aktuelle tilbud for dig lige her:
For dig i Horsens.
For dig i Hedensted.
For dig i Vejle.
For dig i Billund.