Skip to content
Tilmelding til nyhedsbrev
Kvinde med pensel på lyserød baggrund

Kom i gang med akvarel maling

Kom i gang med akvarel maling

Else Halkjær er underviser ved FOF Sydøstjylland og har malet akvarel, siden hun var 14 år og kom i lære ved en kunstmaler ved Lemvig. Senere dygtiggjorde hun sig i kunsten, bl.a. ved Aarhus Universitet. Akvarel er en kunst, som kræver tålmodighed og indlevelse, men som ifølge Else kan give ro og frihed til at udtrykke sig. Læs mere i denne artikel om, hvordan akvarelmaling kan give dig mentale pauser i hverdagen

 

Akvarelmaling kræver kun tålmodighed

”Akvarel er farver, pensler og vand. Vand har sit eget liv og farverne følger med. Man skal blive gode venner og snakke godt med akvarellen og få det 
til at arte sig, som man gerne vil og så bliver man alligevel ofte overrasket over, hvad man får forærende af materialet. Det synes jeg er sjovt,” fortæller Else. For hende handler akvarelmaling meget om at komme væk fra den styrende del af hjernen og over i den skabende proces - væk fra automatikken og i stedet opleve verden omkring os.
”Vi skal hver især opleve tingene og gengive det på den måde, vi nu ønsker.”

 

Mental pause

”Det giver fred og ro indeni. Det er en god måde at fordybe sig. Det kan man jo gøre på 1000 andre måder, men det med at tegne og arbejde med akvarel er min favorit,” fortsætter Else og smiler, mens hun pakker sit grej ud af sin medbragte kunstnerkuffert.

For Else giver det hende så meget, at hun i mange år også har undervist i akvarelmaling. Her forsøger hun at give den samme oplevelse videre til kursisterne. ”Jeg får så meget til gengæld, så som idéer og glæden ved at vise sine akvareller frem – en god kollektiv proces, som vi oplever ved at gå på et kursus. Jeg håber, at min begejstring kan skabe begejstring og smitte af på kursisterne.”

 

Sådan kommer du i gang

Else giver her sine bedste råd til dig, der gerne vil i gang med akvarelmaling og som ønsker at undersøge, hvad det kan gøre for dig!

  • Lær teknikkerne. Elses første råd er, at man lærer de grundlæggende teknikker, så man bedre kan lege og arbejde med mediet. 
  • Lad vandet bevæge sig på papiret. Stol på processen og stol på vandet, lad det være og lad det tørre! Det handler i høj grad også om at bruge sin intuition og sin indlevelse og prøve at tage imod det, som akvarel kan give en. 
  • Køb noget godt papir. Har man noget godt papir, så kan meget lykkes. Man skal op i en tykkelse, der hedder 250-300 gram papir, og det betyder, at 1kvm af det papir vejer 350 gram. 
  • Køb nogle gode pensler, men ikke for dyre! Da jeg startede, fik vi at vide, at vi skulle have en mårhårspensel. Den kostede omkring 350 kroner dengang og det havde jeg ikke råd til, så jeg købte egernhårs-pensler i stedet, som var billigere. Man kan sagtens finde nogle fine nogle, som ikke er dyre.

 

Find alle aktuelle kreative hold her: