Pauillac er et af de navne, der klinger allerbedst blandt bordeaux-fanatikere. Det er her, mange mener, at cabernet sauvignon-druen når sine største højder. Det er da også svært at komme uden om, at kommunen huser tre af de fem 1. cru-slotte i den berømte 1855-klassifikation: Lafite-Rothschild, Latour og Mouton-Rothschild. Selv om de trods alt ikke skal smages denne aften (priserne starter ved 5.000 kr. pr. flaske!), er der også mange andre gode slotte i Pauillac, der – når de er bedst, og hvis man smager dem blindt mod hinanden – nærmest kan være lige så gode som de tre 1. cru'er, men heldigvis koster langt mindre.
Vi skal smage en række af kommunens bedste og mest spændende vine fra årgange, der spænder lige fra 2019 til 1985 – og flere af dem både i en yngre og ældre årgang.
En klassisk pauillac har noter af solbær, brombær og mint, når de er unge, og udvikler sig henimod kaffe, tobak, cedertræ, grafit, blyantspidser, savsmuld og læder, når de bliver ældre og modne. Smagen starter med en masse saft, kraft og tannin, der blødgøres med årene og lagringen. Men kan bordeaux-vine virkelig holde og blive bedre i 40 år?
Ja! I FOF København og Nordsjællands vinklub holder vi jævnligt vinsmagninger, hvor vi smager store bordeaux-vine tilbage til topårgangene i 1980'erne, og indimellem også længere tilbage. Bordeaux-vine kan opnå noget magisk efter 30-40 års lagring og udvikle nogle spændende nuancer og en særlig blødhed og rundhed. Dermed ikke sagt, at f.eks. en årgang 1985 ikke også smagte godt, da den var 10 år gammel, men er det en topvin, og har den været opbevaret korrekt, kan den holde sig længe og stadig udvikle nye, spændende nuancer.
Fotos af vinetiketter fra Château Batailley og Château Lynch-Bages.
Kommunen og dens 18 klassificerede slotte får alle et ord med på vejen, ligesom vi kommer ind på de nyeste stil- og vinifikationsmæssige trends i Bordeaux. Hvad er forskellen på de seneste årgange i forhold til de 40 år gamle årgange? Kan man gemme de nye årgange lige så længe som de gamle, og/eller kan man omvendt drikke de unge årgange hurtigere?
Medbring 1-2 gode bordeaux-glas.
Prisen er inkl. vin.
Fotos: Wikimedia Commons
Dato | Tid | Sted | Navn | |
---|---|---|---|---|
1 | Torsdag 07.11.2024 | 19:00-21:45 | Byens Hus, Hellerup | Jesper Hedegaard |
Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere. I september 2012 vandt han som dansk holdleder europamesterskabet i vinsmagning ved et storslået arrangement i Malmø, arrangeret af det franske tidsskrift La Revue du Vin, og i oktober 2013 opnåede samme hold med Jesper som leder sølv i verdensmesterskaberne, afholdt i Bordeaux.
Siden 1988 har Jesper Hedegaard holdt mellem 40 og 80 foredrag om året – hovedsageligt for aftenskoler, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede – ja selv seriøse vinsmagninger i forbindelse med både polterabends og bryllupper arrangerer han jævnligt!
Interessen startede allerede som 14-årig, hvor han ’tyrede’ Hugh Johnsons lille årbog Vin igennem, og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeaux’ 1855-klassifikation udenad. Mens gymnasievennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med faderen, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning.Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s Danmarksmesterskab i franske vine for par i 1987 – og vandt!
Som 19-årig, nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg, men begyndte året efter at læse jura. I studietiden startede han som 20-årig med at holde vinforedrag på aftenskoler, og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet. Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen.
Hvis han i dag skulle skifte til et fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være som ’Danmarks Robert Parker’, idet han erkender at være så teoretisk og nørdet i sin interesse for vin, at han ikke ville kunne finde ud af at sælge vin. Hans passion er at videreformidle sin store viden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.
Ved siden af de mange vinforedrag har han siden 1999 arrangeret og været guide på vinrejser til Frankrig – bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden ajour ved læsning af store mængder vinlitteratur går bl.a. med datteren Isabella, tennis og bøger om 2. verdenskrig.