I november 2024 sluttede vi året af i FOF København og Nordsjællands Vinklub med en smagning af enkeltmarks-barolo'er fra stjerner som Luciano Sandrone (to vine i årgang 2018) og Chiara Boschis (tre vine i årgang 2020). Vi sluttede aftenen af med en barolo fra den exceptionelle årgang 2016 fra en ganske ukendt producent ved navn Elio Sandri.
Vores foredragsholder Jesper Hedegaard kendte ikke meget til denne producent, udover at han var kendt for ikke at gøre meget væsen af sig, og at han kun havde en samlet produktion på 10.000 flasker. Men hans riserva fra marken Perno i Montforte d’Alba 2016 var valgt, fordi den har fået 98 p. af den berømte kritiker Antonio Galloni fra Vinous – og vinen i glasset var fremragende! Et par af deltagerne havde faktisk besøgt Sandri, og det kom der nogle gode beskrivelser og anekdoter ud af til glæde for alle deltagere.
Foto af vinmarker i Montforte d'Alba.
Jesper Hedegaard syntes, at Elio Sandri Barolo Riserva Perno 2016 var så fantastisk, og historien bagved så spændende, at han måtte grave et spadestik dybere og smage flere vine fra denne ukendte kult-producent. Ikke mindst er det interessant, at denne producent er så ukendt, men at dem, der kender hans vin, er så begejstrede.
Jesper har derfor de seneste par måneder søgt efter og samlet spændende informationer om barolo-producenten Elio Sandri, men så sandelig – og ikke mindst! – også hele syv af de bedste barolo-årgange fra denne spændende producent imellem 2004 og 2016, for at kunne lave en enestående aften for alle barolo-elskere med en vertikal-smagning af følgende årgange: 2016 (98), 2015 (96), 2013 (97), 2010 (94), 2008, 2006, 2005 og 2004. Points nævnt i parentes er fra Antoni Galloni (Vinous).
Barolo-kendere vil nikke anerkendende til disse årgange, som alle regnes for at være alt fra "store" til "exceptionelle".
I fortællingen om barolo var der i mange år fokus på forskellene på modernister og traditionalister. Modernisterne gærede mosten kort tid, brugte mange, små, nye fade og fik bløde og hurtigt modne vine. Traditionalisterne gærede tre til fire gange så lang tid, lagrede deres vine længere tid på store, gamle, brugte fade og fik vine, der havde meget mere tannin og skulle gemmes længere. I dag er fronterne ikke trukket så hårdt op længere, og tingene er ikke længere sort/hvide. Men der er ingen tvivl om, at Elio Sandri er en traditionalist.
Foto af fadlagring i vinkælder.
Eller som Antonio Galloni skriver: "Time marches to its own beat at Elio Sandri's cramped cellar in Monforte d'Alba. A focus on the vineyard and low intervention winemaking are the rule here. The Barolos are big, hulking wines endowed with tremendous depth and tannic structures to match. Tasting these wines is like stepping back in time to another era. The Sandri Barolos aren't easy or sleek wines, but they will appeal tremendously to readers with old-school palates, especially those who have actuarial tables on their side!"
Denne smagning er en enestående lejlighed til:
Udover fortællingen om producenten Elio Sandri, hans ejendom, vinifikation og vine, du skal smage, får du også gennemgået de enkelte årganges kvalitet og karakteristika, også i forhold til nyere årgange. Vi laver selvfølgelig også en generel orientering i barolo-distriktet i forhold til forskellige kommuner, stilarter m.m.
En aften for alle med interesse for stor barolo!
Medbring 1-2 gode barolo-glas.
Prisen er inkl. vin.