Skip to content
Guidede rundvisninger til highlights på museer med Camilla Rohde Madsen hos FOF København

Highlights på museer – ulige uger

Vi besøger seks museer, hvor vi ser de aktuelle udstillinger og eventuelt nogle af de ikoniske værker i de faste samlinger.

Kunstformidler Camilla Rohde Madsen åbner døren til kunstens verden og fortæller kunstværkernes spændende historie krydrer let med anekdoter om kunstnerne.

1. Highlights på ARKEN: »Anish Kapoor« og »Ursula Reuter Christiansen«

Anish Kapoors monumentale skulpturer og installationer taler direkte til vores sanser og følelser. Hans unikke blik for materialer, former, farver og overflader gør, at vi bliver draget og forført af hans værker, som – ofte helt bogstaveligt – vender verden på hovedet. Kapoors værker har været vist på de største udstillingssteder i verden, og han har samtidig skabt en række markante værker til offentlige rum.

Anish Kapoor Arken
Anish Kapoor, My Red Homeland, 2003. Foto: David Stjernholm.

Ursula Reuter Christiansen har gennem seks årtier været blandt de mest betydningsfulde, nulevende kunstnere i Danmark. Hun står sent i sin karriere på tærsklen til et internationalt gennembrud. I hendes kunst lægger skønheden arm med dæmonien, lyset med mørket, og værkerne er fortællende, ekspressive og poetiske. Udstillingen »Jeg er ild og vand« er en sand kraftpræstation, der viser installationer og maleri fra de senere år og helt nye værker skabt specielt til denne udstilling. I stor skala.

Ursula Reuter ARKEN
Ursula Reuter Christiansen. Foto: ® Davy Denke von Bartha 2023.

Mødested: ARKEN Museum for Samtidskunst, Skovvej 100, 2635 Ishøj.

 

2. Highlights på Louisiana: »Roni Horn«

Roni Horns (f. 1955) værk kredser dybest set om identitet. Hun arbejder i serier, der har vidt forskellig karakter. Skulpturer i farvet glas, der ser ud til at svæve, men er tonstunge. Mægtige tegninger, der kan minde om konceptuelle landkort. Gådefulde portrætter – af hende selv, men også af fuglehoveder! Og gennem det hele er der en særlig korrespondance til litteratur og film.

Roni Horn
»Untitled» (2012–13) af Roni Horn. Foto: Genevieve Hanson.

Mødested: Louisiana, Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk. Forhallen.
Entré: 145 kr. pr. person.

 

3. Highlights på Det Nationale Fotomuseum – Sorte Diamant: »Ukranian Diary« 

Konceptkunst, håndkoloreret fotografi, socialdokumentarisme, performance og film
I mere end et halvt århundrede har ukrainske Boris Mikhailov (f. 1938 i Kharkiv) – en af Østeuropas absolut mest indflydelsesrige og provokerende samtidsfotografer – udforsket og kritiseret det sovjetiske systems greb om sit land. Ved at kombinere humor og tragedie udfordrer Mikhailov ikke kun den dokumentariske form. Han udfordrer også vores virkelighedsopfattelse, når han med sit distinkte kunstneriske sprog skaber rørende fortællinger om sovjetisk og postsovjetisk historie.

Yesterdays sandwich
Fra serien »Yesterday’s Sandwich«. Foto: © Boris Mikhaïlov, VG Bild-Kunst, Bonn. Courtesy Boris and Vita Mikhailov.

Mødested: Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K.
Entré: 105 kr. pr. person.

 

4. Highlights på Copenhagen Contemporary – »Marta Minujín Intensify Life« 

Omdrejningspunktet for udstillingen er et af kunsthistoriens første totalinstallatoriske værker: »La Menesunda« fra 1965. Den labyrintiske installation er Minujíns hovedværk og er udformet som en fantasifuld rejse gennem Buenos Aires, opdelt i 11 forskellige rum. På vejen møder publikum blandt andet en neonoplyst gade, en sump, en kvindesalon, hvor en negleartist giver manicure, et soveværelse med et slumrende par – og til tider duften af grillkylling. Opkaldt efter det lokale slang for kaos er værket inspireret af Buenos Aires’ pulserende gadeliv.
Udstillingen vil desuden vise et bredt og varieret udvalg af kunstnerens værker udstillet sammen med arkivmateriale, som CC har fået unik adgang til gennem det tætte samarbejde med kunstneren. Udstillingen skabes i tæt samarbejde med Museo Moderno i Argentina og vises efter CC på Museo Reina Sofia i Madrid, Tate Liverpool samt KANAL-Centre Pompidou i Bruxelles.

Marta Minujín
Marta Minujín, Menesunda Reloaded at New Museum, New York 2019. Foto: © Marta Minujin. Photo: Sol Navedo para AXP. © Marta Minujín Archives.

Mødested: CC, Refshalevej 173A, 1432 København K.
Entré: 120 kr. pr. person.

 

5. Highlights på Statens Museum for Kunst – »Käthe Kollwitz«

Käthe Kollwitz (1867-1945) er en af de vægtige humanistiske kunstnere i det 20. århundrede. Til november viser SMK hendes kunstnerskab i dets fulde spændvidde – som tegner, grafiker og billedhugger – og giver et nuanceret indblik i hendes kunstneriske værker og deres sociale, politiske og historiske fundament.

Frau mit totem Kind
Käthe Kollwitz, Frau mit totem Kind, 1903.

Mødested: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København K.
Entré: 120 kr. pr. person.

 

6. Highlights på Ordrupgaard: »Ai Weiwei« 

I sommeren 2024 rykker en af verdenskunstens betydeligste stemmer, Ai Weiwei, ind på Ordrupgaard med installationen Water Lilies #1 (2022). Det spektakulære værk består af over 650.000 legoklodser, og med en imponerende længde på 15 meter udgør det Ai Weiweis største legoværk til dato. Den enorme installation rematerialiserer et af impressionismens mest ikoniske malerier, nemlig Claude Monets tilsvarende monumentale billedfrise Water Lilies (1914-26), der i dag befinder sig på MoMA i New York. Men hvor Monet i sit skønhedssøgende åkandemaleri udelukker enhver hentydning til sit eget sorgfulde liv, åbner Ai Weiwei op for fortællingen om de formative barndomsår med faren i en kinesisk arbejdslejr via en indbygget sort dør blandt de farvestrålende åkander. Udstillingen vil således vise, hvordan Monets maleri fletter sig ind i Ai Weiweis gribende livshistorie for at genopstå på ny i et opgør med den systematiske undertrykkelse af ytringsfriheden, som den i dag eksilerede kunstner og hans far før ham har mærket på krop og sjæl i hjemlandet Kina.

Ai Weiwei
Ai Weiwei, Water Lilies #1. Foto: Ela Bialkoskwa og Okno Studio. 

Mødested: Ordrupgaard, Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund.
Entré: 130 kr. pr. person.

 

Værd at vide

Du skal se betale for de anførte entréudgifter (med grupperabat).

Efter hver tur vil du som deltager modtage Camillas egne forberedende noter fra dagen. Samtidig får du også info om mødested for næste tur i møderækken.

Turene afvikles i almindeligt raskt tempo, og der vil forekomme gang på trapper.

Ret til ændringer forbeholdes.

Foto: Camilla Rohde Madsen, ©nammagorium

Information

  • Dato 11.09.2024-04.12.2024
  • Adresse Arken
    Skovvej 100
    2635 Ishøj
  • Lokale forhallen
  • Bemærkninger Bemærk: 25/9 er mødetiden kl. 16.30-18. Besøgene afvikles i almindeligt raskt tempo, og gang på trapper vil forekomme. Entréudgifter med grupperabat må påregnes på de fleste museer. Du er selv ansvarlig hvis der forvoldes skade på et værk, når vi besøger gallerierne/museerne.

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 11.09.2024 14:00-15:30 Arken Camilla Rohde Madsen
2 Onsdag 25.09.2024 16:30-18:00 Louisiana Museum of Modern Art Camilla Rohde Madsen
3 Onsdag 09.10.2024 14:00-15:30 Det Nationale Fotomuseum Camilla Rohde Madsen
Se alle Se færre
Foredrag og debat hos FOF København
Underviser

Camilla Rohde Madsen

Uddannelse: Jeg har læst SPRØK på CBS og kunsthistorie på Københavns Universitet.

Undervisningserfaring: Siden 1994 har jeg arbejdet i den danske kunstbranche, og jeg arbejder nu som kunstformidler og kunstrådgiver/indkøber i firmaet Nammagorium.

Andet: Hør hvad tidligere deltagere på mine hold fortæller på nammagorium.com