Skip to content

Mit Frankrig: Tre franske kulturelle ikoner

Hvis du vil forstå den franske kultur, er du nødt til at kende dens symboler og ikoner.

I denne foredragsrække med tre foredrag vil Jacqueline Rousselon introducere dig til tre vigtige kulturelle ikoner.

 

Molière
Jean-Baptiste Poquelin.

1. Jean-Baptiste Poquelin

Jean-Baptiste Poquelin levede fra 1622-1673 og blev kendt som Molière. Han var den fødte komiker, yndlingsskuespiller og protege af Solkongen. Det mest prestigefyldte teater i Frankrig blev bygget efter ordre fra Solkongen til ære for ham.

Han var både instruktør og en genial forfatter, og han levede udelukkende for og gennem teatret. I midten af det 17. århundrede opfandt han den sociale komedie med dens store spørgsmål, som stadig vækker genklang i dag. Hans repertoire af 35 komedier er blevet overleveret fra generation til generation i århundreder, og hans ekstraordinære arbejde er et univers i sig selv – et galleri af malerier, der subtilt skildrer sjælens forviklinger.

400 år efter sin fødsel fejres han i hele Frankrig og i udlandet.

 

Eiffel
Gustave Eiffel.

2. La Tour Eiffel

Den mest berømte bygning i verden er en overlever. Flere gange efter opførelsen i 1889 overvejede folk seriøst at rive det ned, da mange syntes, det var grimt. Det var først i 1910, at det fik sin permanente plads ved siden af Seinen. Den store jerndame er Gustave Eiffel og to af hans medarbejderes værk. Denne spektakulære struktur blev bygget på kun to år til verdensudstillingen i 1889 og skulle illustrere Frankrigs industrielle boom kun 100 år efter revolutionen i 1789.

I dag er tårnet en af de største attraktioner på den internationale turistrute med 7 millioner besøgende om året.

Jacqueline Rousselon vil afsløre mange fascinerende detaljer om dette ekstraordinære monument. Hvordan og hvorfor blev tårnet Frankrigs vigtigste ikon?

 

de Gaulle
Charles de Gaulle.

3. La Vème République française et ses présidents de de Gaulle à Macron

For at forstå det franske samfund, dets debatter og kontroverser, er vi nødt til at undersøge dem i lyset af de republikanske principper, der udgør landets politiske identitet. Det var under revolutionen, at republikken blev etableret på grundlag af den universelle erklæring om menneskets og borgerens rettigheder i 1789.

I dag er republikken sekulær, udelelig og demokratisk. Men hvad betyder det? Og hvilken rolle spiller republikkens præsident i alt dette? Hvordan fungerer den franske republik, og hvad er dens værdier, symboler og institutioner i dag?

Værd at vide

Foredragene er på let forståeligt fransk.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 19.11.2024 17:00-18:30 Byens Hus, Hellerup Jacqueline Rousselon
2 Tirsdag 26.11.2024 17:00-18:30 Byens Hus, Hellerup Jacqueline Rousselon
3 Tirsdag 03.12.2024 17:00-18:30 Byens Hus, Hellerup Jacqueline Rousselon
Foredragsholder

Jacqueline Rousselon

Uddannelse: Certificate of Distinction in Teaching ved Harvard University (Department for Romance Languages) efter et års teori og træning i undervisning i fransk som fremmedsprog. MS i engelsk litteratur og samfund. BA i fransk og engelsk litteratur og samfund.

Undervisningserfaring: Jeg har undervist i fransk siden 1995. På nuværende tidspunkt underviser jeg hos FOF, Studieskolen, Institut Français de Copenhague og Copenhagen International School. Jeg har mange års erfaring i at undervise i fransk sprog, kultur og samfund ikke bare i Danmark, men også i Frankrig og USA.

Andet: Jeg er født i Marseilles i Frankrig og har boet i Danmark i 20 år.