Hvis du har gået på et hold i efteråret, som fortsætter til foråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 6.-29. november. Alle forårets hold bliver lagt online 12. december.
Hvis du har gået på et hold i efteråret, som fortsætter til foråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 6.-29. november. Alle forårets hold bliver lagt online 12. december.
Mød seks engagerede mennesker med personlige historier på hjerte. I denne foredragsrække møder du bl.a. forfattere, forskere, kunstnere og journalister, der generøst fortæller om både deres eget og andres liv, oplevelser og opdagelser. Den gode historie er omdrejningspunktet, når vi mødes til sæsonens foredrag i Fennebergsalen på Stadsbiblioteket midt i Lyngby.
I den kommende sæson vil du opleve:
Jan Tvernø.
Med udgangspunkt i bogen »Bjergene står der stadig morgen« (Forlaget Tvernø, 2020), som er en fuldstændig ærlig, selvironisk, afslørende, blottende og humoristisk biografi baseret på de første 46 år af Jan Tvernøs liv begivenhedsrige liv, hvor voldsomme nedture og store øjeblikke har afløst hinanden, fortæller han farverigt, humoristisk og indlevende om at gennemgå og overvinde kriser. De kriser som vi påfører os selv gennem livet, såvel som de kriser vi påføres udefra af de mennesker, vi møder, og de begivenheder, som opstår i verden omkring os. Han fortæller også om dramatiske og livsændrende rejser, som har bragt ham fra Nordkapp via Sri Lanka og Peru til Uganda, Papua Ny-Guinea og Tadsjikistan.
Jan Tvernø er et helt almindeligt menneske med et helt ualmindeligt liv. Han vil gerne bidrage til at afmystificere den fantastiske verden, vi lever i, ved at fortælle om underholdende og lærerige møder med helt almindelige mennesker i fjerne lande som Bolivia, Iran, Somalia, Tadsjikistan, Mongoliet eller Papua Ny-Guinea! Han elsker at formidle budskabet om interkulturel forståelse på tværs af åbenlyse forskelligheder.
Til venstre: Danni Travn. Til højre: Bent Fabricius-Bjerre.
Den måske mest betydningsfulde mand i dansk underholdning ville have fyldt 100 år i 2024. Heldigvis lever hans skaberværk videre. Faktisk kender de færreste bredden og dybden af Bent Fabricius-Bjerres overvældende indflydelse på tonerne og billederne omkring os – som komponist af eviggrønne melodier, som igangsætteren bag andre stjerner og som forbillede for yngre generationer, fra guldalderjazz til »Klovn«. I dette humoristiske og inspirerende foredrag bliver 100 års dansk underholdningshistorie oprullet. Der er garanti for overraskende sammenhænge og sjove sidehistorier samt den centrale pointe: Holder du dig åben og nysgerrig, holder du livsgnisten tændt. Som Bodil-komitéen skrev, da han modtog sin Æres-Bodil i 2013: »Hvis der havde været en pris for at gøre det lidt sjovere, lidt smukkere og lidt mere elegant at være dansker, så skulle den gå til Bent Fabricius-Bjerre«.
Danni Travn er forfatter og redaktør på Politikens Forlag. Han har udgivet en række anmelderroste biografier om folkekære navne som Lis Sørensen, Bent Fabricius-Bjerre, Anja Andersen, Jesper Langberg og Preben Kristensen. Som foredragsholder er han et populært navn på store og små scener landet over.
»Kan man være revolutionær og samtidig elske blomster?« spurgte den franske kunstner Camille Henrot i sin udstilling »Est-il possible d'être révolutionnaire et d’aimer les fleurs?« i 2012. Hendes spørgsmål refererer på den ene side til den udbredte opfattelse af naturen som passiv dekoration og indskriver sig samtidig i en ny tids subversive brug af blomster og planter i kunsten. Vi skal med afsæt i en række nedslag fra ind- og udland i samtidskunsten og den nyere kunsthistorie kigge på, hvordan brugen af blomster og planter som kunstnerisk materiale har ændret sig parallelt med den øgede bevidsthed om den økologiske krisetilstand.
Christel Pedersen er mag.art. i kunsthistorie og arkitektur fra Københavns Universitet og L'université Paris 8. Hun arbejder som underviser, foredragsholder og skribent med en stor interesse for økoaktivistiske kunstprojekter og re-naturalisering af de urbane miljøer og er desuden projektleder i »Den lille vilde verden«, en sansehave for børn mellem 0 og 4 år i København.
Mikkel Jacobsen.
At spise handler om meget mere end det, der på tallerkenen. Det handler om relationer, kultur, stemninger, sanser og æstetik, men kan også indeholde konflikt og kamp. Dette foredrag handler om alt det, der påvirker vores spiseoplevelse og påvirker, hvad vi kan lide. Der tages afsæt i kulturhistorie og madsociologi, vi kommer tæt på sanserne, og hvorfor vi smager, lugter og føler, som vi gør, og hvad det er ved mad, der er så helt særligt, og som siden de første cirkler om de første bål har forbundet mennesker mere end noget andet.
Mikkel Jacobsen er ph.d. i madsociologi og lektor ved Københavns Professionshøjskole, hvor han bl.a. forsker og underviser i mad og måltider. Mikkel Jacobsen har tidligere arbejdet i Københavns Madhus, i Madkulturen, han er en af folkene bag »Højskole uden Mure«, ARLA-Madlejr, FOODJAM på Roskilde Festival, skolemadsprogrammerne EAT og Madskoler og så har han været gæsteforsker ved UC Berkeley.
Karen Høeg.
Få et unikt blik ind i Coco Chanels univers fortalt af en af hendes husmodeller. Hør Karen Høegs spændende beretning oplevet fra sminkerummet, systuerne og daglige catwalks i spejlsalonen for filmstjerner, prinsesser og oligarker. Hør om Mademoiselle Cocos utrolige liv, f.eks. samarbejdet med Picasso og Igor Stravinskij, og også om hendes sprængfarlige kontakt med nazisterne under Anden Verdenskrig. For Karen var det en forrygende tid i 1960'ernes Paris, men hun deler også den høje, personlige pris, som hun betalte for glamouren i Maison Chanel.
Karen Høeg er cand.mag. i fransk og filmvidenskab og tidligere gymnasielærer, skribent og model. Hun har de sidste 20 år været en efterspurgt foredragsholder i både Danmark og Sverige.
Lars Christian Kræmmer.
Eventyreren og billedkunstneren Lars Christian Kræmmer er ophavsmand til verdens første globale valuta af original kunst. Han startede Artmoney i 1997, hvor han besluttede sig for at skabe sin egen valuta af håndmalede pengesedler. Denne utopiske tanke har i dag spredt sig blandt kunstnere verden over og accepteres som gangbar valuta i mange butikker. Til foredraget vil du høre om Lars Christian Kræmmers vision med Artmoney, hans mange rejser med Artmoney "på lommen", og hvordan det lykkedes ham at flytte ideen om at male sine egne penge fra gal til genial. Der bliver rig mulighed for at stille spørgsmål. Forbered dig på svar, som rykker ved rammerne for, hvad mange normalt antager for muligt!
Lars Christian Kræmmer er uddannet billedkunstner og medlem af Eventyrernes Klub. Han tegner, maler, drager på eventyr og skriver om sine oplevelser. I 2022 påbegyndte han en 7-års rejse for at inspireres af fremmede mennesker og fjerne steder. Hver anden måned vender Kræmmer kortvarigt hjem for at besøge kone og børn. Og holde foredrag!