Skip to content
Oplev spændende foredrag og debatter hos FOF Køge Bugt

Fredagstræf

6. september kl. 14-16: Jan Tvernø: Kaliffen kommer - ISIS flytter ind
Syrien er kontrasternes land, og på sin rejse i landet blev eventyrer Jan Tvernø meget overrasket
over den ekstreme forskel på de smarte caféer i Damaskus og ruinhobene i Homs og Palmyra. Umiddelbart tænker man, at Syrien er et strengt muslimsk samfund, men 10% af befolkningen er praktiserende kristne. Man kan helt åbent købe og drikke alkohol. Man kan besøge svinefarme og vingårde samt møde bikiniklædte kvinder på stranden.
I kølvandet på det arabiske forår, som blev slået hårdt ned af Bashar Al-Assads regeringshær, så Islamisk Stat deres snit til at destabilisere landet i deres stræben efter et muslimsk kalifat i regionen, og situationen eskalerede hurtigt. Syrien blev kraftigt sanktioneret af det internationale samfund og har siden været ét stort kaos – som fungerer på trods.
Uanset tilstand er Syrien et spændende historisk land med en gæstfri befolkning. Jan Tvernø fortæller om sine personlige og brogede oplevelser i landet

27. september kl. 14-16: Erik Aksel Lindgren - Et glas humørpiller
Indikation: Motion af smilebåndet i hverdagen.
Bivirkninger: Ømhed i lattermuskler, ondt i maven af grin, kan resultere i latterkrampe.
Advarsel: Kan skabe afhængighed!
Ingredienser: Humor fra gadeplan, tilsat Storm P, skæve citater og anekdoter, blandet og doseret af farmaceut Erik Aksel Ejner Lindgren.
Men bare rolig: Det er ikke sikkert alle bivirkninger udløses, så du kan roligt komme!

11. oktober kl. 14-16: Politiassistent Randi - Foredrag om svindlere
Baggrunden for foredraget er, at politiet desværre oplever en række sager lige nu, hvor ældre personer bliver snydt. Svindlerne ringer og udgiver sig for at være fra banken, fra politiet eller fra andre myndigheder – eller udgiver sig for at være et barnebarn. De beder om at få udleveret dankort, PIN-koder eller andre oplysninger om ens bankkonto. I nogle tilfælde har folk mistet ganske store pengebeløb. Denne eftermiddag får du vigtig viden om hvad du skal være særligt opmærksom på, så du kan undgå svindlernes fælder.

25. oktober 14-16: Hanne Sindbæk: August og Marie - Dansk videnskabs glemte stjerner
Da August og Marie Krogh gik i land fra Amerikadamperen, Hellig Olav, den 12. december 1922, havde de noget i kufferten, der skulle ændre Danmarkshistorien. Det var opskriften på insulin og eneretten til at producere den i Skandinavien. Det blev starten på landets mest værdifulde virksomhed, og det blev starten på et nyt liv, ja garantien for et liv overhovedet, for tusindvis af mennesker med diabetes.
Men August og Marie Krogh var meget mere end det. Og det er en fortælling om to helt særlige mennesker, der med ydmyghed og stoisk ro tog livets tildragelser på sig under mottoet: Kærligheden til mennesker og kærligheden til sandheden er livets hovedhjørnesten.

15. november kl. 14-16: Kristina Junge-Jørgensen - H.C. Andersen og julen
I dette foredrag fortælles der om H.C. Andersens forhold til julen. Han har gennem livet holdt jul i mange forskellige kredse, i erindringerne beretter han om julen i barndomshjemmet i Munkemøllestræde, julen hos de københavnske familier, som gæst på Basnæs Herregård og juleaften sammen med danskerne i Rom.
Andersen holdt af at skrive juledeviser og at klippe figurer til træet. Julen er også tema i flere af hans eventyr som ”Snemanden”, ”Grantræet” og ”Nissen og madammen”. 1800-tallet var en periode, hvor flere af de danske juletraditioner, som vi kender i dag, startede. Igennem Andersens juleeventyr skal vi se på, hvordan julen og de nye traditioner repræsenteres, og blive klogere på vores egen danske jul.

24. januar 2025 kl. 14-16: Anders Wejrup: 100 års Danmarkshistorie om banditter i habitter, kjoler og ordener
Gennem historierne om sagerne kommer du på en rejse ind i menneskers magtbegær, drømme, fristelser og bedrag. Der sættes tillige fokus på de ofte store menneskelige og økonomiske omkostninger som økonomisk kriminalitet har for et samfund.
Det bliver en spændende, rystende og dramatisk 100 års historisk tur hvor du blandt andet skal høre om storbedrageren og ludomanen justitsminister P.A. Alberti, Gullaschbaronen Harald Plum, Landmandsbankens sammenbrud og videre frem gennem årene til Britta Nielsen 100 år senere; en oplevelsesrig og fantastisk fortælling om en mangfoldighed af banditter i habitter, kjoler og ordener.

14. februar kl. 14-16: Birgithe Kosovic: Romanen EN BY I EUROPA
Hvordan føles det at leve i et samfund, hvor islam fylder stadig mere? Hvem er man, hvis man mister troen på fred og frihed? Hvordan lever man med tanker og følelser,
som man ikke vil have, og som ingen må kende? Kan vi elske hinanden på tværs af det unævnelige? I EN BY I EUROPA fortæller Birgithe Kosovic om Thomas. Han ville ikke have kunnet genkende sig selv, hvis han som yngre havde mødt den mand, som han er blevet til. Hvorfor har han kun mislykkede forhold bag sig? Kan han ikke elske for alvor?

14. marts kl. 14-16: Lars Ringholm: Christian den 4. - Kongen den byggede København
Det sendte chokbølger gennem hele Danmark, da Børsen i København brød i brand den 16. april 2024. Snart var den 400 år gamle bygning et flammehav. Mens brandfolkene kæmpede mod flammerne, kæmpede andre en kamp for at redde Børsens kulturskatte. Bygningen blev indviet i 1625 og bygherren, kong Christian den 4., havde en ambition om, at den ville blive et centrum for handel i Nordeuropa. Kongen så sig selv som en mægtig mand både når det kom til byggeri, videnskab, økonomi og krigsførsel. Hans byggerier sætter den dag i dag præg på København - Børsen, Nyboder, Rundetårn og Rosenborg Slot, blot for at nævne de mest kendte.

28. marts kl. 14-16: Christina Toldbo - Danmark i rummet
Den danske astronaut Andreas Mogensen vendte i marts 2024 hjem fra den internationale rumstation ISS 400 km over jorden. Men hvad lavede han deroppe, og hvad er ISS for en størrelse? Hvordan bidrager de eksperimenter, han udførte til, at vi en dag kan kolonisere Månen og Mars? Og bør vi egentlig bruge så mange penge på rumfart, når der er rigeligt med problemer her på jorden?
Få svar på disse spørgsmål og mange andre til foredraget ‘Danmark i rummet’ med astrofysiker og rumforsker Christina Toldbo. Christina har tidligere arbejdet både hos ESA og NASA og besøgte Andreas i Houston før hans rummission. Hun fortæller om hvordan man træner til en mission på ISS, hvordan raketten opsendes, hvordan man lever og arbejder i rummet og om nogle af de eksperimenter, Andreas har udført.

Værd at vide
Download programmet her.

Ret til ændringer forbeholdes.

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 06.09.2024 14:00-16:00 Portalen, Greve Jan Tvernø
2 Fredag 27.09.2024 14:00-16:00 Portalen, Greve Erik Aksel Ejner Lindgren
3 Fredag 11.10.2024 14:00-16:00 Portalen, Greve Randi Midt- og Vestsjællandspoliti
Se alle Se færre

Foredragsholder