JULEFERIE: FOF holder juleferie fra og torsdag den 19. december kl. 12:00 til og med søndag den 5. januar 2025 - men alle vores kurser, foredrag og kulturhøjskoler ligger klar til tilmelding. Ses vi?
JULEFERIE: FOF holder juleferie fra og torsdag den 19. december kl. 12:00 til og med søndag den 5. januar 2025 - men alle vores kurser, foredrag og kulturhøjskoler ligger klar til tilmelding. Ses vi?
Velkommen i FOF’s Kulturhøjskole i Fredericia, hvor du kan opleve en række tankevækkende og underholdende foredragsholdere i Tøjhuset, Koncertsalen, Gothersgade 34, 7000 Fredericia.
Alle foredrag ligger på fredage kl. 09.30 – ca. 12.00, og der er gratis kaffe, te og vand.
Kulturhøjskolen er en samlet pakke, så der kan altså ikke købes billetter til de enkelte foredrag.
Ret til ændringer i programmet forbeholdes.
Kaffe, te og vand.
Fredag den 21. februar
"Bymidtestrategien i Fredericia"
Louise Thaysen Raun, arkitekt og byplanlægger i Fredericia Kommune
Fredericia skal med bymidtestrategien fastsætte en klar retning for bymidtens udvikling og, i fællesskab med byens borgere og aktører, skabe en levende bymidte, som er attraktiv for bosætning og opleves som det naturlige samlingspunkt - både til hverdag og ved store events.
Louise Thaysen vil fortælle om processen, samarbejdet mellem forvaltning, politikere, og en masse lokale aktører. Og om målet om at Bymidtestrategien skal sikre at Fredericia fæstningsby bliver det naturlige samlingspunkt for hele kommunen. Fredericia bymidtes geografiske placering giver både udfordringer, men også uudnyttede potentialer, ligesom mange af de kendte udfordringer med detailhandel og klimatilpasning, som langt de fleste byer i Danmark skal løse, også gælder her. Og om det ting der gør Fredericia til noget helt særligt og dermed også lægger op til særlige løsninger
Fredag den 28. februar
"En krimireporters hverdag"
Trine Maria Ilsøe, retskorrespondent
DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe fortæller, hvordan hun dækker straffesager. Både de grufulde og de principielle. Det debatskabende foredrag går ligesom i DR-programmerne "Kriminelt" tæt på forskellige sider af kriminalitet. Og fortæller også om det, du ikke ser i tv eller læser i artikler.
Hvordan dækker man en straffesag mod den tidligere spionchef Lars Findsen, når alt er så hemmeligt?
Hvorfor eksploderede internettet, da en 28-årig mand blev tæsket ihjel på Bornholm i juni 2020?
Hvorfor var det lige at netop ubådssagen blev en sag som medier fra hele verden dækkede?
Og hvorfor kan det være relevant at tale med en kriminel stalker?
Hør hvad der sker i de forskellige led af retssystemet, som menig mand sjældent kommer i kontakt med, når den erfarne og jurauddannede journalist Trine Maria Ilsøe deler ud af sine mange års erfaring. Både fra de danske retssale og fra mange samtaler med både ofre og gerningsmænd. Der vil også være tid til spørgsmål fra salen.
Om Trine Maria Ilsøe
Som retskorrespondent hos DR ser og hører man ofte Trine Maria Ilsøe i både radio og tv, blandt andet som vært på retsprogrammet 'Kriminelt'. Trine Maria Ilsøe er uddannet journalist, men blev i 2015 desuden også færdiguddannet som jurist. Tidligere i sin karriere har hun bl.a. været særlig rådgiver i Justitsministeriet, presserådgiver hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) og kriminalreporter på Politiken. Blandt de mest kendte sager, som Trine Maria Ilsøe har dækket, er den såkaldte ubådssag og sagen om millionsvindel i Socialstyrelsen.
Fredag den 7. marts
"F-16 og mig"
Thomas "MET" Kristensen, jagerpilot
Thomas Kristensen fortæller om vejen til cockpittet og om tilværelse som jagerpilot. F-16 har været hans trofaste følgesvend i mere end tre årtier og har bragt ham helskindet gennem fire krige. En følgesvend som har udviklet sig enormt siden den første tur i 1993 og frem til i dag, 4000 flyvetimer senere. Få et indblik ind i hvorledes F-16 anvendes i moderne krigsførelse, hvilket er yderst aktuelt henset til situationen i Ukraine. Foredraget er rigt illustreret med både billeder og film.
Om Thomas Kristensen
Thomas Kristensen (f. 1969) startede i 1991 på Flyveskolen på Avnø. Efter 13 måneder på Sheppard Air Force Base i Texas, graduerede han fra Euro Nato Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) med klasse 93-05. Han kunne for første gang sætte sig i cockpittet på F-16 i 1993. Siden da har han fløjet 4000 timer i henholdsvis Eskadrille 723, Eskadrille 726, og efter F-16 nedlukning på Flyvestation Aalborg, Eskadrille 727, Eskadrille 730 på Flyvestation Skrydstrup. Han har som den eneste danske jagerpilot deltaget i alle de skarpe operationer som Flyvevåbnet har været involveret i.
"De brølende 20'ere og den amerikanske drøm - Den store Gatsby fylder 100 år"
Anne Valbjørn Odgaard, cand. mag. i litteraturhistorie
En gennemgang af værket Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald – som giver os et pust af og bliver selve indbegrebet af den nye moderne verden med vildskab, jazz, penge og forfald – og 1920'ernes verden med billeder og musik. I denne ultimative klassiske amerikanske roman skildres en verden, hvor individerne alle er frie til at vælge deres egen moralske skæbne. Det er en verden af brudte sociale forhold, og vi følger det letlevende umoralske under- og overklasseliv med druk og affærer. Omdrejningspunktet, den rige mr. Gatsby er mystisk, han er idealistisk og en drømmer, men er samtidig en kynisk svindler. Han er aldrig til at indfange. Han er en mytisk midas-figur, og kan siges at udgøre et billede på USA selv, som den bevæger sig ind i jazz-tiden. Foredraget dykker således ned i en bog og i den tid, bogen udspringer af.
Fredag den 21. marts
"På sporet af besættelsestiden"
Christian Aagaard, historiker og museumsinspektør
I foredraget tager historiker og museumsinspektør Christian Aagaard, på baggrund af sin nye bog "111 steder fra besættelsestiden som du skal se", gæsterne med på en rejse landet rundt, for at se på historien om besættelsestiden, fortalt gennem de fysiske spor, der stadig kan ses den dag i dag. Vi skal se på betonkolosser langs den jyske vestkyst, godt skjulte skudhuller med højdramatiske forhistorier, soldatergraffitti, massegrave, mindesmærker og meget meget mere. Vi skal på opdagelse i storbyens baggårde, i de dybeste skove og så langt ud på landet, at de fleste for længst ville være vendt om. Der er mange flere spor end man tror, når bare man ved hvor man skal lede.
Fredag den 28. marts
"Fængslet i Panama"
Anna Søby Poulsen
I foråret 2022 blev Anna som 21-årig anholdt og anklaget for international narkosmugling i Panama. Her blev hun mødt med krav om 10-15 års fængsel og endte med at være fængslet i Panama i 3 måneder. Nu tager hun rundt og holder foredrag i håbet om, at hendes historie kan være med til at hjælpe andre og sætte
fokus på, hvor vigtigt det er at kende forskellige landes lovgivning, når man rejser.
Anna fortæller bl.a. om:
Hvordan hendes sabbatårs-rejse i Syd- og Mellemamerika endte som et mareridt for hende selv og familien.
Hvordan en lille pose kokablade købt for 5. kr. i Peru endte med at koste over 1,3 mio. kr.
Hvordan hverdagen er i Panamas kvindefængsel med 1000 andre kvinder.
Hvordan hun til sidst fik en 4-årig dom for international narkotrafik.
Hvordan det var at vende hjem til Danmark og massiv mediedækning.
Fredag den 4. april
"De Syngende Nyheder"
Anders Kinch-Jensen, journalist, pianist og fhv. P1-chef
Et underholdende og musikalsk foredrag med fællessang, hvor vi hiver sange ud af nyhederne og nyheder ud af sangene – og ser på fortælletraditioner og vidensformidling gennem tankevækkende og halvskæve briller.
Foredraget giver et spændende indblik i fortælleteknikkens kvaliteter – og illustrerer forskellen på at formidle viden i den mundtlige fortælletradition og i den klassiske journalistiske form. Foredraget er båret af fortællelyst, humor, musikalitet og sangglæde – og bygger på Anders Kinch-Jensens viden og erfaring inden for journalistik, medier, fællessange og fortælletraditioner.
Anders Kinch-Jensen er journalist, pianist og historiefortæller og har arbejdet med vidensformidling i hele sit arbejdsliv – bl.a. som kanalchef for P1, lektor på journalistuddannelserne i Odense og Aarhus, skoleleder i FOF og journalist på P3 og P4. Han har arrangeret fællessang i FOF 2016-2019, på Fyens Stiftstidende 2019-2021 og på SDU (Center for Journalistik) 2021-2024. Forfatter til bogen ”Forankring fryder” om fortælletraditioner og journalistisk fortælleteknik - og medforfatter til bogen ”Journalistik med omtanke”.