Skip to content
Kom på rundvisning på BaseCamp i Lyngby med FOF København

Fra Basecamp til Bondebyen i Kgs. Lyngby

Nordsjællands bakker og søer er skabt under den sidste istid, og Mølleåen har ligefrem sit udspring i de ældgamle tunneldale, der strækker sig dybt ind i landet forbi Lyngby Sø og Furesø til Buresø.

Mølleådalen er Danmarks ældste industriområde, og Kongens Lyngby ligger lige der, hvor vandmøllerne engang lå. På bakken bag kirken ligger Bondebyen, og den er i dag en af de bedst bevarede landsbyer fra ældre tid på Sjælland. Nu har området fået endnu et unikt landsbymiljø – denne gang i form af arkitekttegnede studie- og seniorboliger, der ligger som en enorm, bølgende bakke i landskabet. Byggeriet hedder Basecamp og er tænkt som et moderne ekko af de selvsamme bakker, som istiden formede.

Besøg den idylliske bondeby i Lyngby med FOF København Besøg den idylliske bondeby i Lyngby

Vi mødes ved foden af Basecamp, hvorefter vi bestiger byggeriets 800 m lange taghave, som løfter sig til 6. sals højde. Herfra kan vi se det gamle Plantedirektorat, Sorgenfri Slot og hele vejen ind til København. Vi går indenfor og ser byggeriets unikke fællesområde samt et studieværelse og går herefter videre til Sorgenfri Kirkegård, Siegfried Wagners atelierbygning og den historiske kro Lottenborg, som er navngivet efter en vigtig dansk prinsesse.

Besøg BaseCamp i Lyngby med FOF KøbenhavnVi hører om Sorgenfri Slot og parkens Norske Hus. Vi passerer det lokalhistoriske museum Frieboeshvile, Pritzels Fabrik, Store Kro samt ikke mindst Nordre og Søndre mølle nær mølledammen, hvor hele historien om Kongens Lyngby tog sin begyndelse. Midt i det hele ligger den 1000 år gamle Lyngby Kirke på en bakketop med kalkmalerier og et spritnyt alter skabt af billedhugger Christian Lemmerz. Vi går indenfor, hvis døren er åben.

Oplev BaseCamp i Lyngby med FOF København

Vi besøger C.F. Tietgens gravmonument, går ned i Estrups Fæstningskanal og forbi områdets ældste hospital, Vartou. Vi passerer Thyssens Skole, den gamle Dansk Gardin & Textil Fabrik, fattiggården Drewsens Minde og områdets ældste staldlænge ved Præstegården.

Slutteligt bevæger vi os ind i Bondebyen og ser nogle af Danmarks første ældreboliger, Gyrithe Lemches barndomshjem, Lindegården og ikke mindst Støvlet-Cathrines Hus, som må have haft noget at gøre med Anne Cathrine Benthagen og den sindssyge kong Christian den 7.

Jo, Kongens Lyngby har, må man tro, lidt af hvert at byde på.

Værd at vide

Mødested: Basecamp, Skovbrynet 26, Kongens Lyngby.  

Slutsted: Bondebyen, Gammel Lundtoftevej 36, Kongens Lyngby.

Praktisk: Turen er på 3 km.  

Foto af bondebyen: Finn Årup Nielsen, foto af Basecamp: Basecamp Lyngby

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Lørdag 21.09.2024 14:00-16:30 Base Camp Frederik Lindskov
Foredragsholder

Frederik Lindskov

Uddannelse: Jeg er uddannet cand.mag. i filosofi og har en BA i kunsthistorie.

Andre faglige kvalifikationer: Min særlige faglige indsigt er i filosofi og kunsthistorie. Herudover er jeg selv udøvende billedkunstner, opfinder/konceptudvikler og selvstændig erhvervsdrivende. 

Undervisningserfaring: Jeg har efterhånden en del erfaring som underviser ved FOF, i privat regi, ved kunstforeninger og generelt fra sit virke som selvstændig foredragsholder.

Andet: Jeg har en permanent udsmykning af Kavalergården ved Bernstorff Slot samt udsmykning af danske asylcentre, bl.a. i Avnstrup, og har derudover haft flere kunstudstillinger. Tidligere har jeg været formand for Kunstnernes Efterårsudstilling.