Skip to content

Torsdagsklubben i Espergærde

I Torsdagsklubben præsenterer vi aktuel viden, fortællinger og folkeoplysning. Glæd dig til 6 spændende foredrag.

Niels Jensen
Niels Jensen. 

1. Hemmelig russisk kortlægning af Nordsjælland

FOF København og Nordsjælland har inviteret Niels Jensen til at besøge Fredagscaféen for at gøre os klogere på den hemmelige russiske kortlægning af Vesteuropa og dermed også Danmark under Den Kolde Krig. Han kommer også ind på den hybridkrig, som foregår nu – en følge af udviklingen i Østeuropa og omkring Østersøen og i Danmark.

Foredraget omfatter også en mindre udstilling af hemmelige russiske kort, planer, fotografier og andet materiale med tilknytning til den militære russiske interesse for Danmark med hovedvægten på Nordsjælland.

Niels Jensen er journalist, forfatter og tidligere taktisk efterretningsofficer.

 


Karen Blixen.

2. Karen Blixens livsanskuelser

Karen Blixen er skabt af det stof, som myter er gjort af, og dele af hendes eftermæle har givet hende en status som lidt af en dæmonisk skikkelse. Karen Blixen skrev fortællinger med et overnaturligt indhold, og hendes selvbiografiske bøger er der elementer af det guddommeliges indgriben. Derfor er det interessant, at hun i størstedelen af sit liv betegnede sig selv som ateist. Det afholdt hende dog ikke fra at skrive om og forholde sig til både unitarisme, protestantisme, katolicisme og islam i sit forfatterskab.

Vi vil komme ind på tro og livsopfattelse i Karen Blixens selvbiografiske værker »Den Afrikanske Farm« og »Skygger på Græsset« samt i brevveksling og forskellige fortællinger som f.eks. »Babettes Gæstebud«, »Kongesønnerne«, »Peter og Rosa« og »Ehrengard«.

Susanne Viinholt-Nielsen er uddannet cand.pæd. og arbejder på Karen Blixen Museet i Rungstedlund, som omviser og underviser.

 

Shahin Verdensbarn
Til venstre: Shahin Aakjær. Til højre: Bogen »Verdensbarn – kan man bortføre sin egen søn?« (2023).

3. Verdensbarn – kan man bortføre sin egen søn?

Shahin Aakjær fortæller sin personlige historie om at blive bortført til Iran som 8-årig. Hvert år bliver ca. 100 børn bortført til eller fra Danmark. Hvordan var det at bo i Iran i to år? Hvilket kulturchok venter på de børn, der vender retur til Danmark? Shahin Aakjær oplevede i teenageårene en identitetskrise mellem de to hjemlande. Med udgangspunkt i bogen giver han et unikt indblik i, hvorfor man kan finde på at bortføre sit eget barn, hvordan det er et miste et barn, og hvordan det føles at blive klemt mellem en mor og far, som er i konflikt.

Shahin Aakjær er forfatter, musiker og rejseleder. Foredraget bygger på hans bog »Verdensbarn – kan man bortføre sin egen søn?« (2023).

 

Pantomimeteatret 
Pantomimeteateret.

4. Pantomimeteatret i Tivoli

Intet andet sted har man i 150 år værnet om traditioner med de elskede figurer: Harlekin, Pjerrot og Columbine. Bag påfuglehalens forunderlige farvespil gemmer sig eventyret om kærligheden og klovneriet, om glæden og gøglet, om drømmen og dansen. Dronning Margrethe har netop designet det nye fortæppe til Pantomimeteatret. Hør om forestillinger, kulisser, scenografer, specielt Dronning Margrethes, og om en spændende kriminalroman af Tom Kristensen.

Bente Hatting Gjelten er mag.art. i teatervidenskab fra Københavns Universitet og autoriseret guide.

 

Sarah Auken 
Til venstre: Sarah Auken. Foto: Sille Arendt. Til højre: Dolly Parton.

5. Dolly Parton og Gud

Alle kender Dolly Parton, og alle har en mening om hende. Alligevel kommer det nok bag på de fleste, når hun fortæller: »Det første jeg gør hver morgen, når jeg vågner, det er at takke Gud for den nye dag«. Men det ligger fint i tråd med, hvad man finder i de numre, som har gjort Dolly Parton til folkeeje i hele den vestlige verden. Countrymusikken, som hun er rundet af, har altid været gennemtrukket af religiøse motiver.

Hos Parton finder vi en rummelig trosform, hvor opmærksomheden på livet nu og et håb om det, der må komme, mødes af en fast overbevisning om menneskets værdighed og værdi.

Sarah Auken er sognepræst i Gilleleje og Parton-fan. Desuden er hun fast paneldeltager P1's program »Hvad ville Jesus have sagt«.

 

Lasse Skovgaard sang
Til venstre: Lasse Skovgaard.

6. Sæson-afslutning med sanger og komponist Lasse Skovgaard

Vinteren og julen nærmer sig. Lasse Skovgaard fortæller om årstidens sange, om digternes og komponisternes baggrund, og vi dykker ned i temaet fra en både historisk og nutidig vinkel. Og vi synger naturligvis en lang række sange i fællesskab.

Lasse Skovgaard er uddannet musikpædagog, organist og sanger og har bl.a. arbejdet som korleder, akkompagnatør, organist og musiklærer. Han har som komponist to sange med i den nye 19. udgave af Højskolesangbogen. Derudover er Lasse Skovgaard ph.d. i sundhedsvidenskab og arbejder til daglig som projektleder i Sangens Hus.

Værd at vide

Prisen er inkl. kage i pausen.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 26.09.2024 11:00-13:00 Espergærde Bibliotek Niels Jensen
2 Torsdag 10.10.2024 11:00-13:00 Espergærde Bibliotek Susanne Viinholt-Nielsen
3 Torsdag 24.10.2024 11:00-13:00 Espergærde Bibliotek Shahin Aakjær
Se alle Se færre

FOF Vært