Skip to content
På rundrejse i universet med Michael Linden-Vørnle

På rundrejse i universet

Med astrofysiker Michael Linden-Vørnle, DTU Space

Universet er både fascinerende og ufatteligt, smukt og skræmmende. Med den kendte astrofysiker Michael Linden-Vørnle som guide kommer du på en indsigtsfuld og inspirerende rundrejse i universet i tid og rum. Hvis du blot er den mindste smule nysgerrig på universet, der omgiver os, og hvordan verdens førende forskere søger viden og svar, er denne naturvidenskabelige foredragsrække med en af Danmarks mest anerkendte astrofysikere obligatorisk! Foredragsrækken er tilrettelagt som seks ”gå-hjem-møder” i vores nye foredragssal i Aftenskolernes Hus – kom lige efter arbejde og nå hjem til aftensmaden med ny viden om universet i bagagen.

I løbet af denne sæsons seks fascinerende foredrag kommer du til at høre om: 

1. Trusler fra rummet

I vores dagligdag tænker vi nok ikke så meget over, at vores hjemplanet, Jorden, er en del af universet – på godt og ondt. Der er trusler fra rummet, der kan påvirke vores hverdag og endda kan være så ekstreme, at det kan have alvorlige konsekvenser for vores samfund, ja endda hele vores civilisation. De væsentlige trusler er: udbrud på Solen, truende asteroider og kometer, menneskeskabt rumskrot samt partikelstråling. Til foredraget vil Michael give dig indblik i truslerne fra rummet og de tiltag, der gøres for at beskytte os alle imod dem.

2. Kosmisk stråling

Jorden bombarderes hele tiden af energirige, elektrisk ladede partikler fra rummet, der kaldes for kosmisk stråling. Denne partikelstråling blev opdaget i 1912 og siden hen har studier af den kosmiske stråling banet vejen for en større forståelse af, hvor denne stråling kommer fra og hvilken betydning den har for livet her på Jorden. Til foredraget vil Michael fortælle om undersøgelserne af den kosmiske stråling og dens betydning bl.a. for Jordens klima.

3. Kæmpeteleskoper

Flere steder på Jorden står enorme teleskoper på høje bjergtinder og fungerer som astronomernes gigantiske øjne mod himlen. Bl.a. Chile er hjemsted for store observatorier og flere er på vej. Det Europæiske Syd Observatorium (ESO), som Danmark er medlem af, bygger i disse år verdens største teleskop i Chile: European Extremely Large Telescope. Det skal efter planen have et lyssamlende hovedspejl på næsten 40 meter i diameter. Til foredraget vil Michael fortælle om nutidens og fremtidens kæmpeteleskoper, hvordan de virker og hvilke forventninger vi har til de resultater, de kan producere.

4. Mars i fokus

Flere rumsonder og robotter har i adskillige år udforsket planeten Mars med særlig fokus på vandets historie på den røde planet. Men nu er en ny generation af rummissioner på vej, der direkte skal lede efter tegn på liv på Mars. NASA-robotten Perseverance landede succesfuldt på Mars i februar 2021, og siden har den søgt efter tegn på forhistorisk biologisk aktivitet – med dansk udstyr om bord. Til foredraget giver Michael en status over vores udforskning af Mars og præsentere de aktuelle og fremtidige missioner til planeten.

5. Kosmiske spøgelser

De er forsvindende lette og for hvert sekund strømmer der umådelige mængder af dem gennem din og min krop, uden at vi mærker det. De flygtige neutrinoer er meget vanskelige at registrere og dermed svære at studere, men de giver os vigtig viden om bl.a. Solens indre og de kerneprocesser, der driver energiproduktionen i vores og andre stjerner. Til foredraget vil Michael give et overblik over, hvordan de spøgelsesagtige neutrinoer bliver studeret med særprægede observatorier bl.a. på Antarktis og hvilken viden om universet de ultralette partikler giver os.

6. Hvad er tid?

Vi bruger den alle sammen hver dag, men tænker ikke så meget over den. Vi kan måle den meget præcist med ultra-nøjagtige atomure og alligevel kan den samme mængde af den føles meget lang eller umådelig kort. Det handler naturligvis om tiden. I fysikken indgår tid ofte i mange fænomener, men hvad er tid egentlig for en størrelse? Albert Einstein koblede tiden sammen med rummet med en række interessante konsekvenser til følge, der alle er observeret i naturen. Til foredraget vil Michael fortælle om, hvordan vi beskriver og måler tid samt hvilke muligheder og begrænsninger, der er for at kunne rejse i tiden.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 02.12.2024 16:30-18:00 Aftenskolernes Hus, Kbh NV Michael Linden-Vørnle
2 Mandag 06.01.2025 16:30-18:00 Aftenskolernes Hus, Kbh NV Michael Linden-Vørnle
3 Mandag 03.02.2025 16:30-18:00 Aftenskolernes Hus, Kbh NV Michael Linden-Vørnle
Se alle Se færre
Foredragsholder

Michael Linden-Vørnle

Michael Linden-Vørnle er et kendt ansigt inden astronomi og rumfart. Man kender ham bl.a. fra TV, hvor han ofte toner frem på skærmen for at forklare seerne komplicerede fænomener, så alle forstår det og bliver smittet af hans begejstrede formidling. Til daglig arbejder Michael som astrofysiker og chefkonsulent på Institut for Rumforskning og -teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space). Han forsker bl.a. i universets opbygning og udvikling og i de trusler, der kommer fra rumme; udbrud på Solen, asteroider og kometer, der kan ramme Jorden og udfordringen med rumskrot. Michael har skrevet flere bøger og artikler om rumfart, astronomi og rumforskning og har modtaget flere priser for sin formidling.

Foto: Bettina Fyen-Andersen.