Skip to content
Førstedamer

Fredagscafeen – forår 2025

7 fredage med folkeoplysning, foredrag og fortællinger. Vi slutter med et glas vin og en sandwich. Velkommen!

 

  FørstedamerKristine Biltoft-Knudsen og Agnete Wismer.

1. Førstedamer – magtfulde kvinder i Det Hvide Hus

Journalisterne Agnete Wismer og Kirstine Biltoft-Knudsen

I 2025 indsættes en ny præsident i det Hvide Hus. Dermed får USA også en ny førstedame – Melania Trump. Vi ser i sæsonens første foredrag nærmere på rollen som førstedame, der har eksisteret siden USA's første præsident blev indsat i 1789. Kvinderne i Det Hvide Hus har fulgt amerikanske præsidenter gennem omvæltninger, krige, kriser og beslutninger, der forandrede verden. Men kvinderne har ofte stået i skyggen af deres mænd. Hvad har de selv udrettet og betydet for USA? Med tiden har kvinderne fået større og større betydning i det politiske spil og den dramatiske kamp om magten i USA. Foredraget tager udgangspunkt i foredragsholdernes bog »Førstedamer – Magtfulde Kvinder i Det Hvide Hus«.

Agnete Wismer er journalist på TV 2. Hun har tidligere boet i Chicago og rapporteret fra USA for flere danske medier. Hun er medforfatter til bogen »Krigen på Capitol Hill«.

Kirstine Biltoft-Knudsen er redaktør på DR's udlandsredaktion. Hun har tidligere boet i New York og dækket amerikanske samfundsforhold som journalist for Al Jazeera og TV 2.

 

 Inge SchjellerupInge Schjellerup.

2. Peru og Inkariget

Antropolog, dr.phil. i arkæologi og Danmarks førende ekspert i inkakultur, Inge Schjellerup

Glæd dig til en fascinerende rejse tilbage til inkaernes storhedstid! Medrivende fortællinger fra Andesbjergene og regnskoven bringer dig tæt på én af verdenshistoriens mest imponerende kulturer – fortalt af Danmarks egen 'Inka-Inge'. Inge Schjellerup har, siden hun var barn, altid vidst, at hun ville studere inkaer. Det er blevet til mange års forskning under ekspeditioner i Andesbjergene og nede i regnskoven, der har bragt helt ny viden om inkaernes rige, hvorfor hun også kaldes 'Inka-Inge' blandt venner. I det 15. og 16. århundrede var inkaerne en af de mest højtstående indianerkulturer på det amerikanske kontinent med en velordnet samfundsstruktur og en højt udviklet teknologi, men uden et egentligt skriftsprog. Afdøde inkaherskere "levede" videre som mumier i deres paladser med deres efterkommere og tjenerskab, og den nye hersker skulle finde ny jord. På mindre end 100 år erobrede inkaerne et rige, der strakte sig fra det sydlige Colombia i nord til langt ned i Argentina og Chile i syd. Vandkanaler, vejsystemer og byer blev forladt, da over halvdelen af befolkningen døde efter spaniernes erobring især på grund af de europæisk indførte sygdomme.

 

Jules Verne
Jules Verne.

3. Jules Verne – science fiction-romanens opfinder

Mag. art Bente Hatting Gjelten

Hør om Jules Vernes enestående fantasi, der giver masser af stof til tankeflugt hos både børn og voksne. I sine værker tager han bl.a. læseren med på rejse til månen og jordens indre, og han krydrer altid sine fantastiske fortællinger med videnskabelige fakta. Han spår om undervandsbåde, teleskop, og noget, der ligner plastik, og i »Paris i det 20. århundrede« har han endda beskrevet fremtidens telefax. Jules Verne levede fra 1828 til 1905, og han har altid været elsket og beundret af børn. Indtil for nyligt blev han dog set ned på af mange voksne som én, man da ikke læste, hvis man var voksen. Men helt som med H.C. Andersen og hans eventyr så forstår man faktisk først filosofien, når man er voksen. Han brugte – helt som Umberto Eco – lang tid på at studere videnskabelige værker, og netop derfor er hans tanker ufatteligt spændende. Flere af Jules Vernes romaner er også filmatiserede og opført som skuespil, og han har været inspiration for mange kunstnere gennem tiden. Til dette foredrag kommer vi rundt om forfatterskabet og forfatteren, og du hører også om hans besøg i København, hvor han bl.a. kiggede forbi Vor Frelsers Kirkes tårn.

 

 
Til venstre: Danni Travn. Til højre: Bent Fabricius-Bjerre.

4. Bent Fabricius-Bjerres tre liv – historien om et kulturikon

Forfatter og redaktør Danni Travn

Den måske mest betydningsfulde mand i dansk underholdning ville have været fyldt 100 år i 2024. Heldigvis lever hans skaberværk videre. Faktisk kender de færreste bredden og dybden af Bent Fabricius-Bjerres overvældende indflydelse på tonerne og billederne omkring os – som komponist af eviggrønne melodier, som igangsætteren bag andre stjerner og som forbillede for yngre generationer. Fra guldalderjazz til »Klovn«. I dette humoristiske og inspirerende foredrag bliver 100 års dansk underholdningshistorie oprullet. Der er garanti for overraskende sammenhænge og sjove sidehistorier samt den centrale pointe: Holder du dig åben og nysgerrig, holder du livsgnisten tændt. Som Bodil-komitéen skrev, da han modtog sin Æres-Bodil i 2013: »Hvis der havde været en pris for at gøre det lidt sjovere, lidt smukkere og lidt mere elegant at være dansker, så skulle den gå til Bent Fabricius-Bjerre«.

Danni Travn er forfatter og redaktør på Politikens Forlag. Han har udgivet en række anmelderroste biografier om folkekære navne som Lis Sørensen, Bent Fabricius-Bjerre, Anja Andersen, Jesper Langberg og Preben Kristensen. Som foredragsholder er han et populært navn på store og små scener landet over.

 

Cello
Ida Riegels.

5. Alene i Vildmarken med en cello

Cellist og cyklist Ida Riegels

Oplev en unik kombination af musik, rejseeventyr og håndværk! Ida Riegels, den prisvindende cellist, tager dig med på en inspirerende rejse fyldt med musik, historier og passion – alt på en cello, hun selv har bygget. Ida Riegels er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har turneret i flere dele af verden. Både USA og Europa, men også fjerne steder som Indien, Bhutan, Thailand og Japan. Hun har gennem de seneste år etableret sig som cyklende cellist og vandt i 2020 DR P2 »Ildsjæleprisen«. I 2022 vandt hendes debutplade »Cello Stories« DR P2 årets album, Lytterprisen. Ida spiller på en cello, hun selv har bygget fra grunden af. Den er specielt designet til at fremme de dybe overtoner. På programmet er klassiske værker og en håndfuld af Ida Riegels kompositioner, som er skrevet med inspiration fra oplevelser på hendes mange koncertrejser. Hør f.eks. historien om Idas 1.000 km lange koncertrejse på cykel op gennem Europa, og hendes øvrige turneer på cykel. Koncertforedraget suppleres med billeder, video og musik. Måske er der en enkelt overraskelse på programmet?

 

Nils Elmark Bog
Til venstre: Nils Elmark.

6. Bullards fantastiske liv

Journalist og forfatter Nils Elmark

Hør den fantastiske historie om Eugene Bullard, der er en livgivende saga, som fortælles af den danske journalist og forfatter Nils Elmark. Han har gravet den ud i amerikanske arkiver og avisdatabaser som et led i hans nye bog »Fighting For The French Foreign«, der udkom sidste år i USA. Eugene Bullards far var født slave, hans mor var Creek indianer og som 19-årig melder Eugene sig til Fremmedlegionen for at slås for Frankrig i Første Verdenskrig. Han såres ved Verdun, men søger optagelse i flyvevåbnet og bliver verdens første sorte pilot. Efter krigen åbner han en bar i Paris, gifter sig med en fransk overklassekvinde og bliver talentspejder, som henter sorte kunstnere til Paris, bl.a. Josephine Baker. I 1940 må han hårdt såret flygte med sine børn tilbage til et USA, som ignorerer den højt dekorerede landsmand og tilbyder ham et job som elevatorfører. Men Frankrig glemmer ikke sine helte og i 1954 inviteres Bullard til Paris for at gentænde den evige flamme under Triumfbuen.

 

Carstensens Tivoli Statue af Carstensen Tivoli
Billede samt skulptur af Georg Carstensen 1812-1857, stifter af Tivoli.

7. Sæsonafslutning – Carstensens Tivoli

Cand.mag. Kristina Junge Jørgensen

Kom med på en rejse ind i Tivolis magiske historie og mødet med manden bag! Hør om Georg Carstensens visionære liv, der lagde grunden til en af verdens mest ikoniske forlystelseshaver – et eventyr, der stadig lever i dag. Georg Carstensen var ud af en diplomatfamilie og boede som barn i Nordafrika. Han var en mand med mange talenter; han var både militærmand, litterær redaktør og stifter af Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall. H.C. Andersen omtalte ham som genial. I dette foredrag skal vi høre om Carstensens eventyrlige liv og om starten på forlystelseshaven i 1843. Der fortælles også om, hvordan haven udviklede sig igennem 1800-tallet, og til sidst skal vi se, hvordan man i haven i dag kan se spor af arven fra Carstensen.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 24.01.2025 10:00-12:30 FOF Huset, Ordrup Kirstine Biltoft-Knudsen
2 Fredag 14.02.2025 10:00-12:30 FOF Huset, Ordrup Inge Schjellerup
3 Fredag 28.02.2025 10:00-12:30 FOF Huset, Ordrup Bente Hatting Gjelten
Se alle Se færre
Underviser

Marianne Bentzen

Marianne Bentzen har både guidede rundvisninger og underviser i motion og dans – og hun brænder for at formidle primært nye byrum og kulturskatte, ligesom hun med stort engagement underviser i bevægelse af hele kroppen og forskellige stilarter inden for dans.

Marianne er oprindeligt uddannet Exam.com. og har arbejdet med kommunikation, marketing og relationer, og hun er desuden autoriseret guide med mange udflugter i bagagen. Tidligere har hun danset showdans på eliteniveau i over 18 år, undervist børn i gymnastik og afprøvet mange motionsformer.

Siden 2018 har Marianne udelukkende arrangeret og afholdt guidede rundvisninger og undervist. Som rundviser er hun kendt for at tale højt og tydeligt, være meget engageret og en god formidler. Og når hun underviser er det med høj energi og stor variation, samtidig med at hun sørger for at sætte niveauet, så det er tilpasset holdet. Desuden tager hun løbende kurser i bl.a. osteoporose, salsa og kropsbevidsthed.

Hvis du har nogle konkrete spørgsmål til Mariannes guidede ture eller undervisning, så er du velkommen til at kontakte hende på: mariannebentzen@gmail.com.