Skip to content
Tilmelding til nyhedsbrev

NØGLEN TIL FORÆLDRESKAB - med familieterapeut Hanne Isbak

NØGLEN TIL FORÆLDRESKAB - med familieterapeut Hanne Isbak

NØGLEN TIL FORÆLDRESKAB

- med familieterapeut og underviser Hanne Isbak


Hanne Isbak er lidt af en ekspert på forældreskab og børn. Hun er uddannet pædagog, familieterapeut fra Kempler-instituttet og så har hun et hav af mindre kurser i småbørns udvikling. Foruden selv at have fået tre børn, har hun erfaring med at arbejde med børn og familier siden 1990. 

 

Interessen omtaler Hanne selv som glødende. Den stammer nemlig fra hendes egen barndom, hvor hun voksede op i en dysfunktionel familie og først som voksen, kunne begynde at redde trådene ud.

De mange års arbejde og erfaring med børnefamilier, har givet Hanne en unik intuition. Hun kan ved ofte ved at lytte til forældrene i en indledende samtale spore sig ind på, hvad der ligger til grund for manglende trivsel. Hvis børnene ikke trives og er glade, er forældrene det heller ikke. Det er derfor vigtigt at finde den sammenhæng, der er til grund for de opdragelses metoder forældre griber til. De har ofte sin rod i forældrenes egne dybe erfaringer om hvad de har oplevet som rart eller ikke rart i deres egen opvækst.
Hun tror nemlig ikke på gode råd og værktøjer, men på indlevelse i det enkelte barn.

 

1. Indlevelse - Favn dit barn der, hvor det er

Her handler det om at vise, at man er interesseret i, hvad der sker hos barnet. Børn er umodne, ikke uopdragne. Forældrene må være nysgerrige på, hvor barnet er, i sin udvikling og hvad de prøver at fortælle, med deres reaktion. I sin lange karriere, har Hanne aldrig mødt et barn, heller ikke af dem med mange problematikker eller diagnoser, som har flyttet sig uden at blive mødt i, hvem de er og hvor de er.

 

2. Hjælp dem med at en finde vej i konflikten

Forældrenes opgave er at finde en vej i konflikten. Barnet reagerer, fordi det er umodent og har fokus på det som er vigtigst for det, i nuet. Når skoene er dumme, mor og far er dumme og flyverdragten er dum, så må man jo hjælpe dem igennem.

Det er vigtigt at, barnet finder ud af, at når alt er dumt, så er der faktisk en lille vej. Det er jo en vigtig livserfaring, som er vigtigere end, at nu skal du dæleme have sko på. Barnet kan kun tænke på én ting af gangen og det er en vigtig erfaring, at mor eller far hjælper mig, når noget bliver svært.

 

3. Hav tålmodighed med dit barn

Slip forventningerne. Både til dig selv som forælder, men også til dit barn. Vi lever i en kultur, med et enormt pres fra omverdenen. Der så mange velmenende forældre, der tror, at man lykkes, hvis ens barn ikke græder for meget, hvis man har det rigtige tøj på og den rigtige barnevogn, hvis man gør alt det rigtige og også kan nå at bage en kage. Og det er ærgerligt og spild af god energi, fordi vi bliver så trætte og det vi får er kun en kortvarig glæde.

Hanne arbejder med fokus på at opnå glæden, på den lange bane, i fht. at opnå en dybere forståelse og kontakt med barnet.

 

Vi tror, at vi skal lykkes som forælder for enhver pris. Men det er sjældent den måde det fungerer på. At blive forældre er en rejse, hvor man vil opdage, at man har glemt, at tage det vigtigste med. Nemlig at barnet skal være modent, til det man forlanger af dem. Mange har haft travlt med, at lære børn alt muligt og jo før desto bedre. Det er i den bedste mening, men det gavner ikke barnet.

Når man sammenligner med andres børn, så er man oppe i hovedet og tænker ikke på, om ens lille barn er glad eller ej. Børn mærker, hvis man ikke er tilfreds med dem og hvis man er bekymret for deres udvikling. Derfor er det meget bedre at glæde sig over, hvor ens barn er og det de kan lige nu. Det bedste er jo, at føle sig elsket og accepteret som den man er.

 

Er du nysgerrig på, hvordan du kan få mere nærvær og forståelse i din familie?

Find aktuelle foredrag om familie her.

Find hold med fokus på Gravid og Efterfødsel for dig i Vejle eller Horsens.