Forårets sidste arrangement i FOF København og Nordsjællands Vinklub handler om store, hvide bourgogne-vine fra Meursault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Trofaste kursister i vinklubben vil sikkert mene, at det er for længe siden, idet seneste lignende smagning var i marts 2022, med en mellemliggende smagning kun med Meursault i september 2023.
Hvide bourgogne-vine lavet på chardonnay-druen regnes af mange for at være verdens bedste, tørre hvidvine. Og de allerbedste vine kommer fra de tre klassiske kommuner. Men der sker voldsomme ting med bourgogne-vine – både de røde og de hvide – i øjeblikket. Priserne er steget markant gennem en årrække, og i løbet af de seneste år er det blevet helt vildt. Den forfærdelige nattefrost, der hærgede tre nætter i træk i april 2021 med temperaturer ned til -6 grader, begrænsede udbyttet for de røde bourgogner med 50% og for de hvide med minimum 70%. Markedsmekanismerne har med den lille mængde og store efterspørgsel sørget for, at priserne siden er steget med raketfart.
Men fortvivl ikke – foredragsholder Jesper Hedegaard har altid fokus på, at det skal være muligt at få stor, hvid bourgogne, der er til at betale, og han ved, hvor man kan være heldig at købe vinene til "gammel pris" og hvilke producenter, der stadig "ligger under radaren" og ikke helt er blevet opdaget endnu. FOF København og Nordsjællands Vinklub er også stedet, hvor du kan smage store vine for oplevelsens skyld uden nødvendigvis at tænke på, om du selv skal ud og købe vinene efterfølgende.
Vi tager pulsen på de seneste årgange, trends og tendenser inden for stor, hvid bourgogne, og du får tips til producenter, der er på vej op, uden at prisen endnu er fulgt med den stigende kvalitet. Hvordan klarer hvid bourgogne sig i de varme årgange 2019, 2020 og 2022?
Vi gennemgår forskelle på kommunernes, markernes og vinbøndernes individuelle stil, og der bliver også tid til at komme ind på den nyeste viden om det kedelige fænomen "premox" – det forhold, at en (alt for) stor andel af store, hvide bourgogne-vine desværre i en lang periode siden 1996 har været fejlbehæftede og modner/oxiderer alt for hurtigt.
Glæd dig til at smage følgende seks hvide bourgogne-vine, som alle er i prisklassen 700-1000 kr.:
Ret til ændringer forbeholdes.
Medbring 1-2 gode glas til hvid bourgogne.
Prisen er inkl. vin.
Dato | Tid | Sted | Navn | |
---|---|---|---|---|
1 | Onsdag 30.04.2025 | 19:00-21:45 | KBH V, Humletorvet | Jesper Hedegaard |
Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere. I september 2012 vandt han som dansk holdleder europamesterskabet i vinsmagning ved et storslået arrangement i Malmø, arrangeret af det franske tidsskrift La Revue du Vin, og i oktober 2013 opnåede samme hold med Jesper som leder sølv i verdensmesterskaberne, afholdt i Bordeaux.
Siden 1988 har Jesper Hedegaard holdt mellem 40 og 80 foredrag om året – hovedsageligt for aftenskoler, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede – ja selv seriøse vinsmagninger i forbindelse med både polterabends og bryllupper arrangerer han jævnligt!
Interessen startede allerede som 14-årig, hvor han ’tyrede’ Hugh Johnsons lille årbog Vin igennem, og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeaux’ 1855-klassifikation udenad. Mens gymnasievennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med faderen, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning.Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s Danmarksmesterskab i franske vine for par i 1987 – og vandt!
Som 19-årig, nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg, men begyndte året efter at læse jura. I studietiden startede han som 20-årig med at holde vinforedrag på aftenskoler, og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet. Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen.
Hvis han i dag skulle skifte til et fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være som ’Danmarks Robert Parker’, idet han erkender at være så teoretisk og nørdet i sin interesse for vin, at han ikke ville kunne finde ud af at sælge vin. Hans passion er at videreformidle sin store viden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.
Ved siden af de mange vinforedrag har han siden 1999 arrangeret og været guide på vinrejser til Frankrig – bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden ajour ved læsning af store mængder vinlitteratur går bl.a. med datteren Isabella, tennis og bøger om 2. verdenskrig.